GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erdogan: Spremni smo pomoći u isporuci prirodnog plina Mađarskoj

Erdogan: Spremni smo pomoći u isporuci prirodnog plina Mađarskoj
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2023 / 07:48
Autor: SEEbiz
ANKARA - Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je Turska spremna pomoći Mađarskoj u isporuci prirodnog plina kroz Transanatolijski plinovod (TANAP).

"Mi smo, zajedno s Azerbajdžanom, spremni pružiti svu potporu u isporuci prirodnog plina Mađarskoj preko TANAP-a", rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s mađarskom kolegicom Katalin Novak koja je boravila u posjetu Ankari.

Pohvalivši dugogodišnje veze između dviju zemalja, Erdogan je rekao da je "ruka pomoći" koju je Mađarska pružila Turskoj nakon dva razorna potresa u veljači "čvrsti primjer" tih jakih odnosa.

"Razgovarali smo o različitim aspektima odnosa između Turske i Mađarske na sastancima koje smo danas održali", dodao je Erdogan.

Na dnevnom redu sastanka bili su i trgovinski, vojni, gospodarski i kulturni odnosi, tijekom kojeg su gledane snimke potresa, istaknuo je Erdogan.

Također su potvrdili obostranu volju za daljnjim jačanjem veza temeljenih na pojačanom strateškom partnerstvu, rekao je Erdogan, dodajući da su se dvije zemlje dogovorile da će u prosincu održati šesti sastanak svog Vijeća za stratešku suradnju u Budimpešti.

"Slavit ćemo 2024. godinu kao godinu zajedničke kulture", rekao je Erdogan, istaknuvši kako gospodarski i trgovinski odnosi između Turske i Mađarske jačaju.

"Naš opseg trgovinske razmjene dosegnuo je 3,5 milijardi dolara prošle godine. Razgovarali smo o koracima koje treba poduzeti kako bismo dostigli naš zajednički cilj od 6 milijardi dolara", rekao je Erdogan.

Erdogan je također rekao da su on i Novak istaknuli važnost razvoja suradnje između dva NATO saveznika u obrambenoj industriji.

Turski predsjednik također je rekao da njegova zemlja očekuje od Mađarske da "nastavi svoju potporu za postizanje napretka u pozitivnom programu u odnosima Turske i EU".

Upitan o ratu Rusije protiv Ukrajine, predsjednik Erdogan je rekao da Ankara želi navesti Moskvu i Kijev da započnu pregovore i "završe rat mirom za stolom".

Sa svoje strane, predsjednik Novak pozdravio je ulogu Turske u inicijativi za crnomorsko žito i pozvao na hitan prekid vatre između Rusije i Ukrajine.

Nadalje je istaknula da je Turska "nezamjenjiva za energetsku sigurnost Mađarske" i napomenula da je njezinoj zemlji potreban Turski tok.

Tagovi: Recep Tayyip Erdogan, plinovod, Mađarska, Transanatolijski plinovod, TANAP
PROČITAJ I OVO
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
PLANOVI
Chevron planira odustati od vađenja nafte u Sjevernom moru
NEW YORK - Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru. U tom svjetlu, među ostalim, najavljuje prodaju svog vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
LOŠ TREND
Vodeći američki ekonomski pokazatelji ponovno pali u travnju
WASHINGTON - Indeks vodećih gospodarskih pokazatelja Sjedinjenih Država pao je u travnju za 0,6 posto na 101,8 bodova, nakon što je već pao za 0,3 posto u ožujku, objavila je njujorška organizacija Conference Board.
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile na kraju tjedna
LONDON - Cijene nafte oslabile su se u petak na međunarodnim tržištima, no na tjednoj razini bilježe rast po prvi put nakon tri tjedna pada, jer tržišni sudionici očekuju rast potražnje najvećih svjetskih gospodarstava.
Plenković: HEP ostaje u rukama države
PORUKE
Plenković: HEP ostaje u rukama države
ZAGREB - Budući premijer Andrej Plenković danas je potvrdno odgovorio na pitanje Sandre Benčić (Možemo) može li jamčiti da će HEP i ostale tvrtke od posebnog interesa države, koje su dio energetskog sustava, ostati u državnom vlasništvu do kraja mandata.
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
RUPA U SANKCIJAMA
Turska pomaže Rusiji u zaobilaženju sankcija i prodaji nafte u EU
ANKARA - Američki list Politico piše da Turska rusku naftu maskira kao vlastitu i izvozi je u Europsku uniju, donoseći Rusiji milijarde profita, koristeći rupu u sankcijama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE