GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPCG predložio zadržavanje dobiti

EPCG predložio zadržavanje dobiti
PRIJEDLOG
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2024 / 13:29
Autor: SEEbiz
PODGORICA - Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 miliona EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti.

Tako ni Vlada, koja je vlasnik oko 98 odsto kapitala, ne bi dobila ništa u državni budžet.

Uz tih 52,4 miliona, EPCG ima i neraspoređenu dobiti iz prethodnih godina od 42 miliona.

Konačna odluka o tome biće poznata 28. juna za kada je zakazana Skupštini akcionara, na kojoj predstavnik Vlade, koji predstavlja 98 odsto akcionara s pravom glasa, može da promijeni ovaj predlog menadžmenta EPCG.

Vlada je predlogom budžeta za ovu godinu navela da od prihoda od kapitala očekuje oko 54,5 miliona EUR u državnu kasu.

“Ministarstvo finansija preporučiće Vladi da i u ovoj godini ostvari svoja imovinska prava analogno prethodnim godinama. Napominjemo da je država u prethodnom periodu u kontinuitetu ostvarivala svoja imovinska prava koja proističu iz vlasništva u preduzećima, a shodno Zakonu o privrednim društvima i zaključcima koji su doneseni u prethodnom periodu”, saopšteno je Vijestima iz Ministarstva finansija nedavno na pitanje da li će predložiti da državna preduzeća uplate dobit u budžet i u kojem procentu.

Izvršni direktor EPCG, Ivan Bulatović, kazao je ranije u intervjuu Vijestima da se nada da im država neće uzeti cijelu dobit.

Bulatović je kazao da Termoelektrana (TE) Pljevlja naredne godine, zbog remonta, neće raditi osam mjeseci i da će zbog toga biti potreban uvoz struje koja bi po sadašnjim cijenama vrijedjela 65 miliona EUR.

Tagovi: epcg, elektroprivreda crne gore
PROČITAJ I OVO
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud
ODUSTAJANJE
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

BANJA LUKA - Stigla je službena obavijest da se Njemačka povlači iz financiranja vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića. 

Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
KARIJERE
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
BEOGRAD - Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, saopštio je danas EPS.
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE