GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2

Elektroprivreda BiH ostala bez koncesije za VE Podveležje 2
KONCESIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2022 / 08:58
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Elektroprivreda BiH je izrazila interes za izgradnju vjetroelektrane Podveležje 2, ali je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona prihvatila inicijativu druge pravne osobe za stjecanje koncesijskih prava na tom lokalitetu.

- S ciljem nadilaženja nastale situacije, a pozivajući se na odluke Vlade FBiH, JP Elektroprivreda BiH je inicirala i održala više sastanaka s resornim ministrom u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona. Provedene aktivnosti nisu dovele do rezultata koji bi omogućio JP Elektroprivredi BiH podnošenje samoinicijativne ponude za dodjelu koncesije, a što je u skladu sa zaduženjima iz odluka Vlade FBiH, naveli su iz Elektroprivrede BiH, izvijestila je Fena.

U proljeće 2021. u Elektroprivreda BiH je na lokalitetu Podveležja pustila u rad vjetroelektranu sa 15 vjetroagregata. Radi se o investiciji vrijednoj 77 miliona eura, koja predstavlja značajno povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u okviru sustava spomenutog poduzeća.

Instalirana snaga VE Podveležje iznosi 48 MW, a od puštanja u pogon vjetroelektrana je proizvela 126,17 GWh što premašuje planiranu godišnju proizvodnju, kazali su Feni iz Elektroprivrede BiH.

Pored ulaganja u vjetroenergiju Elektroprivreda BiH u planu ima izgradnju niza solarnih fotonaponskih elektrana širom Federacije BiH. U toku je faza pripreme izgradnje sedam takvih elektrana na lokacijama Gornja Breza, Podveležje, Gračanica (Bugojno), Bijele vode (Kakanj), Kreka – Šićki Bord (Lukavac), Divkovići (Tuzla) i Banovići.

Ukupna planirana izlazna snaga u sedam spomenutih elektrana trebala bi biti oko 225 MW.

Tagovi: Elektroprivreda BiH, VE Podveležje 2
PROČITAJ I OVO
Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je na telefonskoj sjednici donijela Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.
Talijanski ENI pregovara s Gazpromom i austrijskim GCA-om o isporukama plina
PREGOVORI
Talijanski ENI pregovara s Gazpromom i austrijskim GCA-om o isporukama plina
RIM - Energetska grupa Eni pregovara s ruskim Gazpromom i austrijskom Gas Connect Austria (GCA) o istraživanju mogućnosti deblokade ruskog plina koji u Italiju stiže preko Austrije, rekao je glasnogovornik talijanske tvrtke.
Cijene nafte poskočile prema 89 dolara, OPEC+ razmatra najveći rez od 2020.
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte poskočile prema 89 dolara, OPEC+ razmatra najveći rez od 2020.
LONDON - Cijene nafte skočile su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 89 dolara nakon što su vodeći proizvođači naznačili da bi mogli smanjiti opskrbu najviše od prve godine pandemije.
HEP Grupa u prvom polugodištu s gubitkom od 1,1 mlrd. kuna
GUBITAK
HEP Grupa u prvom polugodištu s gubitkom od 1,1 mlrd. kuna
ZAGREB - HEP Grupa je u prvom polugodištu ove godine ostvarila konsolidirani neto gubitak od 1,1 milijarde kuna, dok je u isto vrijeme lani imala dobit od gotovo 1,3 milijarde kuna, pokazuje polugodišnje konsolidirano financijsko izvješće koje je Hrvatska elektroprivreda objavila na svojim mrežnim stranicama.
Cijene plina pale nakon što je pojačana norveška opskrba
PLIN
Cijene plina pale nakon što je pojačana norveška opskrba
LONDON - Nizozemske i britanske veleprodajne cijene plina u ponedjeljak su pale budući da je oporavak norveških zaliha pomogao ublažiti brigu vezanu za rusku opskrbu nakon Gazpromove odluke da zaustavi isporuke plina Italiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE