GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski prijedlog zabrane ruske nafte podigao cijene nafte prema 109 dolara

Europski prijedlog zabrane ruske nafte podigao cijene nafte prema 109 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2022 / 17:12
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte poskočile su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 109 dolara budući da je strah od smanjene opskrbe iz Rusije nakon EU-ovog prijedloga o embargu na rusku naftu prevagnuo nad zabrinutošću za potražnju u Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 3,99 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 108,96 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 2,61 dolar.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 4,05 dolara višoj cijeni, od 106,46 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,76 dolara.

Trgovce već danima zabrinjavaju stroge mjere suzbijanja novog vala covida 19 u pojedinim dijelovima Kine, budući da blokiraju proizvodnju i smanjuju potražnju za naftom.

Globalni indeks menadžera nabave u industriji smanjio se u travnju po prvi put od lipnja 2020. godine, najviše zbog karantene u Kini, rekla je u bilješci Caroline Bain iz Capital Economicsa.

Danas se tržište ipak fokusiralo na EU-ov prijedlog o zabrani uvoza ruske nafte od 2023. godine.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je embargo na naftu iz Rusije zbog njezine invazije na Ukrajinu i sankcioniranje Sberbanka, najveće ruske banke, kako bi se pojačala izolacija Moskve.

Predložene mjere predviđaju postupno isključenje s ruskog tržišta ruske sirove nafte u roku od šest mjeseci i rafiniranih proizvoda do kraja godine, rekla je von der Leyen, obećavši da će nastojati ublažiti njihovih posljedica u europskim gospodarstvima.

Mađarska i Slovačka nastavile bi kupovati rusku naftu prema sadašnjim ugovorima do kraja iduće godine, rekao je izvor iz EU -a za Reuters.

"Ruska je nafta sada 'loša nafta'", konstatira analitičar SEB-a Bjarne Schieldrop. "Upravo je počeo energetski rat 'dobre nafte' protiv 'loše nafte'", dodao je Schieldrop.

Potporu cijenama pružio je i podatak o padu zaliha sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu, za 3,5 milijuna barela, prema tržišnim izvorima koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API), budući da signalizira pojačanu potražnju.

Analitičari su u Reutersovom istraživanju predviđali znatno skromniji pad, za 800.000 barela.

Službeni podaci bit će objavljeni kasnije u srijedu.

Investitori očekuju i završetak sjednice američke središnje banke koja će, kako se predviđa, podići ključne kamatne stope i smanjiti bilancu kako bi zaudala visoku inflaciju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je barel košarice njezine u utorak stajao 109,80 dolara, što znači da je pojeftinio 49 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE