GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Enormna poskupljenja struje muče poduzetnike i građane

Enormna poskupljenja struje muče poduzetnike i građane
ENERGENTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.08.2022 / 19:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dok Vlada na godišnjem odmara i još uvijek nema mjere za jesen, građani se pripremaju za ono što dolazi. U stanju pripravnosti i gradovi - bruse se mjere i planovi za moguća poskupljenja i redukcije struje

Na 50 kvadrata ugostiteljskog objekta u Bjelovaru - račun za struju za kolovoz od čak 17 i pol tisuća kuna. Poskupljenje je to do 360 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

"Neugodno zaista, računi su sve veći mi to nažalost nećemo moći ni izdržati ni podnijeti. Došli smo do još gore pandemije sada, a to su računi za struju", tvrdi za RTL Televiziju vlasnik ugostiteljskog objekta u Bjelovaru, Srećko Koljić.

Inflacija divlja, rastu cijena energenata ne nazire se kraja. Dodatan problem stvaraju i suše i vrućine diljem Europe. Građani od vlade očekuju ruku pomoći. No morat će još pričekati.

"Sad smo još na godišnjem odmoru, i to nakon jako intenzivnog perioda praktički do prošlog ponedjeljka, prema tome danas nije dan za iznošenje bilo kakvih mjera. Ono što mogu kazati je da se kao i svi ostali spremamo za jesen", govorio je premijer Andrej Plenković.

Koja će biti teška i neizvjesna.

"Ono što sad mogu reći da će najavljena poskupljena cijena energenata biti ogroman udar na jedinice lokalne samouprave u cijeloj Hrvatskoj", kaže Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

U Zagrebu se planira ušteda i u sportskim objektima, energetska obnova zgrada. Dok čekaju razgovore s Vladom - već su krenuli u razgovore s HEP-om oko redukcije potrošnje javne rasvjete.

"To je samo nekih pola sata - a ušteda je već 5 milijuna kuna na godinu uštede", kaže Tomašević.

Mjere pomoći građanima i planove za moguća poskupljenja i redukcije bruse i ostali gradovi.

"Moramo viditi alternativne sustave grijana, uvesti i ugraditi dodatne solare jer Bjelovar neće moći izdržati ovo poskupljene od 8 do 10 puta", smatra Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

"Nije dovoljno prepisati nešto u Bruxelleu i reći u ljeti manje hladite prostoriju, u zimi manje grijte i sve je okej. Ono što Vlada danas treba ponuditi je kolika je bojazan da će biti potrebne redukcije i koliko će energije manjkati, to trebaju znati i građani i gospodarstvo", tvrdi Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice.

I dok iz HEP-a uvjeravaju kako ne očekuju probleme u opskrbi potrošača električnom energijom u idućem razdoblju, no slijedi nam hladniji period kada cijene energenata još više udaraju na džepove građana."

"Pogledavši cijene na burzama za 2023. to je 400 eura po megavat satu, za usporedbu to je osam puta veća cijena nego na burzama u 2020. godini", kaže energetski stručnjak, Tomislav Capuder.

Posljednji Vladin cjeloviti paket za ublažavanje rasta energenata - predstavljen je u veljači. Neke su europske države i gradovi svoje nove već stavili na stol, dok nas oko našeg jesenskog - vlada još drži u mraku.

Tagovi: poskupljenje struje, električna energija, Dario Hrebak, Andrej Plenković, Mišel Jakšić, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE