GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU bi mogla uvesti embargo i na ruski plin

EU bi mogla uvesti embargo i na ruski plin
EMBARGO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2022 / 17:53
Autor: SEEbiz / klix.ba
BRUXELLES - Preliminarna pravna analiza Evropske komisije, pokazala je da bi plaćanja uvoza ruskih energenata u rubljama prekršila sankcije EU.

Odvjetnici Evropskog vijeća, institucije koju čine čelnici 27 država članica, suglasili su se s ovakvom ocjenom.

EU bi mogla pokrenuti de facto embargo na uvoz ruskih energenata nakon što su pravni timovi sastavili preliminarni izvještaj da bi mehanizam, kojim predsjednik Vladimir Putin zahtijeva plaćanje isporuke u rubljama, prekršio sankcije EU.

Zemlje članice EU, uključujući Njemačku, još uvijek ispituju početnu procjenu da bi Putinov zahtjev prekršio sankcije uvedene zbog invazije na Ukrajinu. Nizozemska je poručila svojim energetskim kompanijama da odbiju zahtjev za novim sistemom plaćanja nakon izvršene pravne analize.

Moskva izvlači iz Evrope otprilike milijardu eura dnevno za kupovinu energije, što joj je pomoglo da se izoluje od utjecaja koji sankcije imaju.

Ako Rusija ispuni svoju prijetnju da će prekinuti isporuku plina kupcima koji se ne pridržavaju njenih zahtjeva, to bi predstavljalo ozbiljnu prijetnju za EU, koja 40 posto svog plina dobija iz ove države. EU pokušava pronaći alternativne izvore energije, ali za takvu će tranziciju biti potrebno vrijeme. EU radi na uvođenju šestog paketa sankcija Rusiji.

Prema zajedničkoj prognozi državnih ekonomskih instituta, Njemačka bi se mogla suočiti sa smanjenjem proizvodnje od 220 milijardi eura tokom naredne dvije godine ako se isporuka gasa odmah prekine. To je ekvivalent godišnjem smanjenju proizvodnje od 6,5 posto i moglo bi zemlju dovesti u recesiju od više od dva posto sljedeće godine.

Tagovi: ruski plin, Europska unija, plaćanje plina u rubljama, rublja, Gazprom, LNG plin, plinsko tržište
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE