GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda HZHB u projektu izgradnje još jedne vjetroelektrane

Elektroprivreda HZHB u projektu izgradnje još jedne vjetroelektrane
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 08:49
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Nakon vjetroelektrane Mesihovina, koja je prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, nešto južnije uskoro bi mogla početi nicati nova.

Radi se o planu izgradnje vjetroelektrane Poklečani pored Rakitna, a koja bi svojim položajem iskorištavala veliki potencijal sjevernih vjetrova koji pušu s obližnjih visova Čvrsnice.

Projekt izgradnje dio je programa javnih investicija Federacije BiH 2021. - 2023. godine.

Kako Večernji list doznaje od Marije Buntić, rukovoditeljice sektora korporativnih komunikacija Elektroprivrede HZ HB, vjetroelektrana (VE) Poklečani nalazit će se u sjevernom dijelu općine Posušje oko 12 kilometara sjeverozapadno od središta općine, na širem planinskom području planine Štitar sjeveroistočno od Rakitna.

Ovo područje procijenjeno je pogodnim za izgradnju vjetroelektrane na osnovi dosadašnjih mjerenja i analiza.

Temelj za planiranje i pripremu izgradnje vjetroelektrane Poklečani su analize vjetropotencijala koje su nužan preduvjet modeliranju utjecaja svake vjetroelektrane na okoliš i društvo. U tu svrhu JP EP HZ HB instalirao dva mjerna stupa visine 50 metara s kojih se dugi niz godina prikupljaju i obrađuju mjerni podaci.

Kada je riječ o idućim koracima, u ovoj godini bit će postavljen i treći mjerni stup visine 100 metara, čime će se dobiti još potpunija slika vjetropotencijala na lokaciji.
Inače, u 2020. godini provedena je javna nabava za studiju vjetra VE Poklečani, a nakon procedure javnih nabava sklopljen je ugovor s tvrtkom Megajoule Adria d.o.o. iz Zagreba. Ova studija, kako je objašnjeno, definirat će tip i raspored vjetroagregata, dat će procjenu potencijala proizvodnje električne energije VE Poklečani te će služiti kao ulazni parametar nove studije izvodljivosti VE Poklečani kako bi se nastavilo s procedurama ishođenja dozvola.

U toku su pripreme za izradu tehničke dokumentacije za izvedbu svih potrebnih studija i tehničkih dokumenata koji će služiti kao temelj za ishođenje dozvola.

Ukupna vrijednost projekta bit će poznata nakon dovršetka izrade projektne dokumentacije, a konačna jedinična snaga vjetroturbine bit će definirana nakon provedbe javnog nadmetanja za nabavu vjetroturbina i ugovaranja isporuke.

Tagovi: Elektroprivreda HZHB, vjetroelektrana Poklečani, vjetroelektrana Mesihovina, vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Primjenom novih softverskih rješenja industrije mogu uštedjeti do 30 milijardi dolara godišnje
RJEŠENJA
Primjenom novih softverskih rješenja industrije mogu uštedjeti do 30 milijardi dolara godišnje
ZAGREB - Univerzalna automatizacija i svijet „odmah spremnih” softverskih komponenti za automatizaciju, učiniti će softver portabilnom imovinom koja će povećati učinkovitost, produktivnost, agilnost i otpornost te održivost industrijskih operacija.
Stabilna kretanja cijena nafte
NAFTA
Stabilna kretanja cijena nafte
ANALIZA - U posljednjih nekoliko tjedana zabilježen je rast cijena sirove nafte. Iako postoji izgledna mogućnost izraženije volatilnosti, niz je faktora koji bi u narednom razdoblju mogli pružiti svojevrsni oslonac stabilnim kretanjima.
Rosneft najavio Putinu početak divovskog arktičkog projekta
VOSTOK OIL
Rosneft najavio Putinu početak divovskog arktičkog projekta

MOSKVA - Ruska naftna tvrtka Rosneft najavila je u srijedu predsjedniku Vladimiru Putinu početak pokretanja "Vostok Oila", divovskog projekta na Arktiku koji bi trebao potaknuti ruski rast.

Kommersant: Pokretanje srpskog dela Turskog toka moglo bi da bude odloženo najmanje do proleća
PROJEKTI
Kommersant: Pokretanje srpskog dela Turskog toka moglo bi da bude odloženo najmanje do proleća
MOSKVA - Početak rada srpskog dela gasovoda "Turski tok" moglo bi da bude odloženo najmanje do proleća iduće godine, a mogući razlog je kašnjenje u izgradnji kompresorske stanice u Srbiji, piše ruski list "Kommersant".
Nada da će cjepivo pomoći i potražnji podigla cijene nafte iznad 48 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nada da će cjepivo pomoći i potražnji podigla cijene nafte iznad 48 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 48 dolara, poduprte nadom da će cjepivo protiv covida 19 pomoći i naftnoj potražnji, a dodatnu potporu pružio je i slabi dolar.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE