GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energopetrol u 2022. gotovo učetverostručio dobit

Energopetrol u 2022. gotovo učetverostručio dobit
SJAJNE BROJKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2023 / 09:00
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Energopetrol d.d. Sarajevo završio je 2022. godinu sa neto dobiti od 16,5 miliona KM nakon 4,4 miliona KM ostvarenih godinu ranije.

Cijene naftnih derivata koje su bile konstantno visoke u 2022. godni pogodovale su Energopetrolu kao uostalom i drugim naftnim kompanijama. Energoipetrool je povećao ukupni prihod na 227,3 miliona KM, što je 70 miliona KM ili 44,5 posto više nego 2021. godine kada je prihod bio 157,3 mil KM, izvještava Indikator.ba na osnovu finansijskih izvještaja objavljenih na berzi.

Ukupni rashodi bili su oko 210 mil KM, nakon 152,8 miliona KM ostvarenih u 2021. godini.
Dobar finansijski rezultat doprinio je da ukupni akumulirani gubitak Energopetrola padne na nivo ispod 200 miliona KM, te sada iznosi 195,8 miliona KM.

Kako se navodi u revizorskom izvještaju u 2022. godini ukinuta su rezervisanja po radnim sporovima čime je povećan prihod za 15,8 miliona KM. U isom periodu prodata je imovina koja se ne upotrebljava, benzinske stanice Odžak i Lukavac što je generiralo povećanje prihoda za 0,7 miliona KM,

Energopetrol je na kraju 2022. godine imao 53 maloprodajna objekta.

Na osnovu procjene situacije na tržištu za 2023. godinu Energopetrol planira ukupni prihod od 215,5 miliona KM i dobit oko 4,5 miliona KM. Planirano je povećanje cijene prodaje u segmentu negoriva kao rezultat unapređenja i širenja aosirtimana roba i usluga.

Tagovi: Energopetrol, kompanija MOL, kompanija Ina
PROČITAJ I OVO
HEP u opasnosti od novog velikog gubitka
GUBICI
HEP u opasnosti od novog velikog gubitka
ZAGREB - Prošlotjedna odluka Vlade da do 31. ožujka iduće godine nastavi regulirati cijenu električne energije, kao i ranija odluka da isto čini i s cijenama plina i grijanja, znači nove gubitke za Hrvatsku elektroprivredu d. d., koja će na svojim "plećima" iznijeti i novi, peti po redu Vladin paket pomoći građanima i gospodarstvu.
Prijeti ozbiljna nestašica dizela
DIZEL
Prijeti ozbiljna nestašica dizela
ANALIZA - Curenje plina u ključnom postrojenju najveće europske rafinerije nafte nije se moglo dogoditi u gore vrijeme.
Vlada smijenila direktora HROTE-a koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina
SMJENA
Vlada smijenila direktora HROTE-a koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina
ZAGREB - Boris Abramović, dosadašnji direktor HROTE-a koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina koji se stvaraju i koji su poslije prodavani na aukcijama i po jedan cent, više nije na čelu te državne agencije.
Cijene nafte skočile naon ruske zabrane izvoza goriva
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte skočile naon ruske zabrane izvoza goriva
LONDON - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara nakon što je Rusija privremeno zabranila izvoz goriva, što će pojačati potražnju rafinerija u razdoblju tijesne opskrbe.
Europska komisija pokreće treći krug zajedničke nabave plina
PLIN
Europska komisija pokreće treći krug zajedničke nabave plina
BRUXELLES - Europska komisija je u četvrtak pokrenula treći krug zajedničke nabave plina pozivom tvrtkama da uoči zime registriraju svoje potrebe za tim energentom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE