GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto nije trebalo intervenirati u cijene premium goriva

Evo zašto nije trebalo intervenirati u cijene premium goriva
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.10.2021 / 10:29
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stručnjak za energetiku Igor Grozdanić smatra da do uredbe o ograničavanju cijena premium goriva nije trebalo doći.

“Prije četiri godine imali smo velikih problema s gorivima, nisu odgovarala europskim odredbama, turisti nisu ni htjeli točiti kod nas. Zamrzavanje cijena premium goriva ne odgovara nikome, najmanje ne građanima. Proizvođači bi mogli zaustaviti proizvodnju i unazaditi cijelu priču oko kvalitete goriva na našim crpkama”, pojasnio je energetičar u emisiji Gost dana televizije N1.

Ako bi ograničenje bilo duže od 30 dana, premium goriva će otići dalje, kaže. Predlaže da se cijena premium goriva tržišno regulira, a cijene običnih goriva se zamrznu.

“Kada nafta ide gore, zarađuju operativne kompanije. Kada nafte ide dolje i rafinerije moraju preživjeti i imati održivost. Ne mogu se do kraja spustiti cijene goriva, u lancu opskrbe mora postojati ekonomska održivost. Još veći problem je što Vlada uzima preko 60 posto od litre goriva sebi, što je legitimno. Sada bi trebala malo popustiti da uzme trošarinu koja je zadana”, kaže.

Predlaže koncept plivajuće trošarine – zamrznuti cijenu na 12 kuna, ne dirati maržu distributerima nego da po toj cijeni modulirati trošarinu u Hrvatskoj. Po njemu, Vlada je trebala pozvati i proizvođače i distributere za stol.

“Bojim se da, ako zima bude hladnija, cijena goriva bi mogla još ići gore. Postoji mnogo problema, nije samo cijena nafte uzrok ovih nedaća. Vidimo da u Britaniji nedostaje vozača”, kaže.

Ponavlja da se cijena premium goriva ne bi trebala ograničavati, ali ne vidi problem da se cijena običnih goriva ograniči i sljedećom uredbom nakon što istekne rok od 30 dana.

Vjeruje da običnih goriva na tržištu ima dovoljno, ali upozorava da to nije dobro za promet. “Naši sugrađani opet će ići u susjedstvo, a strani gosti opet neće tankati kod nas.”

Naša premium goriva nisu petica, ali su četvorka. Obična goriva su trojka, kaže.

“Ljudi se moraju naučiti na tržište, tržišne utakmice i da energente treba tržišno plaćati. Normalno je da distributeri žele zaraditi. Ali ako se napravi pritisak, plin bi mogao ići dolje i sami trgovci bi se mogli nadmetati tko će spustiti cijenu”, kaže Grozdanić.

Možemo! traži smanjenje PDV-a na plin. “Oni traže smanjenje PDV-a za građane na prirodni plin i toplinsku energiju. Ja sam više za toplinsku energiju i mislim da to nije loš prijedlog. Na prirodan plin kao fosilno gorivo malo su zakasnili, ali toplinarstvo je područje koje bi se u budućnosti trebalo razvijati. Bilo bi dobro da građani počnu vjerovati u toplinarstvo i toplinsku energiju – to je budućnost”, navodi stručnjak za energetiku.

Tagovi: cijene goriva, Igor Grozdanić, premium gorivo
PROČITAJ I OVO
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
SPORNA METODOLOGIJA
PPD: Preispitati HERA-in novi izračun
ZAGREB - Prema novoj metodologiji, cijena plina planira se smanjiti na 41 euro po megavatsatu.
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
INTERES
Nekoliko kompanija želi graditi najveću solarnu elektranu u BiH
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH naredne sedmice će zvanično ući u posjed parcele od 100 hiljada kvadratnih metara na području Banovića, gdje će biti izgrađena najjača solarna elektrana u našoj zemlji.
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
U MINUSU
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
BERLIN - Njemački proizvođač vjetroturbina Nordex u petak je izvijestio o većem gubitku za 2022., usred nepovoljnih makroekonomskih uvjeta, manjka opskrbe u proizvodnji i instalaciji.
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
PROTIVLJENJE
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
BEOGRAD – Većina članova Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici usvojila je stav po kome predlažu obustavu najavljene transformacije EPS-a u akcionarsko društvo, jer bi sprovođenje onog što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
LONDON - Cijene nafte na kraju tjedna bilježe rast na svjetskim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE