GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS većinski vlasnik HES Gornja Drina?

EPS većinski vlasnik HES Gornja Drina?
NEZVANIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.11.2020 / 20:13
Autor: SEEbiz
BANJALUKA – Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se Elektroprivreda Srbije (EPS) upiše kao većinski vlasnik preduzeća HES „Gornja Drina“ iz Foče, piše BIH portal Capital.ba, pozivajući se na neimenovane izvore.

Za tu informaciju, međutim, nema zvaničnih potvrda.

Naime, taj portal navodi da je Vlada Republike Srpske dala dozvolu za promenu vlasničke strukture na sednici 22. oktobra, kao i da ta Odluka stupa sutra na snagu.

U Rešenju Vlade Republike Srpske, navodi portal, piše:

„Odobrava se promena vlasničke strukture koncesionara „HES Gornja Drina“, uz obavezu da u roku od 60 dana od prijema rešenja podnese zahtev za upis promene vlasnika u registar“.

Time je, zapravo, Srbija postala većinski vlasnik tog zajedničkog preduzeća sa Republikom Srpskom, koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procenjene vrednosti 850 miliona KM.

Do sada je to koncesiono preduzeće bilo u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), a ubuduće će imati 49 odsto udela, a Srbija, odnosno EPS, 51 odsto.

Toj odluci prethodilo je rešenje Komisije za zaštitu konkurencije Srbije koja je krajem septembra ove godine odobrila da EPS sa ERS stekne zajedničku kontrolu nad firmom „HES Gornja Drina“ iz Foče.

Konačnoj odluci Vlade Republike Srpske prethodila je, takođe, i odluka Konkurencijskog saveta BiH, koju je, navodi portal, ocenio kako ne postoji obaveza prijave koncentracije, što je bila svojevrsna dozvola da se izvrši vlasničko prestrojavanje.

U medijima su se pojavile spekulacije da je taj potez „privatizacija na mala vrata“ Elektroprivrede Republike Srpske.

Te medijske spekulacije demantovao je danas premijer Republike Srpske Radovan Višković:

„Apsolutno nije tačno. Od prvog dana kad smo sa Vladom Srbije i predsednikom Aleksandrom Vučićem razgovarali oko projekta izgradnje HES „Gornja Drine“, rečeno je da će Srbija imati udeo 51 odsto, a Republika Srpska 49 odsto, kako bi kao strani investitor išli sa ubrzanim procedurama, a u samoj gradnji taj odnos će biti vraćen na 50:50″, rekao je Višković danas medijima u Trebinju.

Da nije reč o privatizaciji ranije su potvrdili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji su kazali da ugovor potpisan između Srbije i Republike Srpske o formiranju zajedničkog preduzeća za hidroelektrane na Drini ne znači preuzimanje ERS od EPS.

Projekat izgradnje HES „Gornja Drina“ predviđa izgradnju hidroelektrana Buk Bjela, Foča i Paunci čija bi ukupna snaga iznosila 180,9 MW.

Tagovi: HES Gornja Drina, Elektroprivreda Srbije, Vlada Republike Srpske, Elektroprivreda Republike Srpske
PROČITAJ I OVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
GORIVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
MOSKVA - Ruska vlada razmatra uvođenje privremenih ograničenja izvoza goriva, radi stabilizacije domaćeg tržišta, izjavio je potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak.
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
U PLUSU
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
MOSTAR - Elektroprivreda HZHB Mostar ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 19,97 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj kompanije.
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima, ali i dalje su na putu tjednog dobitka poduprtog bržim rastom potražnje od ponude, dok se očekuje da će cijepljenje ublažiti globalno ponovno širenje infekcije covidom-19.
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VAŽNOST
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VELIKA PLANA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete gradilištu kompresorske stanice Velika Plana u okviru izgradnje gasovoda da je taj projekat "velika stvar za Srbiju", ali je naglasio kako ne može reći da li će cena gasa biti manja.
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
SMJERNICE
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak vodič za provjeru otpornosti infrastrukturnih projekata na klimatske izazove kao što su poplave, toplinski udar i slično i te propise ulagači moraju ispuniti žele li osigurati novac iz europskih fondova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE