GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska vlada najavila 2,1 mlrd svježeg kapitala za elektroenergetsku tvrtku EDF

Francuska vlada najavila 2,1 mlrd svježeg kapitala za elektroenergetsku tvrtku EDF
KAPITAL
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2022 / 14:14
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska vlada priopćila je u petak da će elektroenergetskoj tvrtki EDF osigurati 2,1 milijardu eura kako bi ublažila financijski udarac koji će izazvati isključenje nuklearnih reaktora i državne mjere pomoći građanima s visokim računima za struju.

Ministar financija Bruno Le Maire rekao je da će država EDF-u osigurati 2,1 milijardu eura putem izdanja prava koje je kompanija najavila danas kako bi prikupila 2,5 milijardi eura za popunjavanje 'rupa' u bilanci.

EDF je priopćio da bi prodaja struje po cijenama nižim od onih na tržištu i prekidi u proizvodnji nuklearnih elektrana vjerojatno smanjiti njegovu prognoziranu temeljnu dobit u ovoj godini za nekih 19 milijardi eura.

Izdanje prava dio je plana koji bi EDF-u trebao omogućiti da popuni praznine u bilanci u ovoj i idućoj godini i istodobno zadrži aktualni rejting svog duga, rekli su čelnici tvrtke novinarima putem konferencijskog poziva.

Le Maire je rekao da država uključivanjem u izdanje prava šalje signal ulagačima. "Možete imati povjerenja u EDF", poručio je ministar u izjavi za francusku radiopostaju RTL.

Dužnosnik ministarstva financija, koji je želio ostati anoniman, rekao je da se u ministarstvu nadaju da će dokapitalizacija otkloniti prijetnju sniženja rejtinga duga EDF-a u neinvesticijsku kategoriju.

Izdanje se planira u smanjenom opsegu kako bi bilo završeno u kratkom roku, rekao je dužnosnik.

Financijski udarac

Tehnički problemi u nuklearnim elektranama u kojima EDF proizvodi većinu struje prisiljavaju ga znatno smanji proizvodne kapacitete kako bi obavio sigurnose provjere i pojačao održavanje.

Izvještavajući u petak o financijskim rezultatima, EDF je prognozirao da će zbog pada proizvodnje električne energije njegova ovogodišnja dobit prije kamata, poreza, amortizacije i amortizacije (EBITDA) biti manja za 11 milijardi eura.

Dodatnih osam milijardi eura trebala bi 'izbrisati' prodaja struje po cijenama nižim od tržišnih, procjenjuju EDF-vi menadžeri.

Istodobno bi je više cijene energije u svijetu trebae podići za nekih šest milijardi eura, priopćila je kompanija.

U 2021. godini EBITDA je iznosila 18 milijardi eura.

Više globalne cijene energije donijele su neočekivane dobitke mnogim proizvođačima električne energije, ali odluka francuske vlade da je EDF, koji je dijelom u državnom vlasništvu, mora prodavati po nižim cijenama znači da ih ne mogu u potpunosti iskoristiti.

Ministarstvo financija priopćilo je u petak da će, osim uključivanjem u izdanje prava, energetskoj grupi pomoći i nastavkom dugogodišnje politike uzimanja dividende u dionicama umjesto u novcu.

EDF je prošle godine u proračun isplatio 1,5 milijardi eura iz dobiti, prema Reutersovim izračunima.

Macron je ovoga mjeseca najavio da će Francuska u idućih 10 godina izgraditi najmanje šest novih nuklearnih reaktora, a EDF-u će biti povjerena njihova izgradnja i upravljanje.

Teret upravljanja kapitalno intenzivnim nuklearkama doveo je do toga da EDF u proizvodnje struje iz obnovljivih izvora zaostaje za europskom konkurencijom poput Iberdrola i Enela, primjećuje Reuters.

Tagovi: Electricite de France, Bruno Le Maire, nuklearne elektrane
PROČITAJ I OVO
Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je danas održala telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata kojom je ponovno za desetak lipa smanjena cijena benzina i dizela, dok je plavi dizel ostao zamrznut.
U Energu očekuju prelazak 10.000 korisnika na opskrbu plinom u obvezi javne usluge
OČEKIVANJA
U Energu očekuju prelazak 10.000 korisnika na opskrbu plinom u obvezi javne usluge
RIJEKA – Oko tisuću korisnika plina po tržišnim načelima u kategoriji kućanstava, koji su tu uslugu koristili kod riječkog Energa, od subote je zatražilo prelazak na opskrbu plinom u obvezi javne usluge kod Gradske plinare Zagreb (GPZ) - Opskrbe, a u Energu procjenjuju da će prelazak zatražiti 10 od ukupno 12 tisuća korisnika.
Goran Popović novi šef zagrebačke plinare
PRIVREMENO
Goran Popović novi šef zagrebačke plinare
ZAGREB - Predsjednik društva Zagrebačka plinara Miroslav Živko podnio je ostavku na to mjesto, a kako javljaju iz Holdinga, na njegovo mjesto dolazi Goran Popović.
Cijene nafte blizu 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 87 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima blizu razine od 87 dolara, budući da su očekivanja smanjene opskrbe iz Rusije zasjenila strahovanja od recesije zbog podizanja kamatnih stopa u velikim potrošačima.
Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2
IZNENAĐENJE
Naglo pao tlak u Sjevernom toku 2
SCHWERIN/BERLIN - Tlak u plinovodu Sjeverni tok 2, koji je trebao udvostručiti isporuke ruskog plina u Njemačku, naglo je pao tokom noći, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik operatera, naznačivši kao mogući uzrok curenje plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE