GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS: Rešiti pitanje Kolubare B, Srbija još ne može bez uglja

EPS: Rešiti pitanje Kolubare B, Srbija još ne može bez uglja
UGALJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2021 / 18:13
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD – Strateške odluke u elektroenergetskom sektoru ne donose se preko noći i zato je neophodno što pre rešiti aktuelno pitanje gradnje termoelektrane „Kolubara B”, poručili su danas čelnici EPS-a.

Predsednik Nadzornog odbora JP „Elektroprivreda Srbije“ Jovan Despotović povodom današnje izjave ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović kaže da je Ministarstvo „zaobišlo Nadzorni odbor EPS pri donošenju strateške odluke o obustavljanju gradnje „Kolubare B”“.

On je naveo i da tačka o „Kolubari B“ nije povučena sa sednice NO, već je, kako kaže, NO informisan o statusu projekta i dopisu potpredsednice Vlade Srbije i za tu tačku nije ni bilo predviđeno glasanje, saopšteno je iz EPS-a.

V.d. direktora EPS-a Milorad Grčić reagujući na izjavu Mihajlović navodi da po zakonu rudari imaju pravo na štrajk i obustavu rada na 16 sati, i da u slučaju protesta upozorenja u Kaleniću rudari nisu radili samo od 7.00 do 13.00 časova kao i da nije bila ugrožena proizvodnja uglja i električne energije.

Grčić je rekao da će uvek stati na stranu rudara, navodeći da oni i kada štrajkuju „rade više u korist Srbije nego pojedinci koji samo štancuju izjave i rade za uvozne lobije“.

„Verujem da će građane mnogo više koštati pogubne odluke Zorane Mihajlović nego bilo koji potez rudara „Kolubare” i „Kostolca”“, naveo je Grčić u saopštenju koje je medijima upućeno iz EPS-a.

On je podsetio Ministarstvo rudarstva i energetike da je još 2018. godine Vlada Srbije formirala radnu grupu za realizaciju projekta izgradnje TE „Kolubara B“ i da je na osnovu te odluke EPS krenuo u realizaciju projekta koji je, kako kaže, bio u skladu sa zaštitom životne sredine, te smatra da nema razloga da projekat bude izbačen iz investicionog plana.

„Takođe, 5. februara 2020. godine Ministarstvo rudarstva i energetike je donelo i rešenje o obrazovanju projektne grupe za vođenje pregovora o ugovoru za realizaciju izgradnje TE „Kolubara B“ i dobijena je saglasnost za ulazak u pregovore sa potencijalnim kineskim ponuđačem“, napominje Grčić koji tvrdi da je Mihajlović odlučila da za jedan dan promeni sve odluke i Vlade Srbije i ministarstva bez prethodnih analiza i konsultacija.

Grčić navodi i da je TE „Kolubara B“ zamena za termo kapacitete građene 1970. godine i kasnije, koji će uskoro morati da se gase, a JP EPS od 2024. godine ostaje bez mogućnosti proizvodnje bazne električne energije, zbog preuzetih obaveza naše zemlje prema Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, povlače se iz rada TE „Kolubara A“ i TE „Morava“ ukupne snage 324 MW, postrojenja za odsumporavanje na svim termo blokovima dodatno umanjuju proizvodnju električne energije za 120 MW, a za potrebe toplodalekovoda ka Novom Beogradu, umanjuje se za dodatnih 160 MW.

„Zato nam je potrebna TE „Kolubara B”, jer je efikasnija, ima manju emisiju CO2 i ima samo 350 MW“, ukazuje Grčić i dodaje da građani treba da znaju šta bi bile posledice obustavljanja projekta i brze dekarbonizacije Srbije.

„Bili bismo jedni od retkih zemalja sa dekarbonizacijom elektroenergetskog sektora u većem procentu nego što EU zahteva za svoje članice, izgubili bismo nekoliko desetina hiljada radnih mesta i u EPS i ostalim pratećim kompanijama u Srbiji. Ono što je za građane najvažnije je da bi došlo do skoka cena električne energije zavisno od količine uvoza. Viša cena struje odrazila bi se i na konkurentnost srpske privrede, a Srbija bi postala elektroenergetski zavisna“, tvrdi Grčić.

On smatra da Srbija ne može da se odrekne uglja u potpunosti u ovom trenutku jer bi se na taj način odrekla energetske nezavisnosti.

Mihajlović je ranije danas izjavila da je protest radnika u RB Kolubara u ponedeljak, po prvim procenama, koštao EPS i državu skoro pola miliona evra i da su ti ljudi, prema informacijama koje ima, bili izmanipulisani.

Poručila je da niko nije najavio da se bilo šta od termoelektrana u Srbiji zatvara 2030. godine, kao i da će ljudi ostati bez posla, ali i da ministarstvo stoji iza toga da još nema odobrenja za izgradnju termoelektrane Kolubara B.

Mihajlović je rekla i da je informisana da je direktor EPS-a (Milorad Grčić) povukao tačku o „Kolubari B“ sa NO.

Tagovi: Kolubara B, Elektroprivreda Srbije, Zorana Mihajlović, Jovan Despotović, Milorad Grčić
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE