GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU želi značajniju ulogu eura u energetskom sektoru

EU želi značajniju ulogu eura u energetskom sektoru
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 14:01
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija želi ojačati međunarodnu ulogu eura i izgraditi europsku financijsku infrastrukturu kako bi smanjila ovisnost o dolaru i zauzela istaknuto mjesto u sektoru zelene energije.

EU se sprema izdati obveznice u vrijednosti 750 milijardi dolara kako bi financirao oporavak gospodarstva od krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa.

Izlazak Britanije otvorio je problem tržišta koje će Uniji zamijeniti London, a američke sankcije Iranu naglasile su ovisnost Europe o dolaru, budući da su europskim kompanijama onemogućile financijske transakcije s iranskim partnerima.

U takvim je prilikama Komisija u utorak predstavila strategiju jačanja ekonomskog i financijskog sustava, koja bi EU trebala omogućiti da "igra vodeću ulogu u sustavu upravljanja globalnim gospodarstvom i paralelno zaštiti EU od nepoštenih praksi i zloupotreba".

Iako nije ponudio konkretna rješenja, najavivši tek "alate otpora", Bruxelles je u prvi plan stavio euro.

"Jačanje međunarodne uloge eura može zaštititi naše gospodarstvo i financijski sustav od deviznih šokova, smanjiti ovisnost o drugim valutama i osigurati niže transakcijske i troškove osiguranja i financiranja za kompanije iz EU-a", tumači potpredsjednik EK Paolo Gentiloni.

Bruxelles namjerava promicati upotrebu eura u dijalogu s "partnerima među trećim zemljama" i podupirati kreiranje financijskih instrumenata i referentnih vrijednosti u zajedničkoj europskoj valuti.

Zajedničkoj valuti namijenili su i "status međunarodne referentne valute u energetskom i sektoru sirovina, uključujući nove izvore energije poput vodika", stoji u priopćenju.

"Jaki euro važan je za energetski sektor", istaknuo je povjerenik EU-a za energiu Kadri Simson, napomenuvši da je na tržištima energije u EU udio eura u ugovorima za isporuku prirodnog plina porastao u proteklim godinama s 38 na 64 posto.

"Moramo se pobrinuti da se taj trend nastavi i na tržištima novih izvora energije, primjerice vodika, kao i strateškim tržištima obnovljivih izvora energije, u čemu je EU globalni lider", ističe Simson.

Tagovi: energetski sektor, euro, Paolo Gentiloni
PROČITAJ I OVO
CGES: Nije nam najavljeno gašenje KAP-a
OTKRIĆA
CGES: Nije nam najavljeno gašenje KAP-a
PODGORICA - Iz Crnogorskog elektroprenosnog sistema juče su potvrdili da iz kompanije “Uniprom” nijesu dobili najavu o isključenju Kombinata aluminijuma sa elektromreže.
Nafta sve skuplja, Goldman Sachs povisio prognoze
CRNO ZLATO
Nafta sve skuplja, Goldman Sachs povisio prognoze
NEW YORK - Cijene nafte nastavljaju rasti i na početku ožujka, nastavljajući tako trend koji traje već gotovo šest mjeseci.
Suzdržanost vodećih proizvođača podigla cijene nafte iznad 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Suzdržanost vodećih proizvođača podigla cijene nafte iznad 68 dolara
LONDON - Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 68 dolara nakon što su vodeći proizvođači odlučili tek neznatno povećati opskrbu u travnju, odgodivši opsežnije poteze do značajnijeg oporavka potražnje.
Milanović: Energetska učinkovitost pomaže u prilagodbi klimatskim promjenama
PREDSJEDNIK
Milanović: Energetska učinkovitost pomaže u prilagodbi klimatskim promjenama
ZAGREB - Ekonomski gubici od ekstrema povezanih s klimatskim promjenama u EU dosežu 12 milijardi eura godišnje, a energetska učinkovitost je ono što može pomoći u prilagodbi tim promjenama i da se ne gube već stvaraju radna mjesta, poručio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak nakon sastanka s predstavnicima hrvatskih regionalnih energetskih agencija.
Dobit poduzetnika u sektoru električne energije od 2008. porasla više od deset puta
UZLET
Dobit poduzetnika u sektoru električne energije od 2008. porasla više od deset puta

ZAGREB - Analiza Fine o poslovanju poduzetnika u proizvodnji, prijenosu i distribuciji električne energije u razdoblju od 2008. do 2019. pokazuje znatan rast broja poduzetnika te povećanje njihovih prihoda, rashoda i dobiti, koja je s 215,5 milijuna kuna 2008. porasla na 2,2 milijarde kuna 2019. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE