GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPS i ODS zvanično razdvojeni

EPS i ODS zvanično razdvojeni
RAZDVAJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2020 / 12:19
Autor: SEEbiz
BEOGRAD – Osnivačka prava EPS-a nad ODS „EPS Distribucijom“ preneta su od danas na Vladu Srbije, što će omogućiti dalji razvoj obe državne kompanije koje neće biti privatizovane i niti će smanjivati broj zaposlenih, poručeno je danas nakon potpisivanja ugovora.

Ugovor su potpisali ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i direktor EPS-a Milorad Grčić.

Mihajlović je istakla da će konačno jasno podeljene delatnosti povećati efikasnost oba preduzeća koja će ostati u državnom vlasništvu.

„ODS može da krene u proces dobijanja licence za dobijanje svoje delatnosti jer sada nema licencu što nije u skladu sa zakonom“, rekla je ona.

Dodala je da će država sve učiniti da ojača i EPS i elektrodistributivnu delatnost.

„Država će jačati EPS u investicijama u nove kapacitete, i u zaštitu životne sredine. Vizija koja ne treba da se sprovede u narednih 20 godina, nego što pre, je da EPS bude regionalno moćno preduzeće. Vizija za ODS, je da gubici budu svedeni na najmanju moguću meru a to znači da budu najmanje nekoliko puta niži nego sada“, rekla je ona i dodala da potrošači treba da budu zadovoljni i kvalitetom električne energije, a ne samo količinom i isporukom.

Mihajlović je radnicima ove dve firme poručila da veruju prvo u svoje firme i u Vladu Srbije.

„Učinićemo sve da radnici mogu nesmetano da obavljaju svoju delatnosti. Nema bojazni da će EPS ili ODS privatizovati. Te kompanije su naše zlato koje ćemo mi čuvati i dalje razvijati“, rekla je ona.

Naglasila je da nema bojazni da će bilo ko od ljudi ostati bez posla jer su kompanijama potrebni radnici, pošto ih nema dovoljno.

„U narednih godinu dana očekujem rezultate jer ne treba mnogo da ODS bude još bolji, i da EPS počne radove na novim hidroelektranama i novim postrojenjima koja se tiču zaštite životne sredine“, rekla je ona.

Direktor EPS-a Milorad Grčić rekao je da je prenos osnivačkih prava na Vladu Srbije završetak procesa započetog pre pet godina.

„EPS će nastaviti sa ulaganjem u proizvodne kapacitete, posebno u obnovljive izvore energije. Ponosam sam jer će u naše vreme biti izgrađena i dva postrojenja za odsumporavanje na TENT A i TENT B“, rekao je on.

Direktor ODS-a Bojan Atlagić istakao je da prenos osnivačkih prava ima višestruki značaj.

„ODS-u sledi dobijanje licence i donošenje niza drugih pravnih akata za funkcionisanje“, rekao je on i dodao da će ODS kroz razvoj pružiti veći kvalitet usluga korisnicima.

Predsednik Sindikata EPS-a Milan Đorđević poručio zaposlenima i u EPS-u i u ODS-u da nema bojazni ni straha jer čin davanja imovine Vladi RS ništa suštinski ne menja pošto je i EPS 100 državni kao i sada ODS.

Dodao je da se na ovaj način stvara mogućnost za dalji razvoj i još efikasniji prenos električne energije i bolje snabdevanje privrede i građana, kao i da će ovaj čin doneti velike uštede u smislu krađe, gubitaka na mreži i održavanju mreže.

On je apelovao na Vladu Srbije da nastavi razvoj EPS i ODS, i da EPS postane lider na tržištu ovog dela Evrope.

Predsednik Sindikata ODS-a Branko Tomić ocenio je da će ODS opravdati svoje postojanje i da će posle ove promene kroz dalji razvoj raditi bolje i efikasnije.

Tagovi: EPS Distribucija, Milorad Grčić, Zorana Mihajlović, Elektroprivreda Srbije
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE