GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Enormna poskupljenja struje muče poduzetnike i građane

Enormna poskupljenja struje muče poduzetnike i građane
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 19:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dok Vlada na godišnjem odmara i još uvijek nema mjere za jesen, građani se pripremaju za ono što dolazi. U stanju pripravnosti i gradovi - bruse se mjere i planovi za moguća poskupljenja i redukcije struje

Na 50 kvadrata ugostiteljskog objekta u Bjelovaru - račun za struju za kolovoz od čak 17 i pol tisuća kuna. Poskupljenje je to do 360 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

"Neugodno zaista, računi su sve veći mi to nažalost nećemo moći ni izdržati ni podnijeti. Došli smo do još gore pandemije sada, a to su računi za struju", tvrdi za RTL Televiziju vlasnik ugostiteljskog objekta u Bjelovaru, Srećko Koljić.

Inflacija divlja, rastu cijena energenata ne nazire se kraja. Dodatan problem stvaraju i suše i vrućine diljem Europe. Građani od vlade očekuju ruku pomoći. No morat će još pričekati.

"Sad smo još na godišnjem odmoru, i to nakon jako intenzivnog perioda praktički do prošlog ponedjeljka, prema tome danas nije dan za iznošenje bilo kakvih mjera. Ono što mogu kazati je da se kao i svi ostali spremamo za jesen", govorio je premijer Andrej Plenković.

Koja će biti teška i neizvjesna.

"Ono što sad mogu reći da će najavljena poskupljena cijena energenata biti ogroman udar na jedinice lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj", kaže Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

U Zagrebu se planira ušteda i u sportskim objektima, energetska obnova zgrada. Dok čekaju razgovore s Vladom - već su krenuli u razgovore s HEP-om oko redukcije potrošnje javne rasvjete.

"To je samo nekih pola sata - a ušteda je već 5 milijuna kuna na godinu uštede", kaže Tomašević.

Mjere pomoći građanima i planove za moguća poskupljenja i redukcije bruse i ostali gradovi.

"Moramo viditi alternativne sustave grijana, uvesti i ugraditi dodatne solare jer Bjelovar neće moći izdržati ovo poskupljene od 8 do 10 puta", smatra Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

"Nije dovoljno prepisati nešto u Bruxelleu i reći u ljeti manje hladite prostoriju, u zimi manje grijte i sve je okej. Ono što Vlada danas treba ponuditi je kolika je bojazan da će biti potrebne redukcije i koliko će energije manjkati, to trebaju znati i građani i gospodarstvo", tvrdi Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

I dok iz HEP-a uvjeravaju kako ne očekuju probleme u opskrbi potrošača električnom energijom u idućem razdoblju, no slijedi nam hladniji period kada cijene energenata još više udaraju na džepove građana."

"Pogledavši cijene na burzama za 2023. to je 400 eura po megavat satu, za usporedbu to je osam puta veća cijena nego na burzama u 2020. godini", kaže energetski stručnjak, Tomislav Capuder.

Posljednji Vladin cjeloviti paket za ublažavanje rasta energenata - predstavljen je u veljači. Neke su europske države i gradovi svoje nove već stavili na stol, dok nas oko našeg jesenskog - vlada još drži u mraku.

Tagovi: poskupljenje struje, električna energija, Dario Hrebak, Andrej Plenković, Mišel Jakšić, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE