GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska će nacionalizirati proizvođača struje EDF

Francuska će nacionalizirati proizvođača struje EDF
NACIONALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 17:29
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska vlada planira u potpunosti nacionalizirati proizvođača struje EDF, najavila je u srijedu premijerka Elisabeth Borne.

"Potvrđujem vam danas da država namjerava kontrolirati 100 posto EDF-ovog kapitala", izjavila je Borne u govoru u donjem domu parlamenta, skicirajući prioritete nove manjinske vlade.

Mogućnost prijelaza EDF-a u državne ruke nagovijestio je ove godine predsjednik Emmanuel Macron, koji ga želi iskoristiti kao glavnu polugu ogromnih ulaganja u nove nuklearne reaktore.

Premijerka nije u govoru precizirala hoće li vlada kompaniju nacionalizirati posebnim zakonom ili otkupom udjela manjinskih dioničara niti je navela konkretan datum, napominje Reuters.

Država je trenutno vlasnik 84 posto udjela u kompaniji koja kasni s gradnjom novih nuklearnih elektrana u matičnoj Francuskoj i u Britaniji i probijanjem financijske konstrukcije.

Probleme joj zadaje i korozija na 'starim' nuklearnim reaktorima pa je polovinu bila prisiljena ugasiti.

I vlada joj je otežala poziciju odredbom prema kojoj mora prodavati struju konkurenciji uz popust, u razdoblju rekordno visokih cijena.

U EDF-u procjenjuju da će im dobit zbog smanjene proizvodnje pasti za 18,5 milijardi eura. Popust bi ih trebao stajati 10,2 milijarde eura. Procjenjuju istodobno da će im dug ove godine porasti 40 posto i premašiti 61 milijardu eura.

Tagovi: Electricite de France, Francuska, Elisabeth Borne, Emmanuel Macron
PROČITAJ I OVO
Stiže energetska kriza, Vlada još ne otkriva plan
KRIZA
Stiže energetska kriza, Vlada još ne otkriva plan
ZAGREB - Vlada navodno čeka mig iz Europske komisije. Priprema se za tzv. “uzbunu na razini Europske unije”. Tim činom sve usvojene Smjernice za uštedu energije, koje su sada na dobrovoljnoj bazi, postale bi obvezne za sve države članice.
Španjolska smanjila potrošnju struje unatoč vrućinama
STRUJA
Španjolska smanjila potrošnju struje unatoč vrućinama
MADRID - Potrošnja struje u Španjolskoj pala je za 3,7 posto tjedan dana nakon što su na snagu stupile mjere štednje, unatoč vrućinama koje obično potiče ljude da uključe rashladne uređaje, izjavila je u srijedu ministrica energetike i okoliša Teresa Ribera.
Cijene nafte blizu 92 dolara, trgovci strahuju od recesije
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blizu 92 dolara, trgovci strahuju od recesije
LONDON - Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 92 dolara, pritisnute strahom od globalne recesije koja bi oslabila potražnju.
Uniper u ogromnom gubitku zbog visokih cijena plina
GUBITAK
Uniper u ogromnom gubitku zbog visokih cijena plina
FRANKFURT - Njemački uvoznik plina Uniper poslovao je u prvoj polovini godine s neto gubitkom od 12,3 milijarde eura budući da je zbog smanjenih isporuka iz Rusije bio prisiljen kupovati plin na fizičkom tržištu po puno višim cijenama.
Rusija očekuje znatno višu cijenu plina u ovoj godini i pad u 2023.
OČEKIVANJA
Rusija očekuje znatno višu cijenu plina u ovoj godini i pad u 2023.
MOSKVA - Rusija procjenjuje da će prosječna izvozna cijena njezinog plina ove godine biti više nego dvostruko veća nego lani, ali u 2023. trebala bi se osjetno smanjiti, pokazje dokument ministarstva gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE