GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gazprom kupio plac u Zvorniku za izgradnju fabrike gasa

Gazprom kupio plac u Zvorniku za izgradnju fabrike gasa
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 20:22
Autor: SEEbiz
ZVORNIK - Ruska kompanija Gazprom kupila je zemljište u Zvorniku na kojem planira da gradi postrojenje za gas vrednosti oko 70 mil EUR, ali zajedničko preduzeće koje treba da formiraju sa Republikom Srpskom još nije registrovano, potvrđeno je portalu CAPITAL.

Naime, još u decembru 2017. godine tadašnji vršilac dužnosti direktora preduzeća Gas-Res Slobodan Puhalac i predsednik Upravnog odbora ruskog preduzeća Gazprom SPG Technology Aleksej Konstantinovič Kahidze potpisali su sporazum i pismo o namerama za formiranje zajedničkog preduzeća. Tada je i najavljena gradnja fabrike u Zvorniku.

Godinu kasnije nađena je lokacija, ali kada su projektanti i inženjeri Gazproma došli na lice mesta, utvrđeno je da na planiranoj parceli za gradnju postrojenja postoji dalekovod kojeg nije bilo u katastarskim i zemljišnim knjigama, objavio je Capital.

Potraga za novom lokacijom je okončana, a kupovina zemlje od strane Gazproma skoro završena.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović potvrdio je da je Gazprom kupio zemljište za gradnju fabrike, kao i da je predao zahtev za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

- Još je to u početnoj fazi, sve je omela pandemija, pisali su nekoliko puta da se od projekta ne odustaje, da će se sigurno realizovati, ali moramo malo da se strpimo zbog virusa korona - rekao je Stevanović.

Direktor preduzeća Gas-Res Ljubo Glamočić istakao je da je o zajedničkom preduzeću sa Gazpromom razgovarano početkom ove godine, ali da je sve usporila pandemija.

- Započeli smo aktivnosti početkom ove godine, ali je sve usporeno zbog korone. Pre desetak dana smo razmenili pisma i potvrđena je opredeljenost za taj projekat. Nije se od toga odustalo, sve smo aktivnosti zanovili iz ranijeg sporazuma. Gazprom je imao reorganizaciju i kada su to završili obavestili su nas o tome, ali dalje zbog virusa korona nismo ništa radili. Mi ćemo biti suosnivači budućeg preduzeća, a o procentima i učešću nismo razgovarali - istakao je Glamočić.

Dodao je da se ne može precizirati kada bi gradnja fabrike mogla da počne, te da je ruska strana zadužena da pripremi tehničku dokumentaciju, projekat, studiju izvodljivosti i sve drugo neophodno za početak gradnje.

Rusi bi u Zvorniku trebalo da grade postrojenje u kojem gas prelazi iz gasnog u tečno stanje. Na taj način se obim gasa smanjuje 600 puta, što znatno pojeftinjuje njegov transport.

Kada su predstavnici Gazproma u aprilu 2018. godine bili u Zvorniku, pomenuta je i mogućnost da se uz postrojenje grade i hladnjače ili postrojenja za proizvodnju struje, jer će se prilikom pretvaranja gasa iz gasnog u tečno stanje stvarati energija koju treba iskoristiti.

Tagovi: Gazprom, Zvornik, fabrika gasa, Aleksej Konstantinovič Kahidze, Slobodan Puhalac, Zoran Stevanović
PROČITAJ I OVO
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE