GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska: Novi zakon traži solarne panele na parkiralištima

Francuska: Novi zakon traži solarne panele na parkiralištima
REGULATIVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.11.2022 / 08:35
Autor: SEEbiz / VIDI
PARIZ - Francuski senat odobrio je zakon koji zahtijeva da parkirališta s najmanje 80 mjesta budu pokrivena solarnim pločama.

Prema toj odluci parkirališta s između 80 i 400 mjesta imat će pet godina od srpnja 2023. da budu usklađena s novim zakonom, dok će na svim većima najmanje pola površine parkirališta morati biti pokriveno solarnim panelima. Francuska vlada kaže da bi plan, prvenstveno usmjeren na parkirališta izvan autocesta i glavnih cesta, mogao proizvesti do 11 gigavata električne energije, što je ekvivalent 10 nuklearnih reaktora.

Postoje neke značajne iznimke. Kada vanjska parkirališta imaju "tehnička, sigurnosna, arhitektonska, baštinska i ekološka ograničenja", mogu biti izuzeta. Parcele u sjeni drveća na barem polovici svoje površine također mogu izbjeći zahtjev, kao i parkirališta za kamione. Konačno, kada se ugradnja panela "ne može ispuniti pod ekonomski prihvatljivi uvjetima" (nešto što bi moglo pokriti širok raspon scenarija), oni se također mogu isključiti.

Povrh solarnih parkirališta, francuska vlada razmatra izgradnju velikih solarnih farmi na praznom zemljištu pored autocesta, željezničkih pruga i poljoprivrednih površina. Nacionalni željeznički operater SNCF također planira instalirati više od milijun četvornih metara solarnih panela do 2030. godine, u nastojanju da smanji kupnju energije za četvrtinu.

Nije jasno kako će operateri parkirališta platiti ove instalacije ili koliku će financijsku pomoć država osigurati.

Početkom ove godine, predsjednik Emmanuel Macron postavio je cilj deseterostruko povećanje proizvodnje solarne energije na više od 100 GW i gradi 50 vjetroelektrana na pučini mora za dodatnih 40 GW. Francuska trenutno proizvodi 25 posto svoje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Također je došlo do kašnjenja u popravcima nuklearnih elektrana, zbog čega je državna elektroenergetska tvrtka EDF smanjila predviđenu proizvodnju, pogoršavajući probleme s opskrbom energijom uzrokovane ratom u Ukrajini.

Tagovi: solarni paneli, soslarna energija, Francuska, Emmanuel Macron
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE