GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: Sigurnost opskrbe naftom i plinom je neupitna

Filipović: Sigurnost opskrbe naftom i plinom je neupitna
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2022 / 14:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović poručio je u utorak tijekom aktualnog prijepodneva u Hrvatskom saboru kako je sigurnost opskrbe naftom i plinom neupitna, zaliha nafte ima za 90 dana, a podzemno skladište plina Okoli je puno.

Učinili smo sve kako bi građani i gospodarstvo imali sigurnu zimu - sigurnost opskrbe plinom i naftnim derivatima je neupitna, zaliha nafte imamo za 90 dana, kontinuiramo interveniramo u cijene benzina i dizela, a skladište plina Okoli je puno, odgovorio je Filipović na upit Grozdane Perić (HDZ).

Međimurje plin stavlja profit ispred dobrobiti građana

Osim toga, dodao je, jesenskim paketom mjera zaštitili smo građane i poduzetnike i po pitanju električne energije.

Za lokalne opskrbljivače koji ne mare za Vladinu odluku o cijeni plina za javne ustanove, bolnice i vrtiće po cijeni od 41 eura po megavatsatu Filipović kaže kako mu je takvo ponašanje neshvatljivo. Od 11 opskrbljivača samo jedan pravi problem, Međimurje plin.

„Nevjerojatno mi je da netko može nekakav profit stavljati ispred dobrobiti svojih sugrađana, a to trenutno radi Međimurje plin. To je pitanje za lokalne čelnike koji su većinski vlasnici, kako dopuštaju toj firmi da naplaćuju takve račune”, rekao je Filipović i pozvao ih na dobrovoljno raskidanje ugovora.

Mišel Jakšić (SDP) ponovno se osvrnuo na pitanje Ine i upravljanje tom kompanijom, upitavši je li došlo vrijeme se zaštiti hrvatski vlasnički udio.

Premijer Andrej Plenković ponovio je kako je smjer Ine zacrtan prije 20 godine, a danas smo tu gdje jesmo. „Kad smo 2016. rekli da je najpametnije da otkupimo MOL-ov udio u Ini, i danas tvrdim da je to najpametnije za hrvatske energetske interese”, rekao je Plenković podsjetivši da je Mol odbio ponudu za otkup.

Proces ćemo nastaviti i vjerujem da ćemo na kraju doći do cilja, jer je i mađarskoj strani jasno da je ovo "brak koji nije egzemplaran", poručio je.

Bojan Glavašević (KZL) upitao je premijera je li voljan podržati osnivanje tijela koje bi omogućilo parlamentarni nadzor nad provedbom sankcija Rusiji, na što mu je on odgovorio da nema potrebe za tim.

Ako želite kao saborski zastupnici dati doprinos, predlažem da se sazove tematska sjednica Odbora za vanjske poslove, poručio je Plenković.

Kaže kako je razmjere promreženosti ruskog kapitala u Hrvatskoj shvatio nakon posjeta Ukrajini „dok je Grbin govorio što idemo tamo provocirati, a mnogi trčali i na Pantovčak po instrukcije”.

U željeznicu će se uložiti četiri milijarde eura kroz 10 godina

Vezano za ulaganja u željezničku infrastrukturu Plenković je kazao da se kroz 10 godina planira investirati četiri milijarde eura, kao i da će se kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti 100 milijuna kuna namijeniti za za pilot projekt baterijskih vlakova, što je najavio u Egiptu.

Odgovarajući na upit Vesne Nađ (Socijaldemokrati) o liberalizaciji iskorištavanja konoplje otkrio je kako je pravilnik o davanju odobrenja za proizvodnju konoplje u medicinske svrhe u završnoj fazi.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, na upit Vesne Bedeković (HDZ) o dinamici obnove nakon potresa kulturne baštine, navela je kako je u provedbi 280 projekata u vrijednosti od oko pet milijardi kuna, te je već 15 projekata u cijelosti završeno.

Pohvalila je pritom suradnju sa Zagrebom, Petrinjom, Karlovcem i Bjelovarom, a najlošijom ocijenila suradnju sa Siskom.

Tagovi: Davor Filipović, kompanija Ina, kompanija MOL, Međimurje plin, skladište plina Okoli
PROČITAJ I OVO
I u Sloveniji poskupjelo gorivo
POSKUPLJENJA
I u Sloveniji poskupjelo gorivo
LJUBLJANA .-  Cijene goriva za vancestovne vožnje porasle su u ponoć. Litra 95-oktanskog benzina poskupjela je za 6,7 centi i sada stoji 1,355 eura, dok je litra dizela skuplja za 4,6 centi sa 1,529 eura. Litra lož ulja također je skuplja za četiri lipe, od 1,155 lipa.
Gorivo od sutra znatnije poskupljuje
CIJENE GORIVA
Gorivo od sutra znatnije poskupljuje
ZAGREB - Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici odredila nove cijene goriva te će se od sutra osnovni benzin eurosuper 95 prodavati za najviše 1,41 euro (10,62 kune) po litri, a dizel za 1,51 euro (11,38 kuna).
Blagi tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Blagi tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga su tjedna pale, nakon dva tjedna rasta.
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
NOVI ISKORAK
Čermak ostaje u naftnom biznisu, evo o čemu se radi
ZAGREB - Nakon što je tijekom prošle godine sklopio dva ugovora s Jadranskim naftovodom o zakupu terminala sirove nafte, umirovljeni general Ivan Čermak ishodio je ovih dana i dozvolu države za trgovinu naftnim derivatima na veliko.
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE