GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović predstavnicima MOL-a pojasnio vladinu odluku

Filipović predstavnicima MOL-a pojasnio vladinu odluku
POJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.09.2022 / 12:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović informirao je predstavnike MOL-a o vladinoj uredbi kojom se Ini nalaže povećanje proizvodnje plina u Hrvatskoj za 10 posto, te da sav taj plin Ina proda Hrvatskoj elektroprivredi, priopćeno je iz ministarstva.

Filipović se na sastanku s Mađarima koji je održan u srijedu, osvrnuo na aktualni korporativni skandal u Ini te još jednom naglasio važnost provođenja neovisne revizije koju je naložio, kako bi se utvrdile sve činjenice vezane za taj slučaj, kaže se u priopćenju.

Uz reviziju vanjskih stručnjaka Ina provodi i internu reviziju čiji će preliminarni rezultati biti predstavljeni sljedeći tjedan na sjednici nadzornog odbora, dodaje se.

U priopćenju objavljenom u četvrtak stoji i kako je ministar Filipović još jednom ponovio da vlada inzistira na promjeni cijele uprave Ine.

"Svi sudionici sastanka složili su se s time da je u narednom razdoblju, u što kraćem roku, potrebno promijeniti sustav korporativnog upravljanja koji je loš", zaključuje se u priopćenju Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Podsjetimo, jučer je na sjednici vlade donesena odluka po kojoj će sav plin proizveden u Hrvatskoj i ostajati u Hrvatskoj, za domaće potrebe. Ina će, naime, u državi proizvedeni plin morati prodavati HEP-u.

Ta odluka Vlade bila je prošli tjedan samo najavljena predstavnicima MOL-a, a pojašnjenje odluke uslijedilo je jučer, na spomenutom sastanku predstavnicima mađarskog MOL-a s hrvatskim ministrom gospodarstva.

Filipović je jučer, nakon sjednice Vlade, kazao i da Mađari sada i nisu u prilici i ne mogu spriječiti provedbu te vladine odluke, te da je odluka donesena u skladu sa zakonom,

Ina će, inače, sav domaći plin prodavati HEP-u i to po trenutno najnižoj cijeni koju je odredila HERA, a to je a to je cijena za građanstvo od 41 eura po megavatsatu, dok je jučerašnja cijena plina na burzi bila 227 eura po megavatsatu. HEP će sav taj plin dalje distribuirati građanstvu i institucijama.

Na jučerašnje pitanje može li MOL tražiti neku kompenzacijsku mjeru vezano uz tu odluku vlade, odnosno činjenicu da će izgubiti dio zarade, odgovorio je da treba "sagledati vrijeme u kojem živimo" i kako pomoći građanima i poduzećima.

Tvrdi da je današnja cijenu plina i električne energije uglavnom posljedica špekulacija.

Dodao je i da će Ina ove i sljedeće godine proizvoditi 10 posto više plina u odnosu na prvotni plan, dok će se za iduće godine vidjeti, odnosno bude li tehnički moguće proizvodnja će se dodatno povećati.

Tagovi: Davor Filipović, kompanija Ina, kompanija MOL, Hrvatska elektroprivreda, plin
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE