GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo zašto bi 11. srpnja mogao biti kritičan za europsku opskrbu plinom

Evo zašto bi 11. srpnja mogao biti kritičan za europsku opskrbu plinom
SJEVERNI TOK 1
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2022 / 20:46
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
LONDON - Plinovod Sjeverni tok 1 koji vodi iz Rusije prema Njemačkoj od 11. srpnju će biti zatvoren zbog radova na održavanju koji bi trebali potrajati 10 dana, ali u britanskom Daily Telegraphu su ocijenili kako je to značajan trenutak u eskalirajućoj krizi koja se zbiva na europskom energetskom tržištu.

Naime, opskrba energijom postaje sve teža pa europski dužnosnici pripremaju planove za nepredviđene situacije. Gledano iz britanskog ugla, moguće je da se priprema i borba oko energenata, a ključno pitanje je hoće li oni nastaviti slobodno kolati između povezanih tržišta EU-a i Britanije, ili će suradnja prestati, prenosi Jutarnji list.

Četiri mjeseca od početak rata u Ukrajini, nekoć nezamisliva prijetnja mogućeg potpunog isključenja opskrbe plinom iz Rusije, u Europi se uzima ozbiljno u obzir. Uostalom, zadnjih je tjedana Moskva isključila europske kupce plina koji su odbili plaćati u rubljima, a 40-postotno smanjenje opskrbe kroz Sjeverni tok 1 obrazložila je nedostatkom opreme.

Najavljeno zatvaranje plinovoda radi održavanja moglo bi poslužiti kao izgovor za daljnje rezove i produbljavanje energetske krize koja je već utjecala na rekordan rast računa u kućanstvima i prijeti mogućim zatvaranjem industrijskih postrojenja. Promatrači se plaše da bi to mogao biti test trgovinskih i političkih veza koje su do sada održavale slobodan protok energenata iz Berlina u London.

"Različite europske zemlje će u različitoj mjeri biti izložene eventualnim prekidima", kaže za Daily Telegraph Simone Tagliapietra, viša suradnica s bruxelleskog think-tanka Bruegel. "Pitanje je kako možemo osigurati da, suočene s izvanrednom situacijom, vlade ne počnu zatvarati svoja energetska tržišta", dodaje. Ocjenjuje kako bi to bio veliki problem fragmentacije koji bi vodio ekonomskoj i političkoj fragmentaciji.

"Moramo biti vrlo oprezni: podijeli i vladaj je oduvijek bila ultimativna strategija Rusije u Europi i ne smijemo pasti u tu zamku", naglašava Simone Tagliapietra.

Godinama su veze između energetskih tržišta Ujedinjenog Kraljevstva i Europe bile produbljivane, a strujom i plinom stalno se trguje kroz gustu mrežu plinovoda i kablova. Energenti se usmjeravaju po tržišno uvjetovanim cijenama, pri čemu je UK povijesno neto uvoznik struje iz Europe, a Njemačka obično šalje plin uvezen iz Rusije. Poteškoće koje su se zbivale prošle zime poremetile su normalne tokove pa je UK izvozila struju u EU zbog nedostatne opskrbe iz Francuske.

Istraživači u Aurora Energy očekuju da će se na tržištu dogoditi daljnji potresi zaustavi li Rusija dotok plina, pa bi i Italija i Nizozemska vjerojatno slale plin u Njemačku.

"Njemačka bi koristila višak LNG kapaciteta koje ima Nizozemska", kaže Gaetano Garfi, viši analitičar u Aurori.

Već sada su cijene narasle zbog natjecanja uslijed smanjene ponude, a industrijske se potrošače poziva da smanje potrošnju, pa ostaje rizik daljih tržišnih disrupcija zbog državnih intervencija. Čelnici zemalja, podsjeća britanski dnevnik, pozvali su na jedinstvo. Tako je njemački ministar gospodarstva Robert Habeck prošlog mjeseca poručio da će kriza s opskrbom u jednoj zemlji voditi ekonomskoj krizi u drugoj, pa stoga svi ovise o solidarnosti.

Daily Telegraph piše da je UK manje izložen ruskom prekidu isporuke plina, jer ga obično direktno uvozi manje od 4 posto, ali tangira ga "odbijanac" iz Europe. Također, zbog Brexita UK više nije zaštićen pravilima solidarnosti koja vladaju u EU.

Tagovi: Sjeverni tok 1, plin, ruski plin, Njemačka, Robert Habeck
PROČITAJ I OVO
Struja u Srbiji skuplja osam, gas 11% od 1. januara
POSKUPLJENJA
Struja u Srbiji skuplja osam, gas 11% od 1. januara
BEOGRAD - Agencija Srbije za energetiku odobrila je povećanje cene struje i gasa od 1. januara 2023. godine, kada će struja biti skuplja osam odsto a gas 11, piše danas RTS.
Plenković: LNG terminal nije samo važan za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije
LNG
Plenković: LNG terminal nije samo važan za energetsku sigurnost Hrvatske nego i regije
ZAGREB - "Ogroman je interes i Bavarske i Austrije za suradnju s Hrvatskom po pitanju povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku s 2,9 milijardi prostornih metara prirodnog plina na godišnjoj razini do 6,1 milijardu prostornih metara", kazao je Plenković.
Cijene nafte pale ispod 81 dolara, trgovce brinu prosvjedi u Kini
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 81 dolara, trgovce brinu prosvjedi u Kini
LONDON - Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod 81 dolara pod pritiskom vala prodaja koji su pokrenuli zabrinutost za potražnju u Kini i ulični prosvjedi protiv mjera suzbijanja covida 19.
Institut Hrvoje Požar predstavio brošuru sa savjetima za uštedu energije
SAVJETI
Institut Hrvoje Požar predstavio brošuru sa savjetima za uštedu energije
ZAGREB - Energetski institut Hrvoje Požar predstavio je u ponedjeljak rezultate projekta LABEL2020 i brošuru "Savjeti za uštedu energije", koja donosi savjete za uštedu u kućanstvima, te aplikaciju s mogućnošću usporedbe kućanskih uređaja radi njihova lakšeg odabira pri kupnji.
Prosvjed rumunjskih radnika na ulazu u riječku Rafineriju
NEZADOVOLJSTVO
Prosvjed rumunjskih radnika na ulazu u riječku Rafineriju
RIJEKA - Oko 50 radnika iz Rumunjske koji na modernizaciji Rafinerije nafte Rijeka rade temeljem ugovora s rumunjskom agencijom za zapošljavanje IGW Proiecte International, za rumunjsku tvrtku koja je podizvođač, u ponedjeljak su prosvjedovali zbog neisplate dvije posljednje plaće.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE