GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energetska tranzicija mogla bi promijeniti geopolitičku kartu svijeta

Energetska tranzicija mogla bi promijeniti geopolitičku kartu svijeta
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 07:36
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Smanjenje emisija štetnih plinova zahtijevat će ogromna ulaganja u vađenje minerala i metala koji su nužni za elektrifikaciju i skladištenje energije, a energetska tranzicija izmijenit će i geopolitičku kartu svijeta.

Potražnja za mineralima, uključujući grafit, litij i kobalt, mogla bi se gotovo ušesterostručiti do 2050. godine, kako bi se zadovoljila sve veća potreba za korištenjem geotermalne i energije vjetra i Sunca, kao i za skladištenjem energije, izračunala je Svjetska banka u izvješću iz 2020.

U Banci procjenjuju da će energetska tranzicija zahtijevati više od tri milijarde tona metala i minerala.

Metali poput nikla i kobalta ključna su sirovina za sektor baterija, objašnjavaju izvršni direktori kompanija. Potražnja za bakrom rast će, pak, zbog proizvodnje cijevi i žica za elektrifikaciju, dodaju.

„Vidimo da uporaba električnih vozila, vjetroelektrana i fotonaponskih sustava zahtijeva do pet puta veću količinu bakra. Ne možete pritisnuti tipku i proizvesti više bakra“, rekao je izvršni direktor trgovačke kuće Trafigura Jeremy Weir.

Razvoj rudnika bakra, po njegovim riječima, može trajati između pet i 10 godina, što stvara pritisak na dostupne zalihe bakra. To znači da "značajan deficit u opskrbi" tim metalima, rekao je Weir.

U veljači cijene bakra na londonskoj burzi metala dosegnule su najvišu razinu od kolovoza 2011. godine.

Nova geopolitička karta

Ogromne količine potrebnog bakra mogle bi izmijeniti i geopolitičku kartu svijeta, rekao je globalni voditelj istraživanja roba i globalnih investicija Goldman Sachs Jeff Currie.

Veliki proizvođači bakra, poput Čilea, mogli bi preuzeti ulogu sličnu onoj koju Saudijska Arabija danas ima u naftnoj industriji, dodaje Currie.

Države poput Demokratske Republike Kongo mogle bi pak postati ključni dobavljači unatoč nestabilnim vladama koje uključuju visoku razinu rizika, kao što je u današnjoj proizvodnji nafte slučaj s Venezuelom, objašnjava on.

SAD spada među vodeće proizvođače bakra u svijetu, ali izazov bi mogao biti plan kabineta predsjednika Joea Bidena da rudnicima propiše poštivanje važećih ekoloških standarda, umjesto strogog nadzora kakvom podliježu rudnici ugljena.

Biden ne isključuje mogućnost izdavanja dozvola za nove rudnike na zemljištu u vlasništvu savezne vlade, rekli su izvori, ali neće dati industriji odriješene ruke da kopa gdje joj se prohtije.

"Živimo u svijetu koji je zasnovan na tehnologiji. Do sada smo konkurentima smatrali samo naftne tvrtke. Sada su nam mnoge među njima partneri, a konkurenti su nam drugi sektori", rekao je izvršni direktor brazilskog naftnog diva Petrobrasa Roberto Castello Branco.

Tagovi: Energetska tranzicija, bakar, kobalt, nafta, minerali, energija vjetra, solarna energija, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
POTEZI
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
PODGORICA - EPCG Solar gradnja potpisala je jučer ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjeni ove banjalučke energetske tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE