GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gates ulaže u borbu protiv klimatskih promjena

Gates ulaže u borbu protiv klimatskih promjena
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.08.2021 / 08:04
Autor: SEEbiz / Klix.ba
WASHINGTON - Osnivač kompanije Microsoft i multimilijarder Bill Gates će izdvojiti 1,5 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena.

Novac će biti iskorišten sa njegovog investicionog fonda Breaktrough Energy, a investirat će ga sUradnjom s američkom vlašću.

Od 1,2 biliJUna dolara planiranih za razvoj infrastrukture u Sjedinjenim Američkim Državama, a za koje se očekuje da ih odobre kongresmeni, više od 100 milijardi bit će potrošeno za borbu protiv klimatskih promjena. To će značiti od borbe protiv ekstremnih vremenskih pojava do nabavke električnih školskih autobusa.

U ovom infrastrukturnom fondu sadržano je 25 milijardi za projekte javno-privatnog partnerstva, a što se odnosi i na saradnju sa programom Breaktrough Energy Catalyst. Oni koji su dio ovog programa se nadaju da će uspjeti prikupiti 15 milijardi dolara za "klimatske pametne tehnologije". Jedan od ključnih Gatesovih ciljeva jest da se do 2050. godine stvori karbonski neutralna ekonomija.

Program će doprinijeti razvoju različitih sektora bez da koriste fosilna goriva, a među kojima je i avijacija. Osim toga, bit će ulagano u tehnologije za otklanjanje ugljendioksida iz atmosfere i za proizvodnju uređaja za akumulaciju energije.

"Izbjegavanje klimatskih katastrofa će zahtijevati novu industrijsku revoluciju", poručio je Gates i dodao da će morati postojati ekološki prihvatljiviji tehnologija i proizvodi, a koji će biti dostupniji velikom broju ljudi.

Očekuje da će se to ostvariti i kroz javno-privatno partnerstvo. Međutim, Scott Sklar sa Instituta za okoliš i upravljanje energijom Univerziteta George Washington je napomenuo da već postoje javno-privatna partnerstva u borbi protiv klimatskih promjena, ali da nisu ishodila velikim rezultatima.

"Gates se malo kocka. Kao što mnogi lideri kažu, moramo ubrzati tehnološko prilagođavanje ako želimo ostvariti neke od ciljeva za zaštitu okoliša, ali to će značiti rizike" ocijenio je Sklar.

S druge strane, Jonah Goldman iz Breaktrough Energyja smatra da će javno-privatna sUradnja omogućiti fleksibilnost na obje strane i kompleksna rješenja. Gates je u svrhu zaštite okoliša objavio suradnju i s Europskom unijom, podsjeća CNN.

Tagovi: Bill Gates, Breaktrough Energy, Microsoft, klimatske promjene, Joe Biden, električni autobusi
PROČITAJ I OVO
Poskupljenje energenata: Hrvatska vlada razmatra dvije opcije
PLIN
Poskupljenje energenata: Hrvatska vlada razmatra dvije opcije
ZAGREB - Nakon što je Europska komisija prošli tjedan donijela set mjera koje članice mogu primijeniti kako bi građanima olakšale naglo poskupljenje cijene energenata, mnoge zemlje EU već su se odlučile za neke od njih te već preusmjerile novac iz svojih budžeta kako bi ih implementirale.
Njemačka traži dokaze da Sjeverni tok 2 ispunjava njihove zahtjeve
PLINOVOD
Njemačka traži dokaze da Sjeverni tok 2 ispunjava njihove zahtjeve
BERLIN/MOSKVA – Njemački energetski regulator objavio je danas da očekuje da će švicarska tvrtka Nord Stream 2 pružiti uvjerenja da istoimeni plinovod ispunjava zahtjeve tog certifikacijskog tijela, pružajući ažurirane informacije o toj infrastrukturi.
Merkel: Prelazak na OIE ne smije biti žrtva energetske krize
OIE
Merkel: Prelazak na OIE ne smije biti žrtva energetske krize
BERLIN – Mjere koje zemlje članice Europske unije poduzimaju kako bi ublažile krizu cijenama energenata ne smiju biti na štetu prelaska na obnovljive izvore energije (OIE), izjavila je danas njemačka kancelarka Angela Merkel.
Cijene nafte porasle iznad 85 dolara, u fokusu nedostatna opskrba
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle iznad 85 dolara, u fokusu nedostatna opskrba
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara budući da su se trgovci fokusirali na nedostatnu opskrbu i niske zalihe u razdoblju pojačane potražnje zbog poskupljenja plina i ugljena uoči zime.
Hoće li uskoro nestati premium goriva?
GORIVO
Hoće li uskoro nestati premium goriva?
ZAGREB - Ovih dana podigla se prilično velika bura kad je riječ o podivljalim cijenama goriva, uzrokovanih trenutnom globalnom ekonomskom krizom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE