GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda RS na polugodištu sa 35 miliona KM dobiti

Elektroprivreda RS na polugodištu sa 35 miliona KM dobiti
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.08.2021 / 10:36
Autor: SEEbiz / indikator.ba
BANJA LUKA - Zavisna preduzeća "Elektroprivrede RS" odavno nisu imala bolje finansijske rezultate kao na polugodištu ove godine, pa tako prikazana dobit na nivou holdinga iznosi oko 35 miliona KM.

Hidroelektrane, njih tri, su ostvarile dobit od oko 18,3 miliona KM, distribucije nešto više od osam miliona maraka, dok je matično preduzeće ERS imalo dobit od oko 37 miliona KM.

Jedino su obje termoelektrane poslovale s gubicima, koji su bili planirani zbog redovnog godišnjeg remonta. Tako je RiTE "Ugljevik" prikazao gubitak od oko 18 miliona KM, a "Gacko" oko devet miliona maraka.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za ekonomsko finansijske poslove u ERS, Darko Milunović, za Srpskainfo kaže da je dobra hidrologija uticala na to da proizvodnja u hidroelektranama bude veća za 25 odsto od planirane.

– A to se odrazilo, naravno, i na finansijski rezultat – objašnjava Milunović i dodaje da je najbolji rezultat ostvarila "HE na Drini" u Višegradu sa 9,9 miliona maraka dobiti.

Sva distributivna preduzeća su ostvarila dobit, a Milunović kaže da je ključni razlog reorganizacija. Riječ je o smanjenju broja radnika, tehmološkog viška, uz isplatu stimulativnih otpremnina.

– Pravi efekti reorganizacije osjetiće se tek za 18 mjeseci, jer smo u jednom periodu iz tekuće likvidnosti i djelimično iz kredita potrošili nekih 30-ak miliona KM za otpremnine. To će se tek otplatiti za nekih 18 mjeseci, kad ćemo ubirati prave efekte. U ovom momentu gotovo i da nema viška radnika, objašnjava Milunović.

Ističe da je matično preduzeće ostvarilo dobit od 37 miliona KM iz dva razloga.

– Ostvaren je veći bilansni višak i postignute visoke cijene električne energije na slobodnom tržištu. Na povećanje bilansnih viškova uticala je proizvodnja u hidroelektranama, koja je skoro duplo veća nego u istom periodu prethodne godine. Ostvarili smo u slobodnoj prodaji za oko 15 odsto veće cijene od planiranih – navodi Milunović.

Najznačajniji finansijski rezultat među distribucijama ostvarila je „Elektrokrajina“ Banjaluka na čijem čelu je Dragan Čavić. Iz 5,5 miliona KM gubitka na kraju prvog polugodišta prošle godine došli su do dobiti od 4,25 miliona KM godinu dana poslije.

Tagovi: Elektroprivreda RS, RiTE Ugljevik, Darko Milunović, Hidroelektrane na Trebišnjici
PROČITAJ I OVO
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE