GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda BiH u 2021. očekuje dobit od 13,1 milion KM

Elektroprivreda BiH u 2021. očekuje dobit od 13,1 milion KM
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.12.2021 / 07:50
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH planira ostvariti dobit u 2021. godini od 13,1 milion KM, sadržano je u prijedlogu revidiranog trogodišnjeg poslovanja društva za period 2021-2023. o kojem će se odlučivati na Skupštini dioničara koja je zakazana za 30.decembar.

U 2022. godini očekivana dobit trebala bi iznositi 27,0 miliona KM, a u 2023. godini 30,9 miliona KM.

Elektroprivreda BiH mijenja trogodišnji plan poslovanja s fokusom na 2021. godinu na elementima iz prethodno važećeg revidovanog plana iz maja ove godine kod kojih je došlo do većih odstupanja zbog promjene okolnosti poslovanja u 2021. godini. Ovo se prije svega odnosi na dosadašnju realizaciju
elektroenergetskog bilansa tokom 2021. godine (zaključno sa oktobrom), izostanak planiranog rasta prodajnih cijena el. energije za kategoriju domaćinstava, te rast cijena električne energije na regionalnom (a i širem) tržištu što se odrazilo na prihode od prodaje i troškove nabavke električne energije u djelatnosti trgovine.

- Tokom 2021. godine došlo je do rasta tržišnih cijena energije za buduće isporuke kako u samoj 2021. godini, tako i za naredne godine. Ovo se već odrazilo na prihode i troškove poslovanja za 2021. godinu, a imat će odraza i na naredne. Rast je posebno izražen u drugom polugodištu 2021. godine kada u cijelom svijetu dolazi do rasta cijena energenata, ali i raznih drugih dobara, te je isto jedan od najvećih ekonomskih poremećaja u zadnjih 20-ak godina, navodi se u materijalu za Skupštinu dioničara.

Prema prethodno revidiranom trgogodišnjem planu iz maja ove godine, planirana je dobit u ovoj godini u iznosu od 12,4 miliona KM.

Elektroprivreda BiH je, prema objavljenom finansijskom izvještaju, polugodište 2021. godine završila sa dobiti od 45,3 miliona KM.

Tagovi: Elektroprivreda BiH, poslovni rezultati, Sarajevska berza
PROČITAJ I OVO
Savjetnica napustila Shell i optužila tvrtku za ekstremne štete okolišu
ODLAZAK
Savjetnica napustila Shell i optužila tvrtku za ekstremne štete okolišu
LONDON - Savjetnica za sigurnost u naftnoj i pliskoj kompaniji Shell Caroline Dennett podnijela je ostavku i optužila poslovodstvo da nisu zaštitili okoliš te da kompanija "uzrokuje ekstremne štete našoj klimi, okolišu, prirodi i ljudima".
Schröder odustao od ulaska u Nadzorni odbor Gazproma
ODUSTAJANJE
Schröder odustao od ulaska u Nadzorni odbor Gazproma
BERLIN - Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, objavio je u utorak da neće ući u nadzorni odbor velike ruske plinske tvrtke Gazproma, nakon kritika kojima je bio na meti nakon ruske invazije na Ukrajinu.
Cijene nafte rastu na valu slabe ponude i rasta potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu na valu slabe ponude i rasta potražnje
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, jer su slaba globalna ponuda i očekivano povećanje potražnje za gorivom tijekom ljetne sezone u SAD-u smanjili zabrinutost zbog moguće recesije i kineskih mjera zbog covida 19.
U hitnim će slučajevima ugljen zamijeniti plin u proizvodnji struje u Njemačkoj
UGLJEN
U hitnim će slučajevima ugljen zamijeniti plin u proizvodnji struje u Njemačkoj
BERLIN - Njemačka će u slučaju nestašice plina ili prijetnje nestašicom, plin koji se upotrebljava u proizvodnju električne energije u značajnoj mjeri ili potpuno zamijeniti ugljenom, priopćilo je u utorak njemačko ministarstvo gospodarstva.
Tomašević: Gradska plinara Zagreb Opskrba jutros deblokirana
DEBLOKADA
Tomašević: Gradska plinara Zagreb Opskrba jutros deblokirana
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je u utorak da je račun Gradske plinare Zagreb Opskrbe deblokiran jer je dugovanje koje je imala prema Prvom plinarskom društvu podmireno.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE