GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EP: Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora mora biti prioritet

EP: Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora mora biti prioritet
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.02.2022 / 16:58
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Obnovljivi izvori energije na moru moraju biti glavni dugoročni izvori energije u EU kako bi se postigli klimatska neutralnost, konkurentne cijene energije i razvoj europske industrije, zaključili su eurpralamnetarci na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

Povjerenica Europske komisije za energetiku Kadri Simson je u raspravi sa zastupnicima o strategiji EU-a za energiju iz obnovljih izvora na moru zastupncima, održanoj u ponedjeljak istaknula da su offshore izvori energije “snažan doprinos za ispunjavanje klimatskih i energetskih ciljeva, pomaganje u rješavanju krize cijena energije i podržavanje oporavka stvaranjem novih lokalnih radnih mjesta”.

Morten Petersen, izvjestitelj iz Odbora za industriju, istraživanje i energetiku, izrazio je zadovoljstvo liderskom pozicijom koju EU zauzima na tržištu održive energije.

“U ovim godinama vidimo kako se energije iz stolova i znanstvenofantastičnih planova oživljavaju u konkretnu akciju,” rekao je Petersen, “u Danskoj se volimo hvaliti prvim energetskim otocima na svijetu, a sada su nam Belgijanci za stopama. Utrka je pozitivna zato što se moramo žuriti ako želimo uspjeti.”

Istaknuo je da su tri središnje točke izvješća: infrastruktura i mreže; dozvole i pomorski prostorni planovi; i model tržišta.

Infrastruktura i mreže

Za razvoj infrastructure potrebna su ogromna ulaganja u priobalne, ali i kopnene mreže.

Socijaldemokrat Niels Fuglsang je istaknuo kako je nužno proširiti infrastrukturu “kako bismo zelenu energiju mogli distribuirati svim europskim zemljama”.

“Tempo se mora ubrzati” dodao je i upozorio da cilj od 60 GW kapaciteta instaliranih na moru do 2030. godine nije dovoljan.

Dozvole i pomorski prostorni planovi

Od 60 GW predviđenih kapaciteta, EU za sada ima dvanaest. Da bi se ispunili ciljevi, razvoj i proizvodnja čiste energije iz obnovljivih izvora moraju imati prioritet.

“S obzirom na već dugotrajan proces uvođenja projekata u području energije iz obnovljivih izvora na moru, ako ne uspijemo skratiti nepotrebno dugotrajan postupak izdavanja dozvola, nećemo postići naše ciljeve”, obrazloženo je u izvješću.

Christophe Grudler (Renew Europe) istaknuo je kako je potrebno pojednostaviti procese da bi bilo moguće postići zadane ciljeve.

“Čekanje petnaest godina na izgradnju vjetroturbine je neodrživo, klimatska kriza ne čeka” rekao je Grudler, te dodao da offshore obnovljivi izvori energije znače i velik broj kvalitetnih poslova koji se ne mogu preseliti duž europske obale.

“Razvoj ovih obnovljivih izvora energije na moru u potpunosti će doprinijeti našoj strateškoj europskoj energetskoj autonomiji,” dodao je, “jer će sva energija koju proizvodimo na našim obalama biti onoliko energije koju nećemo morati uvoziti odnekud.”

Predrag Fred Matić, hrvatski eurozastupnik i izvjestitelj Socijalista i demokrata za Strategiju EU-a o iskorištavanju energije iz obnovljivih izvora na moru, osvrnuo se na značaj ove politike za Hrvatsku.

„Projekti izgradnje vjetroelektrana su veoma skupi no, ukoliko se krene na vrijeme razmišljati o privlačenju kapitalnih ulaganja, Hrvatska ima potencijal ne samo postati energetski neovisna nego čak i izvoziti električnu energiju”

Objasnio je da je glavna prepreka to što Hrvatska i dalje nema nacionalni pravni okvir za razvoj offshore vjetroelektrana, što smatra glavnim razlogom zašto do sada nema instaliranih kapaciteta.

Dodao je da je odabir lokacije za offshore energetske projekte osjetljiv postupak, ali i da se možemo ugledati na primjere Danske i Belgije.

“Nama je prvenstveno potreban nacionalni prostorni plan morskog područja sukladan našim potrebama i kapacitetima, a potom javno savjetovanje s ostalim dionicima; industrijom, predstavnicima lokalne i područne samouprave, nevladinim organizacijama i znanstvenicima”, zaključio je.

Model tržišta

Europska unija mora osigurati stabilan tržišno utemeljen okvir koji ulagačima pruža regulatornu sigurnost i jasnoću, te su različite prakse po državama prepreka za razvoj obnovljivih izvora energije, stoji u izvješću.

Grzegorz Tobiszowski (Europski konzervativci i reformisti) izrazio je da smatra da je ključno da detaljne odluke o razvoju offshore obnovljivih izvora energije ostanu u nadležnosti država članica.

“Države bi trebale imati ovlast odlučivanja o pitanjima koja se odnose na, na primjer, pomorsko prostorno planiranje, izdavanje građevinskih dozvola ili davanje koncesija za proizvodnju električne energije iz vjetroelektrana.”

U ime EPP-a Pernille Weiss izrazila je zadovoljstvo postizanjem sporazuma koji osigurava pristup morskoj energiji i podržava proizvodnju zelenog vodika kako bi se morska energija mogla uistinu koristititi u raznim energetski intenzivnim sektorima diljem EU-a

Jutta Paulus iz Kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza, istaknula je geopolitički značaj razvoja održivih izvora energije. Pozvala je EU da uloži u one izvore energije na koje ne mogu utjecati geopolitički prevrati.

“Da su prijedlozi koje iznosimo u ovom izvješću bili riješeni ranije, ne bismo se žalili na visoke cijene energenata niti se bojali da ćemo ovih dana ostati na hladnoći i mraku,” zaključila je Paulus.

Izvješće "o europskoj strategiji za energiju iz obnovljivih izvora na moru" zatsupnici su usvojili s 518 glasova za i 88 protiv.

Tagovi: obnovljivi izvori energije, Niels Fuglsang, Europski parlament
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE