GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomski podaci zadržali cijene nafte iznad 41 dolara

Ekonomski podaci zadržali cijene nafte iznad 41 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 16:33
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte učvrstile su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad razine od 41 dolara, poduprte ohrabrujućim ekonomskim pokazateljima kojima je protuteža bio obnovljeni strah od širenja koronavirusa.

Cijena barela u Londonu porasla je 15 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 41,17 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 26 centi, na 38,75 dolara.

Trgovce je danas ohrabrio podatak da je dobit kineskih industrijskih tvrtki u svibnju porasla prvi puta u posljednjih pola godine, signalizirajući stabilizaciju gospodarskog oporavka.

Oraspoložilo ih je i snažno poboljšanje ekonomske klime u Europskoj uniji i eurozoni u lipnju, prema izvješću Europske komisije. Val optimizma očitovao se u svim sektorima a poboljšana su i očekivanja potrošača, pokazali su podaci Bruxellesa.

Protuteža tim vijestima bio je strah od drugog vala pandemije koronavirusa. U SAD-u, Indiji i Brazilu učestali su novi slučajevi zaraze pa su vlasti odlučile ponovo uvesti neke mjere zaštite od širenja virusa.

U Kaliforniji su u nedjelju zbog rasta broja zaraženih zatvoreni barovi, čime je slijedila primjer Teksasa i Floride. Država Washington i grad San Francisco stopirali su mjere otvaranja.

Stručnjaci upozoravaju da će se obrazac ponavljati i u narednim mjesecima i iduće godine.

Broj umrlih od zaraze koronavirusom u cijelom svijetu premašio je u nedjelju pola milijuna, pokazuju Reutersovi izračuni.

"U predstojećem razdoblju tjeskoba će vjerojatno i dalje biti pojačana s obzirom na nastavak epske borbe protiv pandemije koronavirusa. To je loša vijest za rizičnu imovinu (poput nafte) koja će neizbježno ostati pod pritiskom", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Blagu potporu cijenama nafte pružili su i slabiji dolar i pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja američkih i kanadskih naftnih kompanija u prošlom tjednu na najnižu razinu otkada je tvrtka Baker Hughes počela objavljivati podatke.

Američki pionir proizvodnje nafte iz škriljaca Chesapeake Energy u nedjelju je zatražio zaštitu od vjerovnika zbog visokih dugova i utjecaja pandemije koronavirusa na energetsko tržište.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela košarice nafte njezinih članica u petak iznosila 37,99 dolara, što znači da je porasla 81 cent u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE