GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU povećava ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije

EU povećava ciljeve u segmentu obnovljivih izvora energije
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.05.2021 / 17:36
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Rani nacrt predstojeće EU Direktive o obnovljivoj energiji potvrđuje cilj bloka da do 2030. godine čak 38-40% energije dobiva iz obnovljivih izvora, što bi približno udvostručilo udio sunčeve energije, vjetra i ostalih obnovljivih izvora u europskom energetskom miksu do kraja desetljeća.

Aktualna je Direktiva zadnji put ažurirana 2018. godine i ima za cilj 32% udjela obnovljivih izvora u energetskom miksu EU-a do 2030. Povećavanje ovog cilja na 38-40% znači gotovo udvostručenje udjela obnovljivih izvora koji trenutno osiguravaju oko 20% energetskih potreba bloka. Kad je riječ o prometu, zelena energija činila je samo 8,9% 2019. prema zadnjim podacima Eurostata iz prosinca 2020. Revidirana direktiva o obnovljivoj energiji bit će predstavljena 14. srpnja kao dio šireg paketa zakona namijenjenih ispunjavanju ažuriranih klimatskih ciljeva bloka za 2030. godinu, objavio je Euractiv, prenosi portal energetika-net.

Prije samo dva tjedna kreatori politike dogovorili su se o novom europskom klimatskom zakonu koji po prvi puta čini cilj klimatske neutralnosti bloka 2050. pravnom obvezom za EU. Novi zakon također postavlja cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990. godine, iako će taj cilj također uzeti u obzir uklanjanje ugljika iz šumarstva i korištenja zemljišta, čineći bruto cilj više sličnim 52 ili 53% smanjenja.

"Obnovljiva energija igra temeljnu ulogu za postizanje europskog Zelenog sporazuma i za postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine", stoji u nacrtu Analize troškova i koristi prijedloga, objavljenog na webu industrijske grupe Saveza za obnovljivo grijanje i hlađenje.

"Energetski sektor doprinosi preko 75% ukupnih emisija stakleničkih plinova u EU, a energetska učinkovitost i obnovljivi izvori su stoga ključni za postizanje veće klimatske ambicije za 2030. godinu", navodi se u dokumentu. inicijative koje se razmatraju u nacrtu sažete su u tablici opcija politike.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Izvoz električne energije iz BiH u prvom kvartalu skočio 31,4 posto
STRUJA
Izvoz električne energije iz BiH u prvom kvartalu skočio 31,4 posto
SARAJEVO - Bosanskohercegovački izvoz električne energije u periodu januar-mart 2021. godine iznosio je 233,6 miliona KM.
Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom, više od 1,5 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle drugi tjedan zaredom, više od 1,5 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se očekuje da će s popuštanjem restriktivnih mjera u SAD-u i europskim zemljama te oporavkom gospodarstava ojačati potražnja za 'crnim zlatom'.
Četiri kandidata za preuzimanje OMV-ovih crpki u Sloveniji
INTERES
Četiri kandidata za preuzimanje OMV-ovih crpki u Sloveniji
LJUBLJANA - U veljači je austrijska naftna kompanija OMV najavila da će prodati 120 benzinskih servisa širom Slovenije. Tvrtka je tada rekla da je odluka bila optimizirati investicijski portfelj. Tko se spominje među kandidatima za kupnju?
Hakerski napad zatvorio najveći američki cjevovod za benzin
VELIKI PROBLEMI
Hakerski napad zatvorio najveći američki cjevovod za benzin
NEW YORK - Operator najvećeg cjevovoda za benzin u SAD-u zaustavio je rad kasno u petak nakon ransomware napada koji prijeti narušavanju energetskih tržišta i sprečavanju opskrbe istočne obale plinom i dizelom.
Nečajev: Sjeverni tok 2 mogao bi biti spreman do rujna
PLINOVOD
Nečajev: Sjeverni tok 2 mogao bi biti spreman do rujna
MOSKVA - Ruski veleposlanik u Njemačkoj Sergej Nečajev vjeruje da bi plinovod Sjeverni tok 2 mogao biti dovršen do njemačkih izbora za Bundestag koji su zakazani za 26. rujna, ali da su vremenski uvjeti presudni za ispunjenje tog cilja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE