GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Finska priprema teren za gradnju novih nuklearnih elektrana

Finska priprema teren za gradnju novih nuklearnih elektrana
STUDIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2022 / 12:16
Autor: SEEbiz / H
HELSINKI - Finska državna elektroenergetska kompanja Fortum objavila je u ponedjeljak da kreće s izradom dvogodišnje studije izvedivosti gradnje novih nuklearnih elektrana u matičnoj Finskoj i u Švedskoj.

Europa pokušava ojačati energetsku sigurnost na dulji rok i smanjiti troškove što je Rusija ovog ljeta smanjila isporuke plina zbog sankcija kojima su zapadne zemlje reagirale na njezinu invaziju na Ukrajinu i blokade opreme na servisu u Siemens Energyju.

Budućnost isporuka plinovodom Sjeverni tok 1 naknadno je pod znak pitanja dovelo oštećenje cijevi u eksplozijama koje su, kako se u Europi sumnja, rezultat sabotaže.

Smanjena opskrba ruskim plinom potaknula je skok cijena i na burzama struje u Europi pa su vlade počele vraćati u upotrebu već ugašene elektrane na ugljen, a pojačano se oslanjaju i na nuklearke.

"Fortum će ispitati komercijalne, tehnološke i društvene, uključujući političke, pravne i regulatorne, uvjete za male modularne reaktore (SMR) i konvencionalne velike reaktore", poručila je finska tvrtka u ponedjeljak.

Finska je ove godine počela proizvoditi struju u prvoj novoj nuklearnoj elektrani u Europi unatrag više od deset godina. Očekuje se da će i nova vlada u susjednoj Švedskoj predstaviti plan gradnje novih nuklearnih elektrana.

"Ciljevi energetske neovisnosti, sigurne opskrbe i ugljične neutralnosti izazovi su s kojima se sučeljava cijelo naše društvo", rekao je izvršni potpredsjednik Fortuma Simon-Erik Ollus.

"Želimo utvrditi pod kojim ih uvjetima možemo ostvariti nuklearnom proizvodnjom energije, za koju se zna da je pouzdana i da ne emitira ugljični dioksid", rekao je Ollus.

Tagovi: Finska, Siemens Energy, nuklearne elektrane
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE