GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit plina kroz Ukrajinu

Gazprom nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit plina kroz Ukrajinu
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2021 / 17:51
Autor: SEEbiz / H
MOSKVA - Ruski Gazprom nije na današnjoj aukciji za studeni rezervirao dodatne kapacitete za tranzit prirodnog plina kroz Ukrajinu, javljaju u ponedjeljak ruski mediji.

Operater ukrajinskog transportnog sustava plina u ponedjeljak je na aukciji ponudio tranzitne kapacitete za studeni u iznosu do 9,8 milijuna prostornih metara dnevno kroz distribucijsku stanicu Sudža i do 5,2 milijuna kubičnih metara dnevno kroz stanicu Sohranovka. No, prema rezultatima aukcije, za te kapacitete nije bilo potražnje.

Nadmetanje se odvijalo za kapacitete pored rezervacije temeljene na dugoročnom ugovoru Rusije u Ukrajine za 40 milijardi kubičnih metara godišnje (oko 109,5 milijuna kubičnih metara dnevno).

U listopadu Gazprom također nije rezervirao dodatne kapacitete za tranzit prirodnog plina kroz Ukrajinu, a u rujnu je rezervirao samo 4,3 posto ponuđenih kapaciteta.

Osim toga, Gazprom je za studeni rezervirao samo 31,4 milijuna prostornih metara dnevno od 89 milijuna kubičnih metara ponuđenih na aukciji za plinovod Jamal - Europa, kroz Poljsku. Taj plinovod prolazi kroz Rusiju, Bjelorusiju, Poljsku i Njemačku. Projektirani kapacitet mu je 32,9 milijardi kubnih metara plina godišnje.

U prosincu 2019. godine Moskva i Kijev dogovorili su se o produljenju tranzita ruskog plina preko ukrajinskog teritorija za razdoblje od 2020. do 2024. godine, uz mogućnost produljenja sporazuma za još 10 godina. Ugovorom je predviđen tranzit od 65 milijardi kubnih metara plina u 2020. i 40 milijardi kubnih metara od 2021. do 2024. godine.

Tranzitni aranžman sklopljen je uzu načelo "pumpaj ili plati", tj. tranzitna pristojba naplaćuje se u iznosu rezerviranog kapaciteta, čak i ako se pokaže da su stvarne količine manje.

Tranzit ruskog plina u Europu kroz ukrajinski prijenosni sustav plina prošle je godine iznosio 55,8 milijardi kubičnih metara, što je najmanje u zadnjih 30 godina.

Predsjednik uprave tvrtke Naftogaz Jurij Vitrenko rekao je da su se dnevne količine plina koje se pumpaju kroz ukrajinsko područje gotovo prepolovile od početka ove godine.

Tagovi: Gazprom, plin, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE