GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Federacija BiH ograničila poskupljenje struje gospodarstvu u 2023. za najviše 20 posto

Federacija BiH ograničila poskupljenje struje gospodarstvu u 2023. za najviše 20 posto
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 18:36
Autor: SEEbiz / H
SARAJEVO - Vlasti u Federaciji BiH ograničile su poskupljenje električne energije gospodarstvu za najviše 20 posto u sljedećoj godini kako bi spriječile teže posljedice, zatvaranje poduzeća i otkaze radnicima.

Na sjednici Vlade Federacije BiH održane u Mostaru prihvaćen je prijedlog ministarstva energetike, industrije i rudarstva kojim je dvjema javnim elektroprivredama sa sjedištem u Sarajevu i Mostaru ograničeno poskupljenje električne energije gospodarstvu.

U BiH građani i gospodarstvo plaćaju jednu od najjeftinijih cijena električne energije, no globalni poremećaji na energetskom tržištu i dramatično poskupljenje u Europi doveli su opskrbljivače u težak položaj, posebno u Elektroprivredi Hrvatske zajednice HercegBosne sa sjedištem u Mostaru koja električnu energiju proizvodi uglavnom iz hidroelektrana. S obzirom da je ova sezona bez padalina to joj pričinjava veliki problem jer mora uvoziti nedostajuće količine električne energije po vrlo visokim cijenama.

Vlada Federacije BiH se odlučila ograničiti poskupljenja, a odnose se na kvalificirane kupce, odnosno poduzeća koja imaju najmanje godišnje ugovore.

Udruženje poslodavaca FBiH nedavno je zatražilo od Vlade hitno donošenje ovakve mjere. Poslodavci ističu da je odluka o ograničavanju cijena električne energije s početka ove godine spasila brojna poduzeća i stotine radnih mjesta.

Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije najavilo je kako će tri mjeseca od stupanja na snagu nove odluke analizirati učinke mjera o ograničavanju poskupljenja električne energije, te je eventualno korigirati.

Tagovi: Federacija BiH, električna energija
PROČITAJ I OVO
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE