GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU nepravilno procijenio klimatske rizike plinskih projekata

EU nepravilno procijenio klimatske rizike plinskih projekata
KLIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2020 / 14:55
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija dodijelila je prioritetni status projektima prirodnog plina, ne procijenivši prethodno pravilno njihov utjecaj na klimatske promjene, objavio je pučki pravobranitelj Europske unije.

Europska komisija dodjeljuje određenim projektima fosilnih goriva status "projekata od zajedničkog interesa" (PCI), po kriteriju doprinosa uspostavi untarnjeg europskog energetskog tržišta, poboljšanoj sigurnosti opskrbe i konkurentnosti.

Dodjela tog statusa otvara im mogućnost financiranja novcem EU-a i ubrzani postupak pribavljanja dozvola.

Pučki pravobranitelj EU objavio je u četvrtak na završetku istrage koju je pokrenuo u veljači da su procjene Komisije o održivosti plinskih projekata "suboptimalne".

Istraga je otvorena na temelju žalbe nevladine organizacije Food and Water Europe u listopadu 2019. na planirani terminal za ukapljeni prirodni plin u Irskoj za potrebe uvoza iz SAD-a. U organizaciji su upozorili da je projekt dodan na popis PCI bez procjene klimatskih utjecaja.

"S obzirom na ciljeve EU-a vezane za klimatske promjene i za održivost, žalosno je što su plinski projekti svojedobno uvršteni na popise s PCI oznakom bez pravilne prethodne procjene njihove održivosti", navodi se u priopćenju ureda pravobranitelja.

Nijedan od 32 plinska projekta na najnovijem popisu projekata s oznakom PCI nije odabran po kriteriju značajnog doprinosa održivosti, istaknuo je pučki pravobranitelj.

U budućim procjenama projekata koji traže status PCI treba uzeti u obzir uzeti emisije ugljičnog dioksida i metana, zaključio je.

Dodao je i da Komisija priprema reviziju kriterija za ocjenu PCI projekata i da se prijedlog očekuje u prosincu, pa "daljnja istraga u ovom trenutku nije opravdana".

U EK nisu u četvrtak bili dostupni za komentar zaključaka pučkog pravobranitelja.

Pri izgaranju plina nastaje otprilike upola manje ugljičnog dioksida nego pri sagorijevanju ugljena, ali je on povezan s emisijom metana koji vrlo snažno zagrijava Zemlju.

EU očekuje da će potrošnja plina naglo pasti nakon 2030. godine, želi li EU do 2050. dosegnuti neto nultu emisiju štetnih plinova.

Tagovi: kilmatski rizici, plinski projekti, klima, plin
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 48 dolara, OPEC+ traži kompromis
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 48 dolara, OPEC+ traži kompromis
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 48 dolara budući da trgovci čekaju ishod neizvjesnih pregovora proizvođača o produljenju sporazuma o ograničenju opskrbe i na iduću godinu.
Chevron dodatno reže potrošnju
POTEZI
Chevron dodatno reže potrošnju
NEW YORK - Američka naftna kompanija Chevron dodatno je danas smanjila budžet za dugoročna kapitalna ulaganja i istraživanje, nakon velikog restrukturiranja poslovanja u nastojanju da riješi problem kolapsa cijena nafte i da sačuva dividendu.
Vlada Federacije BiH potvrdila: Od 1. januara niže cijene plina
PLIN
Vlada Federacije BiH potvrdila: Od 1. januara niže cijene plina
SARAJEVO - Federalna vlada je danas dala saglasnost na veleprodajnu cijenu prirodnog gasa za distributivna privredna društva na području FBiH, počevši od 1.1.2021. godine, koja iznosi 485 KM/1.000 standardnih kubnih metara (Sm3), odnosno 0,485 KM/Sm3, čime je ona smanjena za 8,5 posto u odnosu na dosadašnju cijenu od 530 KM/Sm3.
Istraživanje UN-a: Proizvodnja fosilnih goriva uvelike premašuje klimatske ciljeve
ZAGAĐENJE
Istraživanje UN-a: Proizvodnja fosilnih goriva uvelike premašuje klimatske ciljeve
NEW YORK - Svijet planira proizvesti dvostruko više ugljena, nafte i plina do 2030. nego što bi bilo primjereno ciljevima ograničavanja globalnog zagrijavanja, objavili su UN i znanstvenici šaljući novo upozorenje zbog klimatskih promjena.
Cijene nafte porasle prema 48 dolara, u fokusu OPEC+ i cjepiva
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 48 dolara, u fokusu OPEC+ i cjepiva
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 48 dolara, potaknute očekivanjima da će vodeći proizvođači produljiti sporazum o ograničenju opskrbe a cjepiva protiv covida 19 pomoći i potražnji za gorivima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE