GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: DORH zadužen da vodi postupak u slučaju nove tužbe koju je pokrenuo MOL

Filipović: DORH zadužen da vodi postupak u slučaju nove tužbe koju je pokrenuo MOL
INA-MOL-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.11.2022 / 13:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović izjavio je u srijedu da je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) zaduženo da vodi postupak u slučaju nove tužbe koju je MOL podigao protiv RH, ovaj put radi naknade za ugljikovodike, te naveo da su razgovori uvijek mogući.

Odgovarajući na upit novinara na marginama 36. susreta Liderovog Kluba izvoznika o novoj tužbi koju je MOL podigao protiv RH, ovaj put radi naknade za ugljikovodike, Filipović je rekao da je mađarska kompanija u okviru arbitraže koju je Hrvatska izgubila (pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova - ICSID, u Washingtonu) tražila da joj se nadoknadi i dio koji se odnosi na razdoblje od 2011. do 2015. godine radi podizanja naknade za eksploataciju ugljikovodika.

"U okviru te arbitraže navedeno je da oni (arbitražni sud) o tome ne odlučuju, međutim, MOL-u je ostavljen prostor da u roku od tri mjeseca pokrene novi posutpak. Oni su to i učinili i mi smo u tom procesu zadužili DORH da vodi taj postupak i vidjet ćemo kako će se stvari razrješiti", izjavio je Filipović, dodavši da su razgovori uvijek mogući.

Na upit odakle novac da se to plati, Filipović je kazao kako ne bi prejudiciro kako će se te završiti te ponovio "uvijek će se razgovarati".

Vezano uz mogućnost da se potencijalno utvrdi ništetnosti ugovora s MOL-om, Filipović je rekao da je što se tiče ništetnosti Vlada konzultirala DORH i Katedru za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu, koja je mišljenja da se to može rješavati u okviru međunarodnih arbitraža.

"Zato smo mi i pokrenuli reviziju tog postupka pred Saveznim švicarskim sudom, nažalost to nije završilo u našu korist", podsjetio je Filipović.

Podsjetimo, Vlada je 30. prosinca prošle godine zadužila Ministarstvo gospodarstva da radi utvrđivanja ništetnosti izmjene ugovora o odnosima dioničara u Ini i ugovora o plinskom poslovanju (iz siječnja 2009.) pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom pokrene reviziju protiv arbitražnog pravorijeka. Švicarski sud odbio je sredinom listopada ove godine zahtjev Hrvatske za revizijom.

Inflacija bi bila i veća bez Vladina paketa mjera

Osvrnuvši se na najnoviji podatak DZS-a o stopi inflacije u listopadu od 13,2 posto na godišnjoj razini, što je njezina najviša stopa otkad se prate podaci, Filipoviće je poručio da bi inflacija zasigurno bila i veća da Vlada nije išla s paketom mjera kako bi se pomoglo građanima i poduzetnicima.

"Na takav način smo ograničili rast troškova, prije svega energenata. Isto tako, djelujemo kontinuirano, interveniramo u cijene goriva. Dogodine je Minstarstvo financija predvidjelo da će doći do smirivanja inflacije, odnosno da će ona usporiti na 5,7 posto", naveo je Filipović odgovarajući na upit novinara.

Dodao je i da je u usporedbi s ostalim zemljama EU, Hrvatska po visini inflacije "negdje u sredini" te naveo kako primjerice balitčke zemlje imaju inflaciju veću od 20 posto.

Po njegovim riječima, mjere koje su trenuno na snazi vrijedne do 31. ožujka iduće godine. "Mi ćemo, kad se taj datum bude bližio, sagledati situaciju i donositi sve odluke koje idu u korist našilj ljudi", zaključio je Filipović.

Tagovi: kompanija MOL, kompanija Ina, Davor Filipović, Zsolt Hernadi, arbitraža
PROČITAJ I OVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
GORIVO
Cijene goriva u Sloveniji lani poskupjele 23 do 28%
LJUBLJANA - Maloprodajne cijene svih naftnih derivata u Sloveniji lani su porasle u odnosu na prethodnu godinu. Prosječna referentna cijena bezolovnog benzina od 95 oktana viša je za 23 posto, dizela za 29 posto, a UNP-a za 38 posto. Referentna cijena ekstra lakog loživog ulja za grijanje bila je viša za trećinu.
Od utorka ponovno skuplje gorivo
CIJENE GORIVA
Od utorka ponovno skuplje gorivo
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama, od utorka cijene goriva opet idu gore.
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
APSURDI RATA
Ukrajina nikada nije prestala uvoziti ukapljeni naftni plin iz Rusije
KIJEV - Ruski izvoznici prodali su baltičkim državama dvostruko više ukapljenog naftnog plina (LPG) u 2022. godini, prema podacima tri izvora u sektoru trgovine i pretovara.
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
PLIN
Meloni sklopila ugovor vrijedan osam milijardi dolara za opskrbu Italije libijskim plinom
TRIPOLI - Talijanska premijerka Giorgia Meloni posjetila je Libiju samo nekoliko dana nakon posjeta Alžiru, gdje je sklopila sporazum o pojačanoj energetskoj suradnji, te dogovorila investiciju vrijednu osam milijardi dolara za opskrbu libijskim plinom.
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
STRUJA
Tomašević: Srbija više ne zavisi više od uvoza struje
BEOGRAD - Direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Miroslav Tomašević izjavio je danas da Srbija ne zavisi više od uvoza struje i da će u toku dana biti normalizovana proizvodnja uglja u kolubarskom basenu, nakon havarije od utorka koju je izazvalo klizište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE