GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU bi mogla uvesti embargo i na ruski plin

EU bi mogla uvesti embargo i na ruski plin
EMBARGO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.04.2022 / 17:53
Autor: SEEbiz / klix.ba
BRUXELLES - Preliminarna pravna analiza Evropske komisije, pokazala je da bi plaćanja uvoza ruskih energenata u rubljama prekršila sankcije EU.

Odvjetnici Evropskog vijeća, institucije koju čine čelnici 27 država članica, suglasili su se s ovakvom ocjenom.

EU bi mogla pokrenuti de facto embargo na uvoz ruskih energenata nakon što su pravni timovi sastavili preliminarni izvještaj da bi mehanizam, kojim predsjednik Vladimir Putin zahtijeva plaćanje isporuke u rubljama, prekršio sankcije EU.

Zemlje članice EU, uključujući Njemačku, još uvijek ispituju početnu procjenu da bi Putinov zahtjev prekršio sankcije uvedene zbog invazije na Ukrajinu. Nizozemska je poručila svojim energetskim kompanijama da odbiju zahtjev za novim sistemom plaćanja nakon izvršene pravne analize.

Moskva izvlači iz Evrope otprilike milijardu eura dnevno za kupovinu energije, što joj je pomoglo da se izoluje od utjecaja koji sankcije imaju.

Ako Rusija ispuni svoju prijetnju da će prekinuti isporuku plina kupcima koji se ne pridržavaju njenih zahtjeva, to bi predstavljalo ozbiljnu prijetnju za EU, koja 40 posto svog plina dobija iz ove države. EU pokušava pronaći alternativne izvore energije, ali za takvu će tranziciju biti potrebno vrijeme. EU radi na uvođenju šestog paketa sankcija Rusiji.

Prema zajedničkoj prognozi državnih ekonomskih instituta, Njemačka bi se mogla suočiti sa smanjenjem proizvodnje od 220 milijardi eura tokom naredne dvije godine ako se isporuka gasa odmah prekine. To je ekvivalent godišnjem smanjenju proizvodnje od 6,5 posto i moglo bi zemlju dovesti u recesiju od više od dva posto sljedeće godine.

Tagovi: ruski plin, Europska unija, plaćanje plina u rubljama, rublja, Gazprom, LNG plin, plinsko tržište
PROČITAJ I OVO
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LOŠA GODINA
Gen-I u 2022. više nego prepolovio dobit; razmišlja o novom zaduženju
LJUBLJANA - U 2022. godini Gen-I grupa je, prema nerevidiranim podacima, povećala prihode za 21,4 posto na nešto manje od 4,1 milijarde eura, dok je neto dobit pala za 57,8 posto na 29,5 milijuna eura. Tvrtka razmišlja o novom kreditu u procijenjenom iznosu od 50 milijuna eura.
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
NAFTA
MOL osigurao sirovu naftu s vlastitih polja u Azerbejdžanu preko Omišalja i Janafa
BUDIMPEŠTA - MOL Grupa transportira sirovu naftu proizvedenu na naftnom polju Azeri–Chirag–Gunashli u Azerbajdžanu, u kojem je MOL suvlasnik, sve do Slovnaftove rafinerije u Bratislavi.
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
PLIN
Cijene plina u Europi na najnižoj razini od ljeta 2021.
LONDON - Cijena prirodnog plina u Europi pala je na najnižu razinu od srpnja 2021. godine, kliznuvši nakratko ispod 40 eura po megavat satu (MWh) zahvaljujući slabijoj potražnji na pragu proljeća.
Nafta pala prema razini od 72 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta pala prema razini od 72 dolara
LONDON - Početak novog tjedna donio je nastavak poniranja cijena nafte na svjetskim tržištima.
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
NAFTA
Rusija je postala najveći izvoznik nafte u Kinu
MOSKVA - Prema podacima kineske vlade, Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski opskrbljivač naftom u prva dva mjeseca 2023. jer je kupovala rusku naftu koja je pod sankcijama uz velike popuste.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE