GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Energetska tranzicija mogla bi promijeniti geopolitičku kartu svijeta

Energetska tranzicija mogla bi promijeniti geopolitičku kartu svijeta
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 07:36
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Smanjenje emisija štetnih plinova zahtijevat će ogromna ulaganja u vađenje minerala i metala koji su nužni za elektrifikaciju i skladištenje energije, a energetska tranzicija izmijenit će i geopolitičku kartu svijeta.

Potražnja za mineralima, uključujući grafit, litij i kobalt, mogla bi se gotovo ušesterostručiti do 2050. godine, kako bi se zadovoljila sve veća potreba za korištenjem geotermalne i energije vjetra i Sunca, kao i za skladištenjem energije, izračunala je Svjetska banka u izvješću iz 2020.

U Banci procjenjuju da će energetska tranzicija zahtijevati više od tri milijarde tona metala i minerala.

Metali poput nikla i kobalta ključna su sirovina za sektor baterija, objašnjavaju izvršni direktori kompanija. Potražnja za bakrom rast će, pak, zbog proizvodnje cijevi i žica za elektrifikaciju, dodaju.

„Vidimo da uporaba električnih vozila, vjetroelektrana i fotonaponskih sustava zahtijeva do pet puta veću količinu bakra. Ne možete pritisnuti tipku i proizvesti više bakra“, rekao je izvršni direktor trgovačke kuće Trafigura Jeremy Weir.

Razvoj rudnika bakra, po njegovim riječima, može trajati između pet i 10 godina, što stvara pritisak na dostupne zalihe bakra. To znači da "značajan deficit u opskrbi" tim metalima, rekao je Weir.

U veljači cijene bakra na londonskoj burzi metala dosegnule su najvišu razinu od kolovoza 2011. godine.

Nova geopolitička karta

Ogromne količine potrebnog bakra mogle bi izmijeniti i geopolitičku kartu svijeta, rekao je globalni voditelj istraživanja roba i globalnih investicija Goldman Sachs Jeff Currie.

Veliki proizvođači bakra, poput Čilea, mogli bi preuzeti ulogu sličnu onoj koju Saudijska Arabija danas ima u naftnoj industriji, dodaje Currie.

Države poput Demokratske Republike Kongo mogle bi pak postati ključni dobavljači unatoč nestabilnim vladama koje uključuju visoku razinu rizika, kao što je u današnjoj proizvodnji nafte slučaj s Venezuelom, objašnjava on.

SAD spada među vodeće proizvođače bakra u svijetu, ali izazov bi mogao biti plan kabineta predsjednika Joea Bidena da rudnicima propiše poštivanje važećih ekoloških standarda, umjesto strogog nadzora kakvom podliježu rudnici ugljena.

Biden ne isključuje mogućnost izdavanja dozvola za nove rudnike na zemljištu u vlasništvu savezne vlade, rekli su izvori, ali neće dati industriji odriješene ruke da kopa gdje joj se prohtije.

"Živimo u svijetu koji je zasnovan na tehnologiji. Do sada smo konkurentima smatrali samo naftne tvrtke. Sada su nam mnoge među njima partneri, a konkurenti su nam drugi sektori", rekao je izvršni direktor brazilskog naftnog diva Petrobrasa Roberto Castello Branco.

Tagovi: Energetska tranzicija, bakar, kobalt, nafta, minerali, energija vjetra, solarna energija, Svjetska banka
PROČITAJ I OVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
GORIVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
MOSKVA - Ruska vlada razmatra uvođenje privremenih ograničenja izvoza goriva, radi stabilizacije domaćeg tržišta, izjavio je potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak.
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
U PLUSU
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
MOSTAR - Elektroprivreda HZHB Mostar ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 19,97 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj kompanije.
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima, ali i dalje su na putu tjednog dobitka poduprtog bržim rastom potražnje od ponude, dok se očekuje da će cijepljenje ublažiti globalno ponovno širenje infekcije covidom-19.
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VAŽNOST
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VELIKA PLANA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete gradilištu kompresorske stanice Velika Plana u okviru izgradnje gasovoda da je taj projekat "velika stvar za Srbiju", ali je naglasio kako ne može reći da li će cena gasa biti manja.
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
SMJERNICE
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak vodič za provjeru otpornosti infrastrukturnih projekata na klimatske izazove kao što su poplave, toplinski udar i slično i te propise ulagači moraju ispuniti žele li osigurati novac iz europskih fondova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE