GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje

Filipović: HEP-u će 900 milijuna eura biti dovoljno za neometano poslovanje
STABILNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2023 / 17:05
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je u četvrtak da će 900 milijuna eura HEP-u biti dovoljno za neometano poslovanje, da se cijena plina neće mijenjati od 1. travnja, a osvrnuo se i na medijske napade na njega, ustvrdivši da postoje određene interesne skupine kojima ne odgovara što rade on i Ministarstvo.

Filipović se nakon sjednice Vlade osvrnuo na današnje Vladine odluke vezane uz pokretanje dokapitalizacije HEP-a u vrijednosti od 900 milijuna eura te u sklopu toga i odobrenja dioničarskog zajma toj državnoj kompaniji od 400 milijuna eura, kazavši je da će se taj zajam dati na na način da se u prvoj tranši, po potpisivanju ugovora, uplati 265 milijuna eura, a u drugoj 135 milijuna eura do srpnja.

To se sve radi kako bi hrvatski građani imali višestruko nižu cijenu električne energije od drugih unutar EU te kako bi HEP nastavio neometano poslovati, izjavio je Filipović, istaknuvši i da je donesena odluka da se HEP-u prolongira otplata kredita koji je uzeo prošle godine. Radi se o 400 milijuna eura za punjenje podzemnog skladišta plina u Okoli i 600 milijuna eura kako bi mogao kontinuirano nabavljati sve energente koji su potrebni za neometano funkcioniranje domaćeg gospodarstva.

Upitan u kakvom je stanju HEP i koliki su njegovi gubitci, ministar je poručio da to treba pitati Upravu kompanije. Njegovo ministarstvo još nije dobilo podatke o poslovanju HEP-a u prošloj godini, a obveza predaje financijskih izvještaja je nakon ožujka, tako da nisu 'izašli' iz zakonskog roka.

Na pitanje hoće li novac kojim Vlada namjerava ići u dokapitalizaciju biti dovoljan da se pokriju barem dosadašnji troškovi, jer po nekim neslužbenim informacijama gubitak HEP-a premašuje milijardu eura, odgovorio je da se on ne bi oslanjao na neslužbene informacije. Istaknuo je i da je prijedlog za zajam od 400 milijuna eura i ukupna dokapitalizacija do 900 milijuna eura došao od strane HEP-a te je ponovio da će to biti dovoljno za neometano poslovanje HEP-a u budućem razdoblju.

Tagovi: Davor Filipović, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE