GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU odobrio Srbiji uvoz nafte preko terminala Janafa

EU odobrio Srbiji uvoz nafte preko terminala Janafa
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.10.2022 / 11:24
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - EU dopušta Beogradu da putem Janafa uvozi sirovu rusku naftu, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je riječ o ustupku Komisije kako bi se zaštitila energetska sigurnost Zapadnog Balkana.

Europska komisija i visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost pripremili su prijedlog novog paketa sankcija protiv Rusije, o kojem su jučer raspravljali stalni predstavnici zemalja članica u COREPER-u.

Jutarnji list imao je uvid u taj dokument. Cilj EU je postrožiti sankcije protiv Rusije, dodajući i nove proizvode čiji će uvoz biti zabranjen u EU, ali sankcionirati i pojedince ili poduzeća i u EU koji pružaju usluge ruskoj vladi ili poduzećima iz Rusije.

Novost je da se, uz postavljanje ograničene cijene za rusku sirovu naftu, predlaže i sankcioniranje prijevoznika koji bi prevozili takvu naftu za treće zemlje izvan EU.

Ipak, kako bi zaštitili brodovlasnike i industriju pomorskog prijevoza u EU, predviđena je derogacija za tankere registrirane u zemljama EU za prijevoz sirove ruske nafte za kupce u trećim državama, dakle izvan Europske unije. No, i za to postoji uvjet.

Tankeri iz država EU moći će prevoziti rusku naftu samo ako cijena te nafte bude na razini ograničene cijene koju će odrediti EU s partnerima, ili ispod te cijene.

Predviđeni su i mehanizmi za kontrolu kojima bi se mogla utvrditi kupoprodajna cijena sirove nafte. Prijevoz sirove nafte iznad te cijene bio bi ilegalan.

Ovo izuzeće je bitno kako bi paket novih sankcija bio prihvatljiv i za države poput Grčke i Cipra, čiji tankeri ovise i o prijevozu robe na moru za međunarodno tržište izvan EU.

U prijedlogu postoji i jedna važna točka koja se tiče Hrvatske i regije Zapadnog Balkana. Pozivajući se na zaštitu energetske sigurnosti u toj regiji, predlagatelji su u dokument stavili i mogućnost derogacije zabrane prijevoza sirove ruske nafte preko Hrvatske za Srbiju, piše novinar Jutarnjeg lista Augustin Palokaj.

Tagovi: Jadranski naftovod, Janaf, nafta, Naftna industrija Srbije
PROČITAJ I OVO
Rusija priprema odgovor na ograničenje cijene nafte
ODGOVOR
Rusija priprema odgovor na ograničenje cijene nafte
MOSKVA - Rusija bi na odluku G7 i EU-a o ograničenju cijene ruske nafte mogla odgovoriti zabranom prodaje ili najvišim dopuštenim popustom, izvijestio je u srijedu ruski poslovni dnevnik Vedomosti.
Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo
GORIVO
Mađarska zbog nestašice ukinula cjenovni limit za gorivo
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada ukinula je limit za cijene goriva prije zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina, a premijer Viktor Orban najavio je porez na ekstraprofit naftne i plinske grupe MOL.
MOL obustavlja projekte u Rusiji, razmatra opcije
POTEZI
MOL obustavlja projekte u Rusiji, razmatra opcije
BUDIMPEŠTA - Mađarska naftna tvrtka MOL priopćila je da je zaustavila sve razvojne projekte u Rusiji i preispituje svoja tamošnja ulaganja, uključujući budućnost svog 51 posto udjela u naftnom polju Baitugan.
Ina reagirala na prosvjed Greenpeacea
REAKCIJE
Ina reagirala na prosvjed Greenpeacea
ZAGREB - Iz Ine su reagirali povodom prosvjeda aktivista Greenpeacea ispred Inine zgrade održanog 5. prosinca 2022. godine.
Elektroprivreda Crne Gore preuzima nikšićku Željezaru
AKVIZICIJE
Elektroprivreda Crne Gore preuzima nikšićku Željezaru
PODGORICA - U Podgorici je u utorak postignut dogovor sa turskom kompanijom Toščelik o prodaji nikšićke Željezare Elektroprivredi Crne Gore, koja je u državnom vlasništvu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE