GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energetske tvrtke obilježile 2022.

Energetske tvrtke obilježile 2022.
NA VRHU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2023 / 11:41
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Čak osam prvih mjesta na listi 50 najboljih prema povećanju apsolutnog iznosa ukupnih prihoda pripada energetskim kompanijama.

Tvrtke iz energetskog sektora apsolutni su pobjednici poslovne 2022. godine prema kriteriju povećanja apsolutnog iznosa ukupnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu, piše Jutarnji list. Prema podacima Financijske agencije, čak osam prvih mjesta na listi 50 najboljih prema tom kriteriju pripada energetskim kompanijama.

INA, prva na listi, povećala je u 2022. ukupne prihode za 12,7 milijardi kuna ili 56,88 posto u odnosu na 2021. (s 22,35 na 35 milijardi kuna). Švicarski MET Croatia Energy Trade, kao zakupac prostora na LNG terminalu na Krku, drugi je na listi s rastom prihoda od 483 posto, s 2,5 milijardi kuna u 2021. na 14,56 milijardi kuna u 2022. Treći, PPD, u prihodima je rastao za 56 posto: povećao ih je s 21 milijardu kuna na 32,9 milijardi prošle godine.

Lista top 50 kompanija po apsolutnom rastu prihoda potvrđuje da je 2022. bila godina energetskih kompanija. Kod nekih tvrtki rast prihoda u postotcima doista je bio impozantan. Što reći o rastu prihoda od čak 24.312 posto (sa 6 milijuna na 1,5 milijardi kuna), koji je imala tvrtka Delta oil International? Nakon prodaje svojih Crodux derivata dva Petrolu, osnovao ju je Ivan Čermak. U Upravi, koju vode Igor Crnobrnja i Gordana Kronja, uz generala još je nekoliko Čermaka.

Još je jedna poznata osoba vezana uz ovu tvrtku. To je nekadašnji veleposlanik SAD-a William Dale Montgomery, koji je njezin prokurist. Delta oil International sklopio je ugovor s Jadranskim naftovodom o transportu i skladištenju sirove nafte i naftnih derivata, a kasnije su sklopili i dodatak ugovoru o skladištenju sirove nafte na Terminalu Omišalj. Prema tom dodatku, kompaniji Delta oil International produljeno je trajanje ugovora o skladištenju nafte po načelu puno za prazno do 15. travnja 2025., i to za ukupni kapacitet od 169.000 kubičnih metara, piše novinar Jutarnjeg lista Jozo Vrdoljak.

Tagovi: Prvo plinarsko društvo, kompanija Ina, Crodux, Energia naturalis
PROČITAJ I OVO
HEP u opasnosti od novog velikog gubitka
GUBICI
HEP u opasnosti od novog velikog gubitka
ZAGREB - Prošlotjedna odluka Vlade da do 31. ožujka iduće godine nastavi regulirati cijenu električne energije, kao i ranija odluka da isto čini i s cijenama plina i grijanja, znači nove gubitke za Hrvatsku elektroprivredu d. d., koja će na svojim "plećima" iznijeti i novi, peti po redu Vladin paket pomoći građanima i gospodarstvu.
Prijeti ozbiljna nestašica dizela
DIZEL
Prijeti ozbiljna nestašica dizela
ANALIZA - Curenje plina u ključnom postrojenju najveće europske rafinerije nafte nije se moglo dogoditi u gore vrijeme.
Vlada smijenila direktora HROTE-a koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina
SMJENA
Vlada smijenila direktora HROTE-a koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina
ZAGREB - Boris Abramović, dosadašnji direktor HROTE-a koji je prvi upozorio na viškove HEP-ova domaćeg plina koji se stvaraju i koji su poslije prodavani na aukcijama i po jedan cent, više nije na čelu te državne agencije.
Cijene nafte skočile naon ruske zabrane izvoza goriva
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte skočile naon ruske zabrane izvoza goriva
LONDON - Cijene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 94 dolara nakon što je Rusija privremeno zabranila izvoz goriva, što će pojačati potražnju rafinerija u razdoblju tijesne opskrbe.
Europska komisija pokreće treći krug zajedničke nabave plina
PLIN
Europska komisija pokreće treći krug zajedničke nabave plina
BRUXELLES - Europska komisija je u četvrtak pokrenula treći krug zajedničke nabave plina pozivom tvrtkama da uoči zime registriraju svoje potrebe za tim energentom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE