GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo šta MMF zamera EPS-u

Evo šta MMF zamera EPS-u
ZAMERKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.10.2020 / 18:50
Autor: SEEbiz / Blic
BEOGRAD - Međunarodni monetarni fond (MMF) je na poslednjoj sesiji zamerio srpskim vlastima što u septembru Elektroprivreda Srbije (EPS) nije korigovala cene struje za mala i srednja preduzeća, koja je niža od proizvodne i što nije uvećan iznos naknade za obnovljive izvore energije, piše danas Blic.

List je kao razloge za kritiku MMF naveo i nepoštovanje rokova vezanih za procedure transformacije kompanije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, pre svega deo koji se odnosi na kašnjenje u raspisivanju tendera za procenu imovine.

Na trećoj reviziji dogovoreno je da se nakon rađene analize stanja u EPS do juna uočene anomalije hitno isprave.

Analiza je pokazala da je cena proizvodnje električne energije viša od prodajne za domaćinstva i male kupce, ali i da naknada od 0,093 dinara po kilovatu za obnovljive izvore energije ne može da pokrije izdvajanja za zelenu energiju, naveo je Blic.

Kako se dodaje, analiza je pokazala da EPS prodaje struju domaćinstvima i malim kupcima po cenama koje su niže od proizvodnih za skoro osam odsto, za koliko je i trebalo da poskupe kilovati.

Blic je pozivajući se na izvor iz Nemanjine 11 naveo da je srpska strana objasnila da su posledice pandemije vidljive u Srbiji i da je zbog njih ugrožen značajan broj porodica u Srbiji i da ne bi bilo primereno da im se dodatno otežava stanje.

Takođe su rekli i da su mali kupci, pre svega preduzetnici, značajno pretrpeli štetu od pandemije i da je procenjeno da bi im povećanje cene struje dodatno otežalo poslovanje.

Za te razloge predstavnici MMF su imali razumevanje, ali ne i za one koji se odnose na odustajanje od povećanja naknade za obnovljive izvore energije, tim pre što su gubici EPS zbog otkupa struje iz obnovljivih izvora energije po subvencionisanima cenama sve veći, naveo je izvor Blica.

Tagovi: Međunarodni monetarni fond, Elektroprivreda Srbije
PROČITAJ I OVO
Ublažavanje koronamjera podiglo cijene nafte prema 70 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Ublažavanje koronamjera podiglo cijene nafte prema 70 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 70 dolara, potaknute ublažavanjem koronamjera u SAD-u i dijelovima Europe koje najavljuje snažniju potražnju za gorivom u ljetnoj sezoni.
Ina će ove godine donirati zdravstvenom sustavu 1,4 milijuna kuna
DONACIJE
Ina će ove godine donirati zdravstvenom sustavu 1,4 milijuna kuna
ZAGREB - Ina će ove godine zdravstvenim institucijama donirati 1,4 milijuna kuna, svjesna iznimnih okolnosti u kojima se zdravstveni sustav nalazi zbog pandemije koronavirusa, priopćeno je u srijedu iz domaće naftne kompanije.
Njemačka povećava kupnju ruskog plina
PLIN
Njemačka povećava kupnju ruskog plina
BERLIN - Njemačka, tradicionalni najveći kupac ruskog plina u Europi, u ožujku je od ruskog državnog plinskog koncerna Gazproma kupila 66,3 posto više plina nego u istom lanjskom mjesecu odnosno 4,44 milijarde kubičnih metara, pokazuju u srijedu objavljeni podaci ruske savezne carinske službe.
Završen remont NE Krško, od jutros je ponovo u mreži
REMONT
Završen remont NE Krško, od jutros je ponovo u mreži
KRŠKO - Nuklerana elektrana Krško (NEK) jutros je ponovno priključena u elektroenergetski sustav, a nakon redovnog remonta koji je trajao nešto više od mjesec dana, izvijestili su iz NEK-a.
EU povećava ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije
OIE
EU povećava ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije
BRUXELLES - Rani nacrt predstojeće EU Direktive o obnovljivoj energiji potvrđuje cilj bloka da do 2030. godine čak 38-40% energije dobiva iz obnovljivih izvora, što bi približno udvostručilo udio sunčeve energije, vjetra i ostalih obnovljivih izvora u europskom energetskom miksu do kraja desetljeća.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE