GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS u energetsku tranziciju sa investicijama od 8,5 milijardi evra

EPS u energetsku tranziciju sa investicijama od 8,5 milijardi evra
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2023 / 21:15
Autor: SEEbiz / Tanjug
TREBINJE – EPS na putu energetska tranzicija planira investicije od 8,5 milijardi evra do 2035. godine, a vd direktora te kompanije Miroslav Tomašević najavio je i zamenu starih postrojenja koja rade na ugalj novim.

On je rekao i da u septembru ili oktobru počinje da radi novi blok od 350 MW na lignit, koji će biti po svim evropskim standardima.

U informaciji objavljenoj na sajtu EPS-a navodi se da je on u Trebinju gde se održava sajam energetike istakao da se u energetskoj tranziciji mora naći prava mera.

„Svaka država ima svoju specifičnost i ne sme se ići prečicama koje će ugroziti energetsku stabilnost. EPS je državna kompanija i prvenstveno smo okrenuti tome da snabdevamo električnom energijom našu privredu i domaćinstva. Idemo u zelenu tranziciju i planirali smo velike investicije od 8,5 milijardi evra do 2035. godine“, rekao je on.

Dodao je da je plan da do 2035. godine EPS smanji CO2 emisije za 25 odsto do čak 30 odsto u poređenju sa emisijama iz 2019. godine.

„To ćemo postići povlačenjem starih i uvođenjem novih proizvodnih kapaciteta, a jedan od njih biće reverzibilna hidroelektrana Bistrica“, rekao je on.

Naglasio je da EPS ima podršku i odličnu saradnju sa EU investicionim fondom za Zapadni Balkan od kojeg je dobio grantove od gotovo 50 miliona evra za OIE projekte.

Najavio je da će EPS menjati stara postrojenja koja rade na ugalj novim, a da već u septembru ili oktobru počinje da radi novi blok od 350 MW na lignit koji će biti po svim evropskim standardima.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, energetska tranzicija
PROČITAJ I OVO
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
Njemačka postala neto uvoznik struje
STRUJA
Njemačka postala neto uvoznik struje
BERLIN - Njemačka je u 2023. godini u međunarodnoj trgovini strujom zabilježila manjak od 2,29 milijardi eura, izvijestio je u ponedjeljak list Augsburger Allgemeine, pozivajući se na podatke regulatora.
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
INVESTICIJE
Rusi će graditi i drugu veliku nuklearku u Turskoj
ANKARA - Rusi namjeravaju graditi i drugu nuklearnu elektranu u Turskoj. Turski energetski stručnjaci upozoravaju Ankaru da se ne oslanja previše na Rusiju. Njemačka se često spominje kao negativan primjer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE