GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda BiH u 2021. očekuje dobit od 13,1 milion KM

Elektroprivreda BiH u 2021. očekuje dobit od 13,1 milion KM
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2021 / 07:50
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH planira ostvariti dobit u 2021. godini od 13,1 milion KM, sadržano je u prijedlogu revidiranog trogodišnjeg poslovanja društva za period 2021-2023. o kojem će se odlučivati na Skupštini dioničara koja je zakazana za 30.decembar.

U 2022. godini očekivana dobit trebala bi iznositi 27,0 miliona KM, a u 2023. godini 30,9 miliona KM.

Elektroprivreda BiH mijenja trogodišnji plan poslovanja s fokusom na 2021. godinu na elementima iz prethodno važećeg revidovanog plana iz maja ove godine kod kojih je došlo do većih odstupanja zbog promjene okolnosti poslovanja u 2021. godini. Ovo se prije svega odnosi na dosadašnju realizaciju
elektroenergetskog bilansa tokom 2021. godine (zaključno sa oktobrom), izostanak planiranog rasta prodajnih cijena el. energije za kategoriju domaćinstava, te rast cijena električne energije na regionalnom (a i širem) tržištu što se odrazilo na prihode od prodaje i troškove nabavke električne energije u djelatnosti trgovine.

- Tokom 2021. godine došlo je do rasta tržišnih cijena energije za buduće isporuke kako u samoj 2021. godini, tako i za naredne godine. Ovo se već odrazilo na prihode i troškove poslovanja za 2021. godinu, a imat će odraza i na naredne. Rast je posebno izražen u drugom polugodištu 2021. godine kada u cijelom svijetu dolazi do rasta cijena energenata, ali i raznih drugih dobara, te je isto jedan od najvećih ekonomskih poremećaja u zadnjih 20-ak godina, navodi se u materijalu za Skupštinu dioničara.

Prema prethodno revidiranom trgogodišnjem planu iz maja ove godine, planirana je dobit u ovoj godini u iznosu od 12,4 miliona KM.

Elektroprivreda BiH je, prema objavljenom finansijskom izvještaju, polugodište 2021. godine završila sa dobiti od 45,3 miliona KM.

Tagovi: Elektroprivreda BiH, poslovni rezultati, Sarajevska berza
PROČITAJ I OVO
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE