GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koja cijena nafte treba Rusiji za uravnotežen proračun

Evo koja cijena nafte treba Rusiji za uravnotežen proračun
NESTABILNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.03.2021 / 10:02
Autor: SEEbiz
LONDON - Tržište nafte posljednjih je dana vrlo nestabilno. Počelo je padom, cijena Brenta pala je u utorak na nešto više od 60 dolara.

Razlog su bile nove restriktivne mjere i strahovi da će epidemija dugo vremena nastaviti utjecati na slabiju potražnju za naftom, odmaknuvši se za više od 10 dolara od vrijednosti 8. ožujka (tada je to prvi put od svibnja 2019. već bilo preko 70 USD).

Za vikend je fokus bio na nesreći 400 metara dugog teretnog broda koji se nasukao u Sueskom kanalu i zatvorio ga. Strahuje se da bi zatvaranje moglo potrajati i nekoliko tjedana. Vrijednost Brenta skočila je na gotovo 65 dolara.

Tjesnac je vrlo važan za svjetsku trgovinu (roba vrijedna više od 9 milijardi dolara svakodnevno putuje Sueskim kanalom, prema britanskoj publikaciji Lloyd's List), ali i za naftnu industriju.

Od 39 milijuna barela nafte koji su prošle godine svakodnevno putovali morem, 1,74 milijuna je svakodnevno išlo ravno preko Sueskog kanala. Trenutne cijene nafte nalaze se u rasponu koji odgovara velikim proizvođačima. Rusiji je sada potrebna cijena od 64 dolara za uravnoteženje proračuna (nakon svih troškova povezanih s covidom), što je 13 dolara više u odnosu na 2018. i 2019. godinu, prema analitičkoj tvrtki S&P Global Platts.

Tagovi: nafta, barel nafte, Sueski kanal, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE