GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Enormnog poskupljenja goriva u Srbiji neće biti

Enormnog poskupljenja goriva u Srbiji neće biti
GORIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2018 / 19:58
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), Tomislav Mićović, ne očekuje bilo kakvo enormno poskupljenje goriva u Srbiji.

On je komentarisao potencijalne cene o kojima se poslednjih dana spekuliše u javnosti.

"Bilo kakve kataklizmične i spektakularne najave o drastičnom poskupljenju goriva u Srbiji su paušalne, jer ne postoji nijedan pokazatelj u ovom trenutku koji može reći da će cena goriva enormno poskupeti", kaže Mićović za Tanjug.

Poskupljenje goriva od par dinara u poslednjih nekoliko nedelja je, kako ocenjuje, posledica kumulativnog efekta različitih tržišnih uticaja, među kojima je i povećanje akcize na naftne derivate.

"Od Nove godine do danas benzin je poskupeo za oko 2,0 dinara, dizel za oko 4,0 dinara, a u tom periodu akciza je povećana za 1,60 dinara, što, kada se uključi u osnovicu za PDV, znači oko 2,0 dinara", navodi Mićović.

Prema njegovim rečima, ni trenutne promene na svetskom tržištu nafte i nešto više cena tog energenta u odnosu na prethodni period, nisu dovele do nekog velikog poskupljenja, jer se uticaj cene sirove nafte na cenu goriva na pumpama odrazi u odloženom periodu - za mesec, mesec i po dana.

Dodaje da bi moglo da se desi i da, pod dejstvom nekih drugih uticaja, dođe do neutralizovanja tog efekta.

Mićović, međutim, upozorava da bi trebalo povesti računa o postojanju dovoljnih zaliha na domaćem tržištu, zbog čega se država, kako ističe, mora pozabaviti time da obezbedi dovoljan nivo obaveznih rezervi kako bi bila u stanju da odgovori na eventualne poremećaje na tržištu.

"Kada nastanu tenzije na Mediteranu, bez obzira što sam Mediteran nije tako veliki izvor sirove nafte ali je vrlo značajan za njen transport, može doći i do poremećaja. To je ono što može biti opasno i mnogo opasnije od bilo kakvog skoka cena", napominje sagovornik Tanjug.

Sve zemlje EU imaju obavezne zalihe derivata nafte propisane direktivama EU, a Srbija je, kao zemlja kanditat i članica Energetske zajednice, takođe potpisala obavezu da obezbeđuje zalihe za 61 dan prosečne dnevne potrošnje derivata nafte, nakon čega je uvela obavezu plaćanja naknade za formiranje obaveznih rezervi.

"Od 2014. godine, svi mi, kupujući gorivo na benzinskim stanicama, zapravo uplaćujemo 2,6 dinara ili sa PDV-om 3,12 dinara u budžet Republike Srbije za kupovinu obaveznih rezervi", napominje Mićović, ali istovremeno dovodi u pitanje da li se taj novac i troši za te namene.

Kako ocenjuje, aktuelna cena nafte tipa "brent" od 74 dolara po barelu je značajno niža u odnosu na period od 2010. do 2013. godine, kada se kretala oko 100-110 dolara, ali jeste veća u odnosu na prošlu godinu.

"Sada smo upravo u periodu trenda rasta cena sirove nafte, ali samo pre mesec dana je bio trend pada. To pokazuje da je reč o jednom vrlo živom, dinamičnom tržištu, i istovremeno vrlo plašljivom kada su u pitanju ovakve tenzije kao što se dešava na Bliskom istoku", ističe on.

Za sve u naftnoj industriji je, kako kaže, vrlo važan podatak kolika će biti prosečna godišnja cena "crnog zlata" u 2018. godini, koja je početkom godine, kada su se radile procene na osnovu analize tržišta, projektovana na nivou od 57 do 64 dolara.

Međutim, u te procene niko ne može da uvrsti geopolitičke tenzije i ratne sukobe, jer je to nešto što nastaje u vremenu, zaključio je Mićović.

Tagovi: cene goriva, gorivo, nafta, barel nafte, Tomislav Mićović, Udruženje naftnih kompanija Srbije
PROČITAJ I OVO
Petrol od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki
PROMJENE
Petrol od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki
ZAGREB - Nakon kupnje Croduxova maloprodajnog lanca goriva Petrol je od Ine preuzeo vodeće mjesto u regiji po broju crpki.
Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 55 dolara zbog mjera zaključavanja u Kini
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 55 dolara pod pritiskom zabrinutosti da će nova protupandemijska ograničenja u Kini ograničiti potražnju za gorivom.
Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije
PRILIKE
Samsung vidi prilike u segmentu grijanja i klimatizacije
ZAGREB - Za Samsung, jednog od vodećih svjetskih proizvođača opreme za grijanje, hlađenje, ventilaciju i klimatizaciju, 2021. će svakako biti važna godina. Uostalom, po svemu bi to trebala biti godina tranzicije i novih prilika.
Venezuelanska nafta pronalazi put do Kine
NAFTA
Venezuelanska nafta pronalazi put do Kine
CARACAS - Izvoz nafte iz Venezuele zaustavljen je otkako su Sjedinjene Države uvela sankcije toj zemlji, ali određene količine sirove nafte ipak se iz te OPEC-ove članice probijaju do kupaca u Aziji, odnosno Kini, piše Bloomberg.
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 56 dolara, trgovce iznenadio rast zaliha u SAD-u

LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 56 dolara, nakon što su podaci iz SAD-a neočekivano pokazali rast zaliha, iznova potaknuvši strah od negativnog utjecaja pandemije koronavirusa na potražnju.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE