GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Filipović: Donijet ćemo odluku da hrvatski plin ide hrvatskim građanima

Filipović: Donijet ćemo odluku da hrvatski plin ide hrvatskim građanima
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 15:45
Autor: SEEbiz / N1 info

ZAGREB - Ministar gospodarstva Davor Filipović sastao se danas s predstavnicima MOL-a. Po završetku sastanka obratio se javnosti i rekao da je na tom sastanku zatražio smjenu cjelokupne uprave Ine, kao i promjenu modela korporativnog upravljanja.

Shvatili su poruku premijera Plenkovića da uprava Ine više nema povjerenje Vlade Republike Hrvatske. U razgovoru s njima istaknuo sam kako kada otvorite brojne knjige koje se odnose na korporativno upravljanje navode različiti skandali, a da će nažalost ovaj skandal s Inom nažalost isto jednom ući u te knjige, rekao je Filipović nakon sastanka.

“Inzistirat ćemo na promjeni sustava korporativnog upravljanja, inzistirat ćemo na reviziji koju sam zatražio, a Vlada će NO-u sutra predložiti da se hrvatski članovi uprave Ine razriješe”, rekao je Filipović.

Predstavnicima MOL-a rekao je da Ina iduće godine planira proizvesti 703 milijuna kubika plina i da sav taj plin treba ići Hrvatskoj i to po prihvatljivoj cijeni.

“Vlada će donijeti odluku kojom će sav plin koji se proizvede u Ini ići Hrvatskoj, hrvatskim građanima, hrvatskom gospodarstvu i hrvatskim poduzećima”, rekao je Filipović.

Što se tiče smjene uprave, Filipović je rekao da cijela uprava mora otići. “Imamo situaciju velikog korporativnog skandala, nikad se ovakvo nešto nije dogodilo i jedino je logično da cijela uprava ode i to je ono na čemu ćemo inzistirati i to je ono što će se dogoditi”, rekao je Filipović.

S Mađarima će se razgovori nastaviti, rekao je ministar. “Neki njihovi stavovi će biti jasniji sljedeći tjedan”, rekao je Filipović, upitan hoće li mađarska strana prihvatiti zahtjev o smjeni uprave.

“Predstavnici MOL-a su svjesni da ovakav korporativni skandal mora dovesti do promjene načina upravljanja. Uprava društva odgovorna je za vođenje poslovanja, a NO to nadzire. Ovdje sustav korporativnog upravljanja omogućava da najniže razine donose određene odluke i da to uopće ne ide preko NO-a”, rekao je Filipović.

“Oni su svjesni situacije i svjesni su da se te stvari moraju mijenjati i to su mi dali do znanja”, rekao je Filipović.

Upitan ima li Hrvatska instrumente u rukama što se tiče vlasništva, Filipović je rekao da država uvijek ima mehanizme kako zaštititi svoje interese.

“Postoji hrvatski plin. To je plin koji se proizvodi u Republici Hrvatskoj. Vlada mora naći mehanizme kako da taj plin ide hrvatskim građanima. Nema tu što je kome u redu, Vlada će donijeti odluku da to ide hrvatskim građanima”, rekao je Filipović.

“Plin koji se proizvede u Hrvatskoj pomoći će i hrvatskim građanima i poduzećima”, dodao je.

Tagovi: Davor Filipović, kriminal u Ini, Sandor Fasimon, niko Dalić
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE