GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS u energetsku tranziciju sa investicijama od 8,5 milijardi evra

EPS u energetsku tranziciju sa investicijama od 8,5 milijardi evra
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2023 / 21:15
Autor: SEEbiz / Tanjug
TREBINJE – EPS na putu energetska tranzicija planira investicije od 8,5 milijardi evra do 2035. godine, a vd direktora te kompanije Miroslav Tomašević najavio je i zamenu starih postrojenja koja rade na ugalj novim.

On je rekao i da u septembru ili oktobru počinje da radi novi blok od 350 MW na lignit, koji će biti po svim evropskim standardima.

U informaciji objavljenoj na sajtu EPS-a navodi se da je on u Trebinju gde se održava sajam energetike istakao da se u energetskoj tranziciji mora naći prava mera.

„Svaka država ima svoju specifičnost i ne sme se ići prečicama koje će ugroziti energetsku stabilnost. EPS je državna kompanija i prvenstveno smo okrenuti tome da snabdevamo električnom energijom našu privredu i domaćinstva. Idemo u zelenu tranziciju i planirali smo velike investicije od 8,5 milijardi evra do 2035. godine“, rekao je on.

Dodao je da je plan da do 2035. godine EPS smanji CO2 emisije za 25 odsto do čak 30 odsto u poređenju sa emisijama iz 2019. godine.

„To ćemo postići povlačenjem starih i uvođenjem novih proizvodnih kapaciteta, a jedan od njih biće reverzibilna hidroelektrana Bistrica“, rekao je on.

Naglasio je da EPS ima podršku i odličnu saradnju sa EU investicionim fondom za Zapadni Balkan od kojeg je dobio grantove od gotovo 50 miliona evra za OIE projekte.

Najavio je da će EPS menjati stara postrojenja koja rade na ugalj novim, a da već u septembru ili oktobru počinje da radi novi blok od 350 MW na lignit koji će biti po svim evropskim standardima.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, energetska tranzicija
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilne blizu 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne blizu 76 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 76 dolara budući da je zabrinutost za potražnju zbog naznaka posustajanja gospodarstva bila protuteža saudijskoj najavi o smanjenju proizvodnje.
HSE je državi vratio prvih sto milijuna eura pomoći
POMOĆ
HSE je državi vratio prvih sto milijuna eura pomoći
LJUBLJANA - Holding Slovenske elektrarne državi je doznačio sto milijuna eura u sklopu povrata dokapitalizacije iz prosinca prošle godine. Prema trenutnoj procjeni poslovanja, HSE će ove godine vratiti 242 milijuna eura od ukupno 492 milijuna eura.
Đedović: Od sedam članova Nadzornog odbora EPS-a tri Norvežani, direktor se bira na konkursu
EPS
Đedović: Od sedam članova Nadzornog odbora EPS-a tri Norvežani, direktor se bira na konkursu
BEOGRAD - Ministarska energetike Dubravka Đedović predstavila je danas u Vladi Srbije nove članove Nadzorng odbora akcionarskog društva Elektroprivrede Srbije (EPS) u kome je od sedam članova troje Norvežana.
Fugaš otkrio planove za terminal u Gaženici
LNG HRVATSKA
Fugaš otkrio planove za terminal u Gaženici
ZAGREB - Započeli smo aktivnosti na analizi mogućnosti hvatanja i zbrinjavanja CO2 te iskorištavanja energije sunca, a i dalje ćemo nastaviti istraživati kako bi Terminal i dalje bio u skladu s najvećim industrijskim i ekološkim standardima.
Cijene nafte porasle blizu 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle blizu 77 dolara
LONDON - Cijene nafte primaknule su se u srijedu na međunarodnim tržištima razini od 77 dolara budući da je saudijska najava o manjoj proizvodnji prevagnula nad zabrinutošću za potražnju zbog slabijeg kineskog izvoza i većih zaliha goriva u SAD-u.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE