GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erdogan i Putin svečano obilježili početak rada Turskog toka

Erdogan i Putin svečano obilježili početak rada Turskog toka
TURSKI TOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2020 / 15:47
Autor: SEEbiz / H
ANKARA - Predsjednici Turske i Rusije u srijedu su svečano obilježili početak rada plinovoda Turski tok koji će prenositi ruski plin do južne Europe preko Turske, zaobilazeći Ukrajinu.

Plinovod prelazi preko Crnog mora i jača energetske veze između Moskve i Ankare, koje su pojačali i obrambenu suradnju nakon što je Ankara prošle godine kupila napredni ruski proturaketni sustav S-400.

Rusija i Turska koordiniraju i vojne akcije na sjeveroistoku Sirije premda podržavaju suprotstavljene strane u borbama u Idlibu, a na suprotnim su stranama i u borbama za kontrolu nad Libijom.

Predsjednici Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan inaugurirali su projekt na svečanosti u Istanbulu, u nazočnosti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i bugarskog premijera Bojka Borisova.

Plinovod je znak "interakcije i suradnje radi dobrobiti naših naroda i naroda cijele Europe, cijelog svijeta", rekao je Putin.

Opisavši ga kao projekt od "povijesne važnosti", Erdogan je kazao da će Turska putem tog plinovoda moći uvesti 15,75 milijarda prostornih metara plina na godinu.

"Nismo dopustili da naše razlike u mišljenjima blokiraju naše uzajamne interese", rekao je.

Rusija je 1. siječnja počela slati plin u Europu putem tog plinovoda, objavio je u nedjelju Bulgartransgaz.

Gazprom će Bugarskoj putem Turskog toka slati oko 3 milijarde metara prostornih plina na godinu, čime će zamijeniti rutu preko Ukrajine i Rumunjske.

Gazprom je tom rutom prošle godine isporučio oko 3 milijarde prostornih metara plina Grčkoj i oko 500.000 milijuna Sjevernoj Makedoniji.

Direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov rekao je da ti cjevovodi, Transbalkanski plinovod, sada ne rade, ali i dodao da su reverzibilni pa bi ih se moglo koristiti za slanje plina Rumunjskoj, Moldaviji i Ukrajini pojavi li se potražnja.

Turski tok sastoji se od dva cjevovoda, svaki kapaciteta 15,75 milijarda prostornih metara plina na godinu.

Prvi je namijenjen opskrbi Turske, a drugi će ići dalje, od Bugarske do Srbije i Mađarske. Bugarska se nada da će moći početi isporučivati plin Srbiji do svibnja i planira izgraditi cijelu dionicu do kraja godine.

Rusija radi i na udvostručenju kapaciteta plinovoda Sjeverni tok kojim plin šalje preko Baltičkog mora u Njemačku.

Tagovi: Turski tok, Recep Tayyip Erdogan, Vladaimir Putin
PROČITAJ I OVO
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
PLINOVOD
Brodska Rafinerija od juna na plinskom transportnom sistemu Hrvatske
BOSANSKI BROD - U Rafineriji nafte Brod realizirana je ključna faza projekta plinofikacije rafinerije, Crodux plin je proveo plinovod ispod korita rijeke Save, što će omogućiti povezivanje magistralnog plinovoda iz Republike Hrvatske s prethodno izgrađenom plinovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.
Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
KONCESIJE
Vlada Ini dodijelila 40-godišnju koncesiju na pomorskom dobru u Urinju
ZAGREB - Vlada je u srijedu donijela odluku kojom se Ini dodjeljuje 40-godišnja koncesija na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u katastarskoj općini Kostrena Barbara.
Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Poboljšane procjene potražnje podigle cijene nafte prema 65 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 65 dolara, potaknute poboljšanim procjenama potražnje koje su potisnule u drugi plan zabrinutost zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom.
Kopač: Veliki potencijali Srbije u obnovljivim izvorima energije
POTENCIJALI
Kopač: Veliki potencijali Srbije u obnovljivim izvorima energije
BEOGRAD – Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač izrazio je danas zadovoljstvo što se u Srbiji dešava revolucija u očekivanjima u pogledu investiranja u obnovljive izvore energije na osnovu novog zakona čije usvajanje se uskoro očekuje.
Britanija je najveći ulagač u energiju vjetra u Europi
ENERGIJA VJETRA
Britanija je najveći ulagač u energiju vjetra u Europi
BRUXELLES - Velika Britanija zauzela je prvo mjesto u Europi po ulaganjima u vjetroelektrane 2020. godine, s iznosom od 13 milijardi eura, prema današnjem izvješću organizacije WindEurope.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE