GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda HZHB u projektu izgradnje još jedne vjetroelektrane

Elektroprivreda HZHB u projektu izgradnje još jedne vjetroelektrane
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.10.2020 / 08:49
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Nakon vjetroelektrane Mesihovina, koja je prva vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini, nešto južnije uskoro bi mogla početi nicati nova.

Radi se o planu izgradnje vjetroelektrane Poklečani pored Rakitna, a koja bi svojim položajem iskorištavala veliki potencijal sjevernih vjetrova koji pušu s obližnjih visova Čvrsnice.

Projekt izgradnje dio je programa javnih investicija Federacije BiH 2021. - 2023. godine.

Kako Večernji list doznaje od Marije Buntić, rukovoditeljice sektora korporativnih komunikacija Elektroprivrede HZ HB, vjetroelektrana (VE) Poklečani nalazit će se u sjevernom dijelu općine Posušje oko 12 kilometara sjeverozapadno od središta općine, na širem planinskom području planine Štitar sjeveroistočno od Rakitna.

Ovo područje procijenjeno je pogodnim za izgradnju vjetroelektrane na osnovi dosadašnjih mjerenja i analiza.

Temelj za planiranje i pripremu izgradnje vjetroelektrane Poklečani su analize vjetropotencijala koje su nužan preduvjet modeliranju utjecaja svake vjetroelektrane na okoliš i društvo. U tu svrhu JP EP HZ HB instalirao dva mjerna stupa visine 50 metara s kojih se dugi niz godina prikupljaju i obrađuju mjerni podaci.

Kada je riječ o idućim koracima, u ovoj godini bit će postavljen i treći mjerni stup visine 100 metara, čime će se dobiti još potpunija slika vjetropotencijala na lokaciji.
Inače, u 2020. godini provedena je javna nabava za studiju vjetra VE Poklečani, a nakon procedure javnih nabava sklopljen je ugovor s tvrtkom Megajoule Adria d.o.o. iz Zagreba. Ova studija, kako je objašnjeno, definirat će tip i raspored vjetroagregata, dat će procjenu potencijala proizvodnje električne energije VE Poklečani te će služiti kao ulazni parametar nove studije izvodljivosti VE Poklečani kako bi se nastavilo s procedurama ishođenja dozvola.

U toku su pripreme za izradu tehničke dokumentacije za izvedbu svih potrebnih studija i tehničkih dokumenata koji će služiti kao temelj za ishođenje dozvola.

Ukupna vrijednost projekta bit će poznata nakon dovršetka izrade projektne dokumentacije, a konačna jedinična snaga vjetroturbine bit će definirana nakon provedbe javnog nadmetanja za nabavu vjetroturbina i ugovaranja isporuke.

Tagovi: Elektroprivreda HZHB, vjetroelektrana Poklečani, vjetroelektrana Mesihovina, vjetroelektrane
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE