GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EPCG pod istragom zbog izbora revizora

EPCG pod istragom zbog izbora revizora
ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2023 / 09:41
Autor: SEEbiz
PODGORICA – Revizorska kuća HLB Mont Audit podnijela je krivičnu prijavu protiv Elektroprivrede (EPCG) Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici zbog sumnji da je nezakonito izabran revizor BDO da obavi usluge revizije finansijskih izvještaja te državne energetske kompanije za prošlu godinu.

U prijavi, u koju su Vijesti imale uvid, navedeno je da je 11. maja prošle godine objavljen tender za izbor revizora, kao i da su nakon toga rangirane dvije ponude revizorskog društva BDO i konzorcijuma revizorskih kompanije HLB Mont Audit i banjalučke Grant Thornton. Oni su dio međunarodne revizorske grupe HLB iz Londona.

Od tada Skupština akcionara EPCG je za prvorangiranu izabrala ponudu BDO iako je imala manje bodova, a nakon dugog žalbenog postupka taj tender je poništen i trebalo je biti vraćen na ponovni postupak. Međutim, EPCG je zakazala Skupštinu akcionara za 28. jun na kojoj razmatra izvještaje sa mišljenjem revizora BDO.

Ova tražena usluga obuhvata izvještaj revizora o mišljenju da li su finansijski iskazi u skladu sa zakonom i računovodstvenim standardima, a odnosi se na izvještaj same EPCG kao i njenih firmi Crnogorski elektrodistributivni sistem CEDIS, Rudnik uglja i EPCG – Solar gradnju.

EPCG je prošle godine imala profit od 3,9 miliona EUR, Rudnik uglja od 9,4 miliona, CEDIS je imao gubitak od 11,7 miliona EUR, a EPCG – Solar gradnja neto gubitak od 2,2 miliona EUR.

BDO je ponudila da će reviziju uraditi za 70 hiljada EUR, pa je na tu ponudu dobila 57 bodova, dok je na osnovu stručnih referenci dobila još 3,75 bodova, dok je konzorcijum HLB Mont Audita za posao zatražio 56.998 EUR za šta je dobila 70 bodova, a za stručne reference još 30 bodova. Tako da je BDO imao ukupno 60,75 bodova a konzorcijum maksimalnih 100.

Nakon toga na Skupštini akcionara 28. juna prošle godine donose odluku o angažovanju revizora BDO. U prijavi se navodi da u odluci Skupštine piše da je predsjedavajući konstatovao da je punomoćnik akcionara države (98 odsto akcija sa pravom glasa) predložio društvo za reviziju BDO za revizora koji je drugoragnirani ponuđač.

HLB Mont Audit u prijavi navodi da je 3. novembra prošle godine na sajtu Direkcije za politiku javnih nabavki CeJN objavljeno da je ponuda BDO ispravna i prvorangirana a da je ponuda konzorcijuma ispravna i drugorangirana. Nakon toga, kako piše u prijavi HLB Mont Audit podnosi žalbu a Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki 24. marta ove godine usvaja žalbu i poništava odluku EPCG o izboru najpovoljnije ponude za izbor revizora i predmet vraća na ponovni postupak.

EPCG 15. maja, kako je navedeno u prijavi, donosi odluku kojom poništava cijeli postupak javne nabavke. Konzorcijum HLB Mont Audit podnosi Komisiji novu žalbu na tu odluku 24. maja, kao i da ih je narednog dana EPCG obavijestila da obustavlja tu javnu nabavku.

Međutim, kako je navedeno, EPCG na svom sajtu 26. maja objavljuje obavještenje o sazivanju 21. redovne Skupštine akcionara koja će se održati 28. juna a da je prva tačka predlog o usvajanju finansijskih iskaza za prošlu godinu sa napomenama i mišljenjem revizora BDO.

Iz HLB Mont Audit-a smatraju da je ovim učinjeno moguće krivično dijelo jer je postupak po ovom osnovu obustavljen. Oni sumnjaju da je ovim EPCG postupila suprotno zahtjevima tenderske dokumentacije, odredbama Zakona o javnim nabavkama, rješenju Komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, kao i suprotno svom planu javnih nabavki.

Zbog svega toga traže da Osnovno državno tužilaštvo preispita ovakav postupak, a u prijavi navode i imena članova komisije, odgovornih i ovlašćenih osoba tokom tenderskog postupka u EPCG i BDO.

Tagovi: HLB Mont Audit, Elektroprivreda Crne Gore
PROČITAJ I OVO
HEP u opasnosti od novog velikog gubitka
GUBICI
HEP u opasnosti od novog velikog gubitka
ZAGREB - Prošlotjedna odluka Vlade da do 31. ožujka iduće godine nastavi regulirati cijenu električne energije, kao i ranija odluka da isto čini i s cijenama plina i grijanja, znači nove gubitke za Hrvatsku elektroprivredu d. d., koja će na svojim "plećima" iznijeti i novi, peti po redu Vladin paket pomoći građanima i gospodarstvu.
Prijeti ozbiljna nestašica dizela
DIZEL
Prijeti ozbiljna nestašica dizela
ANALIZA - Curenje plina u ključnom postrojenju najveće europske rafinerije nafte nije se moglo dogoditi u gore vrijeme.
Vlada smijenila direktora HROTE-a koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina
SMJENA
Vlada smijenila direktora HROTE-a koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina
ZAGREB - Boris Abramović, dosadašnji direktor HROTE-a koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina koji se stvaraju i koji su poslije prodavani na aukcijama i po jedan cent, više nije na čelu te državne agencije.
Cijene nafte skočile naon ruske zabrane izvoza goriva
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte skočile naon ruske zabrane izvoza goriva
LONDON - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara nakon što je Rusija privremeno zabranila izvoz goriva, što će pojačati potražnju rafinerija u razdoblju tijesne opskrbe.
Europska komisija pokreće treći krug zajedničke nabave plina
PLIN
Europska komisija pokreće treći krug zajedničke nabave plina
BRUXELLES - Europska komisija je u četvrtak pokrenula treći krug zajedničke nabave plina pozivom tvrtkama da uoči zime registriraju svoje potrebe za tim energentom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE