GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda HZHB u projektu izgradnje još jedne vjetroelektrane

Elektroprivreda HZHB u projektu izgradnje još jedne vjetroelektrane
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 08:49
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Nakon vjetroelektrane Mesihovina, koja je prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, nešto južnije uskoro bi mogla početi nicati nova.

Radi se o planu izgradnje vjetroelektrane Poklečani pored Rakitna, a koja bi svojim položajem iskorištavala veliki potencijal sjevernih vjetrova koji pušu s obližnjih visova Čvrsnice.

Projekt izgradnje dio je programa javnih investicija Federacije BiH 2021. - 2023. godine.

Kako Večernji list doznaje od Marije Buntić, rukovoditeljice sektora korporativnih komunikacija Elektroprivrede HZ HB, vjetroelektrana (VE) Poklečani nalazit će se u sjevernom dijelu općine Posušje oko 12 kilometara sjeverozapadno od središta općine, na širem planinskom području planine Štitar sjeveroistočno od Rakitna.

Ovo područje procijenjeno je pogodnim za izgradnju vjetroelektrane na osnovi dosadašnjih mjerenja i analiza.

Temelj za planiranje i pripremu izgradnje vjetroelektrane Poklečani su analize vjetropotencijala koje su nužan preduvjet modeliranju utjecaja svake vjetroelektrane na okoliš i društvo. U tu svrhu JP EP HZ HB instalirao dva mjerna stupa visine 50 metara s kojih se dugi niz godina prikupljaju i obrađuju mjerni podaci.

Kada je riječ o idućim koracima, u ovoj godini bit će postavljen i treći mjerni stup visine 100 metara, čime će se dobiti još potpunija slika vjetropotencijala na lokaciji.
Inače, u 2020. godini provedena je javna nabava za studiju vjetra VE Poklečani, a nakon procedure javnih nabava sklopljen je ugovor s tvrtkom Megajoule Adria d.o.o. iz Zagreba. Ova studija, kako je objašnjeno, definirat će tip i raspored vjetroagregata, dat će procjenu potencijala proizvodnje električne energije VE Poklečani te će služiti kao ulazni parametar nove studije izvodljivosti VE Poklečani kako bi se nastavilo s procedurama ishođenja dozvola.

U toku su pripreme za izradu tehničke dokumentacije za izvedbu svih potrebnih studija i tehničkih dokumenata koji će služiti kao temelj za ishođenje dozvola.

Ukupna vrijednost projekta bit će poznata nakon dovršetka izrade projektne dokumentacije, a konačna jedinična snaga vjetroturbine bit će definirana nakon provedbe javnog nadmetanja za nabavu vjetroturbina i ugovaranja isporuke.

Tagovi: Elektroprivreda HZHB, vjetroelektrana Poklečani, vjetroelektrana Mesihovina, vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
EK najavljuje istragu njemačkih potpora za gašenje elektrana na ugljen
ISTRAGA
EK najavljuje istragu njemačkih potpora za gašenje elektrana na ugljen
BRUXELLES - Europska komisija najavila je detaljnju istragu planiranih njemačkih kompenzacija energetskim tvrtkama za prijevremeno gašenje elektrana na ugljen, iskazujući sumnju u moguće kršenje propisa EU-a o državnim potporama.
Kineski podaci i očekivanja veće ponude zadržali cijene nafte ispod 64 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Kineski podaci i očekivanja veće ponude zadržali cijene nafte ispod 64 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara, zakočene strahovanjima da će vodeći proizvođači povećati ponudu, a kineska potražnja oslabiti.
Međunarodna agencija za energetiku: Emisije CO2 snažno porasle
ZAGAĐENJE
Međunarodna agencija za energetiku: Emisije CO2 snažno porasle
PARIZ - Nakon godine povijesnog pada zbog pandemije covida-19, emisije CO2 koje proizvodi energetski sektor snažno su porasle, upozorila je u utorak Međunarodna agencija za energiju (IEA).
Brod s ukapljenim plinom za HEP uskoro na LNG terminalu u Omišlju
LNG
Brod s ukapljenim plinom za HEP uskoro na LNG terminalu u Omišlju
RIJEKA - Iz tvrtke LNG Hrvatska u ponedjeljak su potvrdili da se na terminalu za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) u Omišlju uskoro očekuje uplovljavanje broda za prijevoz ukapljenog prirodnog plina "Adam LNG", koji će isporučiti oko 145 tisuća prostornih metara plina za Hrvatsku elektroprivredu (HEP).
Hrvatska se okreće solarnoj energiji
SUNCE
Hrvatska se okreće solarnoj energiji
ZAGREB – Vijeće predsjednika RH za energetsku tranziciju u ponedjeljak je usvojilo i predalo Vladi smjernice za poticanje izgradnje integriranih sunčanih elektrana kod građana i poduzetnika, s ciljem da se ugrade u zakone koji su pripremaju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE