GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate

G7, EU i Australija uveli gornje granice cijena za ruski dizel i druge naftne derivate
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2023 / 09:04
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Skupina sedam najbogatijih zemalja G7, Europska unija i Australija uveli su ograničenja cijena ruskog dizela i drugih naftnih derivata kao dio sankcija protiv Rusije zbog njezina napada na Ukrajinu.

Mjera EU-a, koja stupa na snagu 5. veljače, slijedi ranije ograničenje cijene ruske nafte, koju su Unija, G7 i Australija od 5. prosinca ograničili na 60 dolara po barelu sirove nafte.

Koalicija je u petak objavila da je odredila gornju granicu cijena od 100 dolara po barelu za proizvode koji se prodaju s premijom u odnosu na naftu, uglavnom dizel, kao i 45 dolara po barelu za proizvode koji se trguju po sniženoj cijeni, poput loživog ulja i rafinirane nafte.

To je u skladu s razinama koje je predložila Europska komisija, izvijestio je Reuters.

EU je zabranio plovilima EU-a prijevoz ruskih naftnih derivata, osim ako se ti proizvodi ne kupuju po ograničenoj cijeni ili ispod nje.

Odredba se također odnosi na tvrtke koje pružaju tehničku, brokersku ili financijsku pomoć, kao što je osiguranje za teretne brodove koji prevoze ruske rafinirane naftne proizvode.

Ako plovilo pod zastavom treće zemlje namjerno prevozi ruske naftne derivate čija je cijena iznad limita, EU će tim operaterima zabraniti osiguranje, financiranje i servisiranje plovila 90 dana nakon što je teret iskrcan.

Plovila pod zastavom EU-a podliježu kaznama prema nacionalnom zakonodavstvu, a Unija nalaže novčane kazne od pet posto globalnog prometa tvrtkama koje krše sankcije EU-a.

G7 je najavio da će u ožujku revidirati odluku o ograničenju cijene ruske nafte koja je stupila na snagu 5. prosinca.

Tagovi: skušina G7, Europska unija, ograničenje cijena ruske nafte
PROČITAJ I OVO
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE