GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom počeo isporučivati plin Mađarskoj zaobilazeći Ukrajinu

Gazprom počeo isporučivati plin Mađarskoj zaobilazeći Ukrajinu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2021 / 11:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ruski Gazprom je u petak počeo isporučivati plin Mađarskoj putem plinovoda Balkanski tok, koji je nastavak Turskog toka, i plinovoda u jugoistočnoj Europi te tako zaobišao Ukrajinu u isporuci plina Mađarskoj, zbog čega se Ukrajina žali Europskoj komisiji.

Kako je Gazprom ranije izvijestio, 27. rujna potpisana su dva ugovora, za ukupnu količinu do 4,5 milijardi kubičnih metara godišnje, a rok trajanja svakog od ugovora je 15 godina.

Lani je Gazprom Mađarskoj isporučio 8,6 milijardi kubičnih metara plina, što je druga najveća količina u zadnjih 12 godina.

Uoči sklapanja sporazuma Kijev je istaknuo razočaranje njihovim potpisivanjem i najavio prijavu Europskoj komisiji radi ocjene njihove usklađenosti s europskim energetskim zakonodavstvom.

EK je pak izvijestio da proučavaju moguće posljedice novog dugoročnog ugovora između Mađarske i Gazproma o isporuci plina u tu zemlju.

Ranije je generalni direktor ukrajinskog plinskog mrežnog operatora GTS Sergej Makogon rekao da se Kijev boji značajnog smanjenja ili potpunog zaustavljanja tranzita plina u Mađarsku kroz Ukrajinu, u svjetlu dugoročnog ugovora o opskrbi plinom potpisanog između Budimpešte i Gazproma.

Ukrajinski GTS jutros je priopćio da je Ukrajina izgubila mogućnost uvoza prirodnog plina iz Mađarske putem "virtualnog reversa" zbog prestanka tranzita ruskog prirodnog plina preko ukrajinskog teritorija na mađarsku stranu.

Tvrtka je potvrdila da je tranzit plina prema Mađarskoj prekinut u petak sedam sati ujutro.

"Zahtjevi za tranzit plina nisu zaprimljeni, unatoč činjenici da je kapacitet iz Ukrajine za izlaz u Mađarsku ugovoren za cijelu plinsku godinu, od 1. listopada 2021. do 30. rujna 2022. godine, u količini od 24,6 milijuna kubičnih metara dnevno," dodali su u GTS -u Ukrajine.

Mađarski ministar vanjske i trgovačke trgovine Péter Szijjártó ovoga je tjedna energično odbacio kritike zbog sklapanja novog dugoročnog ugovora s Gazpromom.

"U srednjoj Europi opskrba energijom pitanje je nacionalne sigurnosti", rekao je Szijjártó na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

"Za nas srednjoeuropljane ruski plin je glavna opcija, koja nam daje mogućnost da ga ne kupujemo s opskrbom na velike udaljenosti. Mađarska je potpisala ugovor na 15 godina i odbacuje sve pokušaje zadiranja u njezin suverenitet", naglasio je Szijjártó.

S tim u vezi posebno je istaknuo kako Mađarska "ima suvereno pravo potpisati ugovore o opskrbi energentima sa bilo kojom zemljom pod uvjetima koji joj odgovaraju".

"Stoga su napadi na Mađarsku zbog osiguravanja topline domova njenih građana, a također i osiguranja funkcioniranja njene industrije, neprihvatljivi. Mađarska to također vidi kao zadiranje u bilateralne odnose", rekao je političar.

Pozvao Europsku komisiju "da shvati da je Mađarska, budući da nema nalazišta plina, prisiljena kupiti ga".

"Transportne putove određuju oni koji opskrbljuju plinom, a ne oni koji taj plin kupuju", dodao je.

Tagovi: Gazprom, plin, Mađarska, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE