GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS: Neće biti gubitka od milijardu evra zbog uvoza električne energije zimi

EPS: Neće biti gubitka od milijardu evra zbog uvoza električne energije zimi
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2022 / 12:09
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - EPS je saopštio danas da neće imati gubitak od „milijardu evra“ zbog uvoza električne energije zimi, kako je u četvrtak naveo funkcioner Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić, i objasnio da „uvek uvozi energiju u zimskim mesecima, isto kao što gotovo uvek ima viškove energije koje prodaje u prolećnim i ponekad u letnjim mesecima“.

Uz poziv Nikeziću da „sračuna koliko su Srbiju koštale poslednje prave restrikcije u isporuci električne energije, koje su nestručnim vođenjem EPS prouzrokovali njegovi partijski drugovi“, EPS u saopštenju ukazuje i da su „sezonski debalansi jedna od osnovnih karakteristika našeg elektroenergetskog sistema“.

„Do restrikcija u isporuci električne energije u Srbiji poslednji put došlo je u zimu 2012. godine, kada su EPS upravljali kadrovi iz stranke Dušana Nikezića, i tada su celokupnoj privredi, školama i javnim institucijama ukinute isporuke električne energije u trajanju od 17 dana i trošak veći od milijardu evra“, ističe EPS u saopštenju.

„Energiju je EPS uvozio zimi i kada su njime upravljali partijski drugovi Nikezića. Samo što je tada, za razliku od sadašnje energetske krize, to rađeno u regularnim uslovima na evropskom tržištu električne energije – po višestruko nižim cenama“, navode u saopštenju, uz ocenu da „Nikezić i drugovi ni to nisu znali valjano da urade i da su građani Srbije u tom periodu zimi neretko upozoravani da smanje potrošnju električne energije, da ne bi došlo do potpunog kolapsa sistema“.

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Nikezić ocenio je u četvrtak da ništa u energetskom sistemu Srbije nije u „redovnom stanju“ i da će „stanje postati redovno tek kada na aprilskim izborima smene štetočinsku vlast i u EPS dođe profesionalno, odgovorno i stručno rukovodstvo“.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, Dušan Nikezić
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE