GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS: Neće biti gubitka od milijardu evra zbog uvoza električne energije zimi

EPS: Neće biti gubitka od milijardu evra zbog uvoza električne energije zimi
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2022 / 12:09
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - EPS je saopštio danas da neće imati gubitak od „milijardu evra“ zbog uvoza električne energije zimi, kako je u četvrtak naveo funkcioner Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić, i objasnio da „uvek uvozi energiju u zimskim mesecima, isto kao što gotovo uvek ima viškove energije koje prodaje u prolećnim i ponekad u letnjim mesecima“.

Uz poziv Nikeziću da „sračuna koliko su Srbiju koštale poslednje prave restrikcije u isporuci električne energije, koje su nestručnim vođenjem EPS prouzrokovali njegovi partijski drugovi“, EPS u saopštenju ukazuje i da su „sezonski debalansi jedna od osnovnih karakteristika našeg elektroenergetskog sistema“.

„Do restrikcija u isporuci električne energije u Srbiji poslednji put došlo je u zimu 2012. godine, kada su EPS upravljali kadrovi iz stranke Dušana Nikezića, i tada su celokupnoj privredi, školama i javnim institucijama ukinute isporuke električne energije u trajanju od 17 dana i trošak veći od milijardu evra“, ističe EPS u saopštenju.

„Energiju je EPS uvozio zimi i kada su njime upravljali partijski drugovi Nikezića. Samo što je tada, za razliku od sadašnje energetske krize, to rađeno u regularnim uslovima na evropskom tržištu električne energije – po višestruko nižim cenama“, navode u saopštenju, uz ocenu da „Nikezić i drugovi ni to nisu znali valjano da urade i da su građani Srbije u tom periodu zimi neretko upozoravani da smanje potrošnju električne energije, da ne bi došlo do potpunog kolapsa sistema“.

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Nikezić ocenio je u četvrtak da ništa u energetskom sistemu Srbije nije u „redovnom stanju“ i da će „stanje postati redovno tek kada na aprilskim izborima smene štetočinsku vlast i u EPS dođe profesionalno, odgovorno i stručno rukovodstvo“.

Tagovi: Elektroprivreda Srbije, Dušan Nikezić
PROČITAJ I OVO
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
ZATVARANJE
Zbog korone zatvorene neke benzinske postaje Petrola
LJUBLJANA - U pojedinim dijelovima Slovenije nedavno je primijećeno zatvaranje ili skraćenje radnog vremena pojedinih Petrolovih benzinskih postaja.
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
UZLET
Neto dobit Aramca katapultirana 90%
RIJAD - Saudijski naftni div Aramco izvijestio je u nedjelju o nevjerojatnom porastu neto dobiti od 90% u drugom tromjesečju i rekordnim polugodišnjim rezultatima.
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
PLIN
Rusija počela slati Mađarskoj više plina od ugovorene količine
BUDIMPEŠTA - Mađarska, članica Europske unije, priopćila je u subotu da joj je Rusija počela dopremati više prirodnog plina nego što su predvidjele u ranijim trgovinskim ugovorima, nakon posjeta njezina ministra vanjskih poslova Moskvi u srpnju.
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
UPOZORENJE
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
BERLIN - Ruska naftna kompanija Rosneft upozorila je da bi proizvodnja mogla dramatično pasti u rafineriji u pokrajini Brandenburg zbog skorog prekida uvoza nafte iz Rusije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE