GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska vlada od dobavljača energije ishodila pomoć za pekare

Francuska vlada od dobavljača energije ishodila pomoć za pekare
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.01.2023 / 10:46
Autor: SEEbiz / H

PARIZ - Dobavljači energije u Francuskoj spremni su s pekarima razgovarati o izmjenama ugovora o opskrbi kako bi im olakšali teret visokih cijena, izjavio je ministar financija Bruno Le Maire.

Nagli oporavak gospodarstva od koronakrize potaknuo je snažan rast cijena energije koje su se još više razmahale nakon što je Rusija upala u Ukrajinu, a Zapad Moskvi uveo sankcije.

Ubrzao je rast cijena hrane, budući da su Rusija i Ukrajina važni su izvoznici žitarica, a tržišta su poljuljali i problemi s ruskim i bjeloruskim izvozom gnojiva zbog zapadnih sankcija.

To je značilo eksploziju troškova za pekarsku industriju i francuska vlada odlučila je priskočiti u pomoć i razgovarati s dobavljačima energije.

Pekarska industrija našla se u krizi nakon što je baguette u studenome uvršten na UNESCO-v popis kulturne baštine, primijetio je u utorak ministar financija.

"Svi su se dobavljači, bez iznimke, obavezali da će pristati na raskid ugovora bude li rast cijena nepodnošljivo i neodrživo visok za neke pekare", izjavio je ministar nakon kriznog sastanka s dobavljačima energije, među kojima su bili EDF i TotalEnergies.

Svaki će se ugovor sada moći analizirati kako bi se utvrdilo u kakvom je položaju pekar, objasnio je Le Maire.

Energetski sektor pristao je također kompanijama koje imaju problema s likvidnošću osigurati "instrumente plaćanja", naveo je ministar, dometnuvši da dobavljači do sada nisu uložili dovoljno napora da malim i srednjim poduzećima pomognu da plaćanjem računa.

Raskid "gadnih" ugovora spada među glavne zahtjeve pekarske industrije, izjavio je prije sastanka za Reuters čelnik Udruge francuskih pekara Dominique Anract.

Premijerka Elisabeth Borne potvrdila je prije sastanka da vlada planira pomoći pekarima s visokim troškovima energije duljim rokovima za podmirivanje poreznih obveza, a možda i "plaćanjem njihovih računa za energiju u prvim mjesecima u godini".

Tagovi: Francuska, francuska vlada, Electricite de France, pekari, Bruno Le Maire
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE