GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK predložila gornju granicu cijena plina u mjesečnim ugovorima

EK predložila gornju granicu cijena plina u mjesečnim ugovorima
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.11.2022 / 22:33
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u utorak predložila uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma, koji bi se aktivirao kada cijena na nizozemskoj burzi plina (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a 10 uzastopnih dana tijekom dva tjedna.

Korektivni tržišni mehanizam je odgovor Komisije na zahtjev više od polovice država članica da se ograniče cijene plina, koje su proteklih mjeseci dosegnule rekordne razine nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Privremeni mehanizam, koji bi bio uspostavljen 1. siječnja 2023. i ograničen na godinu dana, ima za cilj ograničiti cijene mjesečnih ugovora, za isporuku za sljedeći mjesec, na nizozemskom tržištu plina TTF, koje služi kao referenca za većinu transakcija u EU-u.

Prema ideji Komisije, korektivni mehanizam koji bi ograničio cijene plina aktivirao bi se samo u slučaju prekomjernog povećanja cijena, koje nije uvjetovano tržišnim razlozima. Glavna svrha takvog mehanizma bila bi odvraćanje od umjetnog podizanja cijena plina, čemu znaju pribjegavati akteri na plinskom tržištu kako bi povećali profit.

“Ovdje nije riječ o intervenciji na tržištu kako bi se fiksirale cijene na umjetno niskoj razini. Ovaj mehanizam je za krajnju nuždu, za sprječavanje slučajeva prekomjerno visokih cijena, koje nisu u skladu s kretanjem cijena na globalnom tržištu”, rekla je povjerenica Kadri Simson.

Mehanizam bi se aktivirao automatski kada se ispune dva uvjeta: kada cijena plina na TTF-u bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a 10 uzastopnih dana tijekom dva tjedna, objasnila je povjerenica za energiju Kadri Simson.

Prema prijedlogu Komisije, mehanizam bi se mogao u svakom trenutku deaktivirati ako bi doveo do poremećaja na tržištu, primjerice u slučaju da proizvođači preusmjere svoje brodove s plinom prema tržištima koja bi plaćali više što bi dovelo do nestašica u Europi.

Trenutačno je ugovorna cijena na TTF-u oko 120 eura za megavat sat, a u kolovozu je dosegnula iznos preko 340 eura.

Po prijedlogu Komisije, mjesečni ugovori koji bi prelazili 275 eura po megavat satu, ne bi bili dopušteni. Ove godine mjesečni ugovori nisu prelazili iznos od 275 eura, osim u nekoliko dana krajem kolovoza.

O ovom prijedlogu razgovarat će ministri energetike država članica koji će se u četvrtak okupiti na izvanrednom sastanku u Bruxellesu.

Tagovi: plin, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Nuklearka Zaporižja ostaje pod kontrolom Moskve
PORUKE IZ RUSIJE
Nuklearka Zaporižja ostaje pod kontrolom Moskve
KIJEV - Nuklearna elektrana Zaporižja ostaje pod kontrolom Rusije, priopćila je u ponedjeljak uprava okupiranog grada Enerhodara koju je postavila Rusija, nakon što je visoki ukrajinski dužnosnik sugerirao da se ruske snage pripremaju za odlazak.
Srbija uvozi električnu energiju iz Azerbejdžana
UVOZ
Srbija uvozi električnu energiju iz Azerbejdžana
BEOGRAD - Uvoz električne energije u Srbiju iz Azerbejdžana trebalo bi da krene od januara, ukoliko se ispune svi preduslovi, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.
Cijene nafte pale treći tjedan zaredom, zabrinjava Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale treći tjedan zaredom, zabrinjava Kina
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte pale i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer će usporavanje rasta globalnog gospodarstva i restriktivne mjere u Kini protiv covida-19 oslabiti potražnju za energentima.
Beč: Započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika
ZELENI VODIK
Beč: Započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika
BEČ - U Beču je ovog mjeseca započela izgradnja pogona za proizvodnju zelenog vodika. Prema sadašnjim planovima, prvo bečko postrojenje te vrste počet će s radom u ljeto 2023. godine, a proizvedeni vodik u početku će se koristiti kao gorivo za autobuse i kamione. Vrijednost investicije iznosi 10 milijuna eura.
Chevron dobio američku dozvolu za povratak u Venezuelu
ODOBRENJE
Chevron dobio američku dozvolu za povratak u Venezuelu
WASHINGTON/HOUSTON - Chevron Corp je u subotu dobio američku licencu koja drugoj po veličini američkoj naftnoj tvrtki omogućuje proširenje proizvodnje u Venezueli i dopremanje sirove nafte iz te južnoameričke zemlje u Sjedinjene Države.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE