GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erste banka nudi nagodbu NFT-u zbog nesreće u Pločama

Erste banka nudi nagodbu NFT-u zbog nesreće u Pločama
PONUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2020 / 07:54
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Austrijska "Erste banka" ponudila je "Naftnim terminalima FBiH" nagodbu u cilju pronalaženja dogovora da se ovoj kompaniji u državnom vlasništvu BiH isplati oko četiri miliona KM odštete nastale tokom brodske havarije u Pločama u avgustu 2018. godine, prenosi Dnevni Avaz.

Tanker sa skoro 27.000 kubika nafte udario je u pristanište u Luci Ploče, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli.

Riječ je o brodu "STI Poplar", koji je plovio pod zastavom Maršalovih Otoka. Sve je na kraju rezultiralo i 10-mjesečnim otežanim snabdijevanjem bh. tržišta naftom.

Naftni terminali tužili su "Erste banku" zbog police osiguranja, jer je teret bio osiguran na 134 miliona kuna. Osim NTF-a, "Erste banku" su tada tužili i Lučka uprava i kapetanija Ploče te još tri tvrtke, a Sud u Splitu presudio je da se mora platiti 35,3 miliona maraka odštete.

No, kako je pred istim sudom u Splitu u toku drugi postupak, koji se odnosi na to dokazivanje iznosa štete, tačnije koliko će kojoj kompaniji pripasti novca, Avaz saznaje da sada Austrijanci nude nagodbu.

Ovo je potvrdio i Hermedin Zornić, direktor "Operatora Terminala", tvrtke koja je većinski vlasnik NTF-a.

Zornić je potvrdio da je sasvim jasno da je Federacija 2018. godine, zbog nemogućnosti da izvozi naftu, izgubila dobit od četiri miliona, koja mora biti nadoknađena.

– Nama je važno da je aktivirana bankovna garancija. Sada ćemo vidjeti što će se događati. Mi znamo što tražimo i kolika je bila šteta. I ranije su odbijali sporazum i slali svoje vanjske procjenitelje štete, koji su isto utvrdili – kaže Zornić.

Havarija u Luci Ploče bila je jedan od osnovnih uzroka što je krajem 2018. i početkom 2019. godine poskupjelo gorivo u BiH.

Kako se značajan dio snabdijevanja naftom FBiH odvija upravo preko Luke Ploče, distributeri nafte bili su primorani koristiti alternativne izvore, čime su povećani troškovi transporta, a država BiH bila na gubitku.

Tagovi: Erste, Luka Ploče, Naftni terminali Federacije BiH
PROČITAJ I OVO
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
OBVEZNICE
Gen-I poziva na upis 50 milijuna eura zelenih obveznica
LJUBLJANA - Tvrtka Gen-I poslala je pozvanim ulagačima ponudu za upis zelenih obveznica koje planira izdati u drugom kvartalu ove godine u ukupnom iznosu do 50 milijuna eura.
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog eskalacije na Bliskom istoku
LONDON - Cijene nafte danas su porasle ususret očekivanom izraelskom odgovoru na iranski napad.
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
ZABRINUTOST
Šef IAEA-e zabrinut zbog mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja
LONDON - Čelnik UN-ove agencije za nuklearni nadzor Rafael Grossi u ponedjeljak je rekao da je zabrinut oko mogućnosti napada Izraela na iranska nuklearna postrojenja, no i da će se inspekcije tih postrojenja nastaviti u utorak.
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
GORIVO
Nagy: Mađarska će razmotriti intervenciju u cijene goriva
BUDIMPEŠTA - Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Središnji ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječne razine cijena, rekao je ministar gospodarstva Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE