GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU odredio gornju granicu cijena ruskih naftnih proizvoda

EU odredio gornju granicu cijena ruskih naftnih proizvoda
RUSKA NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2023 / 08:09
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Zemlje članice EU-a postigle su dogovor o gornjoj granici cijena ruskih naftnih derivata koje Moskva izvozi u treće zemlje, izvijestilo je Vijeće EU-a iz švedskog predsjedništva. Sporazum sada moraju službeno odobriti članice.

“To je važan sporazum koji je dio odgovora EU-a i njezinih partnera na rusku agresiju protiv Ukrajine”, napisali su. Švedsko predsjedništvo nije iznijelo detalje o visini gornje granice.

U međuvremenu, izvori iz EU potvrdili su za STA da je cijena dizela postavljena na 100 dolara po barelu, a jeftinijih derivata na 45 dolara.

Već u prosincu na snagu je stupilo ograničenje cijena ruske sirove nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje. Članice EU postavile su je na 60 dolara za barel od 159 litara, uskladivši se sa skupinom G7 i nekim drugim partnerima.

Ograničenje cijene znači da je i dalje dopušteno pružanje usluga kao što su tehnička pomoć, brokerske usluge, financiranje ili financijska pomoć u vezi s trgovinom, posredovanjem ili transportom ruske sirove nafte u treće zemlje po cijeni od 60 USD po barelu ili nižoj. Za naftne derivate te će cijene biti drugačije.

Prema Bruxellesu, Moskva snažno osjeća ovu mjeru ograničenja sirove nafte. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u četvrtak tijekom posjeta Kijevu da ograničenje cijena sirove nafte košta Rusiju oko 160 milijuna eura dnevno.

Ograničenje cijene nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje povezano je s embargom na uvoz ruske nafte u EU. Za većinu sirove nafte stupio je na snagu početkom prosinca, ali će se od nedjelje primjenjivati i na naftne derivate.

Tagovi: ruska nafta, Europska unija, sankcije Rusiji
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE